Ωστόσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία των αναλυτών από την πορεία του τραπεζικού δείκτη που σήμερα χάνει 2,5% και βρίσκεται κάτω από τις 1.500 μονάδες έχοντας σπάσει τη στήριξη των 1.522 μονάδων. Η Δυναμική Χρηματιστηριακή σημειώνει πως σπάσιμο της συγκεκριμένης στήριξης μπορεί να οδηγήσει το δείκτη στα χαμηλά του 2003 ήτοι στις 1.200 περίπου μονάδες.
Πιέσεις δέχονται οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις τραπεζικές να σέρνουν το χορό της πτώσης. Κάτω από τα 10 ευρώ κάνει πράξη πλέον η Εθνική Τράπεζα, τα χαμηλά του 2003 στοχεύει η Eurobank αφού βρίσκεται στα 3,80 ευρώ, μεγάλη είναι η πτώση της Πειραιώς και της Marfin και απώλειες άνω του 2% καταγράφει η Alpha Bank.
Η αγορά καταγράφει την ίδια εικόνα των τελευταίων ημερών αλλά σήμερα παρατηρείται και όγκος. Όπου βγαίνουν αγοραστές αμέσως ενεργοποιούνται πωλήσεις. Οι λιγοστοί αγοραστές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κύμα ρευστοποιήσεων και να σταθεροποιήσουν την αγορά. Όλοι φοβούνται τα χειρότερα για την οικονομία μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών περί παγώματος της επιστροφής του ΦΠΑ και τις πληροφορίες για υστέρηση των εσόδων. Από την άλλη τα αποτελέσματα απογοήτευσαν και η έκτακτη εισφορά βάρυνε.
Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 86 υποχωρούν και 11 ενισχύονται. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Χαρακτηρίζεται χαμηλή, αλλά απουσιάζουν οι αγοραστές και σε αρκετές μετοχές δεν υπάρχει δυνατότητα να πουλήσουν οι πωλητές που φαίνεται ότι έχουν χαρτιά προς διάθεση.
Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά ταμπλό- Σε νέο χαμηλό τετραετίας το ευρώ - Πτωτικά τα αμερικανικά παράγωγα
Με απώλειες που ξεπερνούν το 2% κινούνται σήμερα οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιδρώντας στην αποτυχημένη προσπάθεια της BP να κλείσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν και οι αυξημένες ανησυχίες για την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις τράπεζες. Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,17% στις 5.076 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,74% στις 5.861 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 2,40% στις 3.423 μονάδες.
Στο -1,69% βρίσκεται ο Stoxx Europe 600 index.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες κρούει στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες διαγραφές δανείων από ότι πέρυσι, αναφέρει η ΕΚΤ.
Υπογραμμίζει, δε, ότι η δυνατότητά τους να πωλούν ομόλογα αναμένεται να περισταλεί, στον απόηχο των ολοένα και εντεινόμενων προσπαθειών εκ μέρους των κυβερνήσεων για «γενναίες» μειώσεις ελλειμμάτων. Ακόμη, η έκθεση κάνει λόγο για πιθανές απομειώσεις από δάνεια και χρεόγραφα, ύψους 90 δισ. ευρώ το 2010 και 105 δισ. ευρώ το 2011.
Η έκθεση της ΕΚΤ για τις τράπεζες καθώς και οι ανησυχίες για τα ελλείμματα στην Ευρωζώνη προκαλούν νέες -ισχυρότατες- πιέσεις στο ευρώ, το οποίο υποχωρεί κάτω από τα 1,22 δολάρια, κατά 1,3%, διαπραγματευόμενο αυτή την ώρα στα 1,2132 δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τετραετίας.
Υπό πίεση η μετοχή της BP που βρέθηκε να χάνει έως και 15%, ήτοι οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα 18 ετών, έπειτα από την αποτυχία της επιχείρησης φραγής (top kill) της πετρελαιοπηγής που προκαλεί την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση "Top Kill" απέτυχε. Σημειώνεται ότι χθες, τόσο η Wall Street, όσο και το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστά λόγω αργίας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με τους επενδυτές να μην έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν στην ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας μέχρι το σημερινό άνοιγμα των αγορών.
Συνεπώς, στο -1,89% κινείται η Royal Dutch Shell και στο -2,5% η Total. Με απώλειες κινείται και ο μεταλλουργικός κλάδος, στον απόηχο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας. Στο -2,8% βρίσκεται η Anglo American και στο -3,4% η BHP Billiton.
Με απώλειες και ο τραπεζικό κλάδος, με τη Santander να υποχωρεί 3,42% και τη Unicredit 6,38%.
Στον αντίποδα, με κέρδη 3,6% κινείται η Prudential, καθώς η American International Group (-2,9%) ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται τη χαμηλότερη προσφορά των 30,38 δις. δολαρίων για την ασιατική μονάδα της, ΑΙΑ.
Με άνοδο 5,7% κινείται και η Ryanair, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία.
Με τον πιο αργό ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών «έτρεξε» το Μάιο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο σχετικός δείκτης, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 55,8 μονάδες το Μάιο κι ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 55,9 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο PMI ανήλθε στις 57,6 μονάδες, σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Μεγαλύτερη πτώση από όσο υπολογιζόταν κατέγραψε η ανεργία το Μάιο στη Γερμανία, με φόντο την αύξηση των εξαγωγών, δείγμα της ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 45.000 στα 3,25 εκατ., ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση του αριθμού των ανέργων μόλις κατά 17.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας η ανεργία στη Γερμανία το Μάιο υποχώρησε στο 7,7%, από 7,8%.
Αμετάβλητος στις 58 μονάδες, όπως και τον Απρίλιο, παρέμεινε ο μεταποιητικός PMI το Μάιο στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επίπεδα είναι τα υψηλότερα σε διάστημα 15 ετών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 57,5 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr