Το ΧΑ έχει άλλωστε μετεξελιχθεί σε μία μικρή αγορά που μπορεί να έχει τριψήφιο αριθμό εισηγμένων εταιρειών αλλά ελάχιστες συγκεντρώνουν βλέμματα επενδυτών. Μάλιστα το κύμα φυγής μεγαλώνει. Ο βασικός μέτοχος της Crown Hellas επιθυμεί να βγάλει την εταιρεία από το ταμπλό, ενώ σήμερα ανακοίνωσε η Vivartia πως ξεκινά διαδικασίες για την έξοδο της μετοχής από το ΧΑ.
Από την άλλη οι χρηματιστές διαμαρτύρονται για νέο κύμα ακρίβειας στο ΧΑ, σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και οι τιμές να πέσουν. Οι ακριβές χρεώσεις διώχνουν και τους τελευταίους μικρούς επενδυτές για τους οποίους κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να φέρει πίσω στο ΧΑ τελευταία χρόνια. Δόθηκε βάρος στους ξένους, οι οποίοι όμως συνεχίζουν να απέχουν.
Ο γενικός δείκτης υποχωρεί οριακά και βρίσκεται στις 1.500 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να είναι στα 14 εκατ. ευρώ. από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη 52 ενισχύονται και 47 υποχωρούν. Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί 1,3% και κάνει πράξη λίγο κάτω από τα 8 ευρώ. Αγοραστές εντοπίζονται στο Τ.Τ. που ενισχύεται κατά 2,3% και στις Alpha Bank και Eurobank. Οι φήμες για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο αναζωπυρώθηκαν μετά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Σταθεροποιητικά αλλά στα ιστορικά της χαμηλά κινείται η ΜΙG.
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Αρνητικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας. Αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος. Οι επενδυτές φαίνεται να γυρνούν την πλάτη στα ενθαρρυντικά νέα για την αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, καθώς υπερισχύουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Τα βλέμματα στρέφονται στην Ιρλανδία κι ενώ το τελευταίο διάστημα επενδυτές και αναλυτές δεν διστάζουν να την ανακηρύσσουν την «επόμενη Ελλάδα».
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι φόβοι για την αμερικανική οικονομία καθώς τυχόν επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα εποφέρει μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια ανάκαμψη.
Απώλειες 0,27% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Χθες έκλεισε στο -0,05%. Ξανά προς τα 1,34 δολάρια το ευρώ. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 1,3383 δολάρια.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,15% στις 5.539 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,18% στις 6.173 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,21% στις 3.703 μονάδες.
Στο -1,5% η Natixis και στο -1,3% η BNP Paribas. Η Morgan Stanley υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της πρώτης σε underweight από equal-weight και σε equal-weight από overweight τη μετοχή της δεύτερης. Απώλειες 1,4% και για τη Barclays. Στο -1% η Lloyds Banking Group.
Στο 0,7% αναθεώρησε την ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση της χώρας, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η συμβολή του εμπορίου στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -0,3% έναντι -0,4% που είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε αύξηση 0,3% και η δημόσια κατανάλωση κατά 0,4%.
Απρόσμενη αύξηση και μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών ετών κατέγραψε το Σεπτέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό. Ο σχετικός δείκτης Ifo, το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε στις 106,8 μονάδες, έναντι των 106,7 μονάδων τον Αύγουστο. Να σημειωθεί ότι τα ανακοινωθέντα επίπεδα διαμόρφωσης του δείκτη είναι τα υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2007. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις 106,4 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr