Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο Dow υποχώρησε κατά 2,04% στις 11.259 μονάδες, ο Nasdaq έχασε 2,43% στις 2.460 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,21% στις 1.162 μονάδες.
Στα κόκκινα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά ταμπλό εν αναμονή των εξελίξεων μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για το ευρωομόλογο. Παράλληλα, έντονη αναστάτωση προκάλεσε η αποτυχία της Γερμανίας να συγκεντρώσει 6 δις. από την δημοπρασία 10ετών ομολόγων, αντλώντας τελικά το ποσό των 3,65 δισ. ευρώ.
Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,29% στις 5.140 μονάδες, ο CAC 40 έχασε 1,68% στις 2.822 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 1,44% στις 5.458 μονάδες.
Η απόδοση στη γερμανική δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 1,98% από 2,09% στην προηγούμενη. "Είναι απόλυτη καταστροφή", τόνισε ο Marc Ostwald της Moment Securities. "Εάν η Γερμανία δεν μπορεί να πετύχει κάλυψη 0,65% σε αυτό που θα είναι το επόμενο benchmark της αγοράς, φανταστείτε τι θα πρέπει να περιμένουν όλοι οι υπόλοιποι", πρόσθεσε ο ίδιος. Νωρίτερα η Γερμανία διά στόματος Σόιμπλε επανέλαβε την πρόταση της για αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, ενώ αλλαγή ρότας σημειώσε και ο Νικολά Σαρκοζί συντασσόμενος με το γερμανικό αίτημα.
Την ίδια ώρα το ευρώ κατρακυλάει αισθητά έναντι του δολαρίου ,ε την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,33. Οι εκ νέου ανησυχίες για τη σταθερότητα του ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και οι ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλει στην περαιτέρω διολίσθηση του κοινού ευρωπαικού συστήματος.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 0,7% κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, διαμορφωμένες στα 197,68 δισ. δολάρια.
Η πτώση αυτή αποδόθηκε κυρίως στην πτώση κατά 16,4% στις παραγγελίες αεροσκαφών. Εξαιρουμένου του κλάδου αμυντικού εξοπλισμού, οι παραγγελίες εμφάνισαν άνοδο 0,2%, μετά από μείωση 1,7% το Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, πτώση σημείωσε και ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, αφού εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 0,1%, από +0,7% τον Σεπτέμβριο.
Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4% έναντι 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών για τις καταναλωτικές δαπάνες (PCE) αυξήθηκε σε ετήσια βάση 2,7% ενώ σε μηνιαία υποχώρησε 0,1%.
Αυξημένες ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Νοεμβρίου, αφού ήταν υψηλότερες κατά 2 χιλ. στις 393.000.
Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων σημείωσε άνοδο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου κατά 68.000 στις 3,691 εκατ., ενώ σε επίπεδο 4 εβδομάδων οι αιτήσεις μειώθηκαν κατα 3.250 στις 396.750.
Aπό χαμηλό σε χαμηλό το Χ.Α.
Νέες απώλειες και συναλλαγές κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς τις τελευταίες μέρες, με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει σε χαμηλά 18 ετών, τις τράπεζες να βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας του '80, τα ιστορικά χαμηλά να αγγίζουν την πλειονότητα των μετοχών και την απαισιοδοξία να έχει χτυπήσει limit up. Η αγορά έχει καταστεί τόσο ρηχή π[ου μερικές μόνο εντολές μπορούν να απογειώσουν ή να ρίξουν στα τάρταρα τις μετοχές.
Ο νέος λόγος της πτώσης συνδέεται κυρίως με την αδυναμία της Γερμανίας να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Ζητούσε 6,5 δισ. ευρώ και άντλησε 3,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκιο 2,05%, όταν είναι γνωστό ότι το επιτόκιο δανεισμού της χώρας διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Η αδυναμία κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της Γερμανίας αποτελεί ευθεία απειλή των αγορών ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να πάψει να είναι άκαμπτη σε προτάσεις και ιδέες που συνδέονται με την συνολική και οριστική αντιμετώπιση της κρίσης. Μία από αυτές τις ιδέες είναι και το ευρω/ομόλογο. Το ευρώ κατρακύλισε στο 1,33 και τα spreads έχουν πάρει την ανηφόρα με τις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων να προσεγγίζουν το 7%. Οι πιέσεις για τις τράοπεζες στο Χ.Α. μπορεί να εξασθένισαν την Τετάρτη, αλλά οι πωλητές προβαίνουν σε πιέσεις άλλων δεικτοβαρών τίτλων μόνο και μόνο για τονίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να μείνει όρθιο όσο δεν βρίσκεται κάποια λύση.
Πτώση πάνω από 3% για τη ΔΕΗ, που έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά, δεδομένου ότι η μετοχή της Επιχείρηση βγήκε από τους δείκτες της Morgan Stanley. Ακολούθως, 2,93% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, στα 6.29 ευρώ, αφού τα αποτελέσματα του τρίτου 3μήνου δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές. Απώλειες 2,70% για την Ελλάκτωρ, στο 1,08 ευρώ, 2,60% υποχώρησε η Motor Oil, στα 5,61 ευρώ και 1,69% η μετοχή της Coca Cola. Από τις τράπεζες απώλειες κατέγραψε η Eurobank, ενώ σε θετικό πεδίο έκλεισαν Τ.Τ., Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha, με την Κύπρου αμετάβλητη.