Βέβαια, αυτό από μόνο του ίσως να μην είναι αρκετό για να οδηγήσει την αγορά προς τον στόχο των 550-560 μονάδων, αλλά τουλάχιστον η «Λ. Αθηνών» να δοκιμάσει το «κοντινό» όριο των 500 μονάδων και σε επόμενη φάση τη ζώνη μεταξύ 510 και 523 μονάδων.
Πάντως, σε απολύτως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η τάση προφανώς και θα δοθεί τόσο από την εικόνα στις διεθνείς αγορές, όσο και από την πρόοδο σε μια σειρά από εσωτερικά θέματα, ήτοι τα γνωστά, τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών, το ασφαλιστικό, τους αγρότες, το προσφυγικό αλλά και την ανακοίνωση της Moody’s στα τέλη της εβδομάδας, αυτή τη φορά για την αξιολόγηση της οικονομίας.
Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει σε τροχιά ανοδικής αντίδρασης παρά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, με τις 500-520 μονάδες να παραμένουν σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας πρώτος εφικτός στόχος των επόμενων ημερών εφόσον το διεθνές κλίμα δεν επιβαρυνθεί αισθητά.
Ωστόσο, για να αλλάξει η τάση πρέπει να γίνει υπέρβαση των 550-560 μονάδων και αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι αναλυτές, χωρίς θετικούς καταλύτες-όχι σε επίπεδο ευχολογιών αλλά σε πράξεις- και δίχως αναζωπύρωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Στο σενάριο που πολλά… «παγώσουν», θα «παγώσει» και η όποια ανοδική δυναμική, με την περιοχή των 470-480 μονάδων και μετά τα όρια των 440 και 420 μονάδων να αποτελούν στηρίξεις. Πάντως, πέρα από τις γνωστές, αλλά σημαντικές, αρρυθμίες δεν φαίνονται στον ορίζοντα, εκτός απροόπτου, άλλοι φανεροί αρνητικού καταλύτες, αν και πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι τα ανοιχτά μέτωπα μόνο «εύκολα προς διαχείριση δεν είναι».
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν έρθει ξανά, τα βασικά στελέχη μάλλον θα έρθουν την άλλη εβδομάδα, ενώ το πιο βασικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία, η αξιολόγηση, είναι ένα ερώτημα αν κλείσει τον Μάριο ή αν μεταφέρεται για τον Απρίλιο του 2016.
Προς ώρας η άνοδος που έχει καταγράψει ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά των 420 μονάδων μέχρι τις 500 μονάδες (+19%) έχει διορθώσει κατά 38,2% την πτώση από τη διπλή κορυφή των 630 μονάδων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν της τετράδας των ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ που σταθερά προσελκύουν το 60%-65% του τζίρου, δεν λείπει η διάχυση του ενδιαφέροντος και σε επιλεγμένα blue chips, τάση που είχε αρχίσει σε έναν βαθμό να που διαμορφώνεται από την προηγούμενη εβδομάδα και ίσως σηματοδοτεί μια προσπάθεια «ισχυρών χαρτοφυλακίων» να βάλουν φρένο στην απαξίωση των εισηγμένων που εδώ και μήνες αποτελούν επιλογές ξένων παικτών, από τους οποίους όμως, κάμποσες εξ αυτών, έχουν δεχθεί πληγές εσχάτως (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FOLLI-FOLLIE, Coca Cola HBC, JUMBO κ.λπ.).
Μένει βέβαια να φανεί αν πρόσφατα σχηματίστηκαν οι τοπικοί πυθμένες στους και είναι σε ισχύ μια κίνηση αναστροφής από παίκτες που θεωρούν ότι εύκολα ή δύσκολα, άμεσα ή μέχρι το Πάσχα, θα «κλείσει» η αξιολόγηση, ή αν στην «πρώτη στραβή» επανέλθουν οι πωλητές καθώς πολλά από τα blue chips απέχουν από 150% έως 600% από τα χαμηλά του 2012, κι ενώ οι τράπεζες πρόσφατα έγραψαν τα δικά τους ιστορικά χαμηλά (από τα οποία κέρδισαν από 60% έως και 100%) .
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr