Ο Dow υποχώρησε κατά 1,36% στις 11.931 μονάδες, ο Nasdaq έχασε 1,34% στις 2.650 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,26% στις 1.242 μονάδες.
"Oι αμερικανικές τράπεζες έχουν διαχειρίσιμη απευθείας έκθεση στις αγορές της Ευρώπης, ωστόσο τυχόν μεγαλύτερη μετάδοση της κρίσης αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο", σχολιάζει ο οίκος.
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν στη σημερινή τους συνεδρίαση οι ευρωαγορές, καθώς η αβεβαιότητα έχει ρίξει και πάλι «σύννεφα» πάνω από την Ευρωζώνη μετά την κούρσα που σημείωσαν τις περασμένες ημέρες τα spreads της Γαλλίας, της Ιταλίας της Ισπανίας αλλά και άλλων χωρών όπως η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η Γαλλία αντέδρασε μάλιστα σήμερα επισημαίνοντας διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου πως «το γαλλογερμανικό spread είναι αδικαιολόγητο». Όλα αυτά οδήγησαν σήμερα τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να προβεί σήμερα κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στην παραδοχή πως η κρίση είναι συστημική. Παράλληλα η BoE ανέφερε σήμερα πως οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί από τον Αύγουστο εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, παγώνοντας το επενδυτικό συναίσθημα.
Ο FTSE υποχώρησε κατά 0,15% στις 5.509 μονάδες, ο CAC κέρδισε 0,52% στις 3.065 μονάδες ενώ ο DAX βρέθηκε στο -0,33% και τις 5.913 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, στο -0,1% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο από +0,3% το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 οι τιμές αυξήθηκαν 3,5% ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1%.
Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 0,1%, ενώ οι τιμές των τροφίμων σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν 0,1% ενώ της ενέργειας υποχώρησαν 2%.
Αύξηση 0,7% κατέγραψε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή (0,7%) είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από τον περασμένο Ιούλιο.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του προηγούμενου μήνα, του Σεπτεμβρίου, αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο -0,1%.
To xαμηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 1993!
Το χαμηλότερο κλείσιμο για φέτος πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης για το Χ.Α. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 717,93 μονάδες, κάτι που παραπέμπει στις 27/5/1993! Από τη στιγμή που έσπασε η ισχυρή στήριξη των 720 μονάδων, η οποία “άντεξε” με τις Κάννες, το δημοψήφισμα, την αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συγκυβέρνηση, πλέον τίποτα δεν φαίνεται δεδομένο.
Οι αγορές δεν δείχνουν να ηρεμούν ούτε με το σφιχτό κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών στην Ιταλία υπό τον Μάριο Μόντι. Επιπρόσθετα, λάδι στη φωτιά ρίχνει η απροθυμία της Γερμανίας να εγκρίνει το “τύπωμα” χρήματος από την ΕΚΤ με μαζικές αγορές ομολόγων. Τα ιταλικά δεκαετή ομόλογα ανήλθαν σε 7,12% και οι φήμες θέλουν να υπογράφει το μνημόνιο και η νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Στα αρνητικά της συνεδρίασης της Τετάρτης περιλαμβάνεται η αφαίρεση από τους δείκτες της Morgan Stanley τεσσάρων ελληνικών μετοχών, της Κύπρου, της ΔΕΗ, της Eurobank και της Alpha. Εξέλιξη που επηρέασε αρνητικά την αγορά στο σύνολό της.
Ακόμα και τα θεαματικά αποτελέσματα του Μυτιληναίου δεν ήταν αρκετά για να δώσουν αυτονομία στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Πτώση 15,63% για την Κύπρου, 12,35% για την Eurobank, 11,67% για την Alpha και 5,86% για τη ΔΕΗ. Πτώση 4,30% για την μετοχή της Εθνικής, στο 1,78 ευρώ, 8,70% για την Πειραιώς. Μόνο δύο μετοχές από τον 20άαρη έκλεισαν στο “συν”, η Ελλάκτωρ και η Βιοχάλκο. Πάντως, η Ελλάκτωρ διέψευσε τις πληροφορίες περί συζητήσεων με το Κατάρ, προκειμένου να αποκτήσει θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 37,7 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr