Ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,22%, στις 11.796 μονάδες, απώλειες 0,60% κατέγραψε ο Nasdaq στις 2.573 μονάδες και στο -0,04% βρέθηκε ο S&P 500 στις 1.216 μονάδες.
Τις νέες αξιολογήσεις για τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο θα ανακοινώσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Ενδεχόμενες υποβαθμίσεις των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον οίκο αξιολόγησης που υποβάθμισε… κατά λάθος τη Γαλλία, ενδεχομένως να προκαλέσουν νέες αναταραχές, παρά το γεγονός ότι η S&P προσπάθησε να προετοιμάσει για τις αλλαγές τις διεθνείς αγορές και τις αγορές ομολόγων, εκτιμούν οι αναλυτές.
Όπως αναφέρει το Reuters, μεταξύ των τραπεζών που ενδέχεται να υποβαθμιστούν είναι η Bank of America, η Citigroup και η Morgan Stanley, ενώ ανεπηρέαστες δεν θα μείνουν και οι τράπεζες της Ευρώπης.
Μεγάλο ήταν το βάρος του δείκτη FTSE του Λονδίνου σήμερα στις ευρωαγορές, με τους υπόλοιπους δείκτες να ακολουθούν παρά την ευκαιριακή αντίσταση που έδειξαν.
Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE έκλεισε στις 5.365 μονάδες με απώλειες 1,11%, κατά 0,85% υποχωρεί ο DAX, στις 5.800 μονάδες και 0,44% ο CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.997 μονάδες.
Ξένοι αναλυτές σχολιάζουν την απουσία των traders από τα ευρωπαικά ταμπλό, επισημαίνοντας ότι, όπως όλα δείχνουν, οι ευρωαγορές δεν πείθονται ούτε με την τοποθέτηση τεχνοκρατών στα κυβερνητικά σχήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας.Προς αναθέωρηση των αξιολογήσεων των 30 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου αναμένεται να κινηθεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, σύμφωνα με τον αναλυτή της CreditSights, Baylor Lancaster.
Οι αγορές φάνηκαν να αποτιμούν αρνητικά το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που θέλει την ΕΚΤ να θέτει «μυστικό πλαφόν», ύψους 20 δισ. ευρώ, για την εβδομαδιαία αγορά ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Νέα χαμηλά 18 ετών για το X.A.
Σε νέα χαμηλά 18 ετών έκλεισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Τα προηγούμενα χαμηλά ήταν στις 717 μονάδες. Την Παρασκευή, οι συναλλαγές τερματίστηκαν στις 712,63 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,68%.
Τα επίπεδα αυτά έχει να τα δει η αγορά από το καλοκαίρι του... 1993. Άσχημο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη. Η κρίση και οι αγορές έχουν χτυπήσει την πόρτα της Ιταλίας, η οποία παρά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μόντι απτόητεες δεν δίνουν εύκολα δανεικά. Κι αν δανείζουν το κάνουν με επιτόκιο άνω του 7%, κάτι που είναι ιδιαίτερα απαγορευτικό. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία, που την Κυριακή αναδεικνύει νέα κυβέρνηση.
Η κρίση χρέους υποσκελίζει οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο 9μηνο και στο τρίτο τρίμηνο. Οι επενδυτές ανησυχούν για την κρίση χρέους, το PSI, αν θα υπάρξει συμμετοχή των τραπεζών και βεβαίως αν οι τράπεζες αναγκαστούν να υπαχθούν στο Ταμείο Χρηματο/οικονομικής Σταθερότητας κάτι που θα σημάνει την κρατικοποίησή τους.
Στο Χ.Α., μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά. Για παράδειγμα ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε θεαματικά αποτελέσματα για το 9μηνο και η μετοχή έκλεισε με απώλειες. Η Motor Oil θεωρείται ως ένα από τα πιο φθηνά διϋλιστήρια παγκοσμίως και έκλεισε και αυτή στο “κόκκινο”. Κατά τα άλλα, οι τράπεζες βρέθηκαν και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, με το Τ.Τ. να υποχωρεί 8,74%, γ Εθνική 4,76%, στο 1,80 και με όγκο 4 εκατ. τεμαχίων, η Alpha 4,76% με 1,864 εκαατ. τεμάχια και η Eurobank 4,52%, στα 0,57 ευρώ και όγκο 1,649 εκατ. τεμαχίων.
Αναλαμπή από την MIG, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 3% του μετοχικού κεφαλαίου πέρασε στο Άμπου Ντάμπι Μαρ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 36,3 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, η αγορά έχει περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει την πλαγιοκαθοδική της κίνηση, αναφέρουν οι χρηματιστές, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν βοηθάει στην αλλαγή της τάσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr