Ωστόσο, το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στο εσωτερικό (διαπραγματεύσεις, αξιολόγηση, κοινωνική έκρηξη, υπερφορολόγηση, ύφεση κ.λπ.) αλλά και οι ανησυχίες των επενδυτών στο εξωτερικό, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα που δεν επιτρέπει στο Χ.Α να λειτουργήσει φυσιολογικά.
Υπό αυτή την οπτική, και με την έλλειψη… κανονικότητας στην αγορά, ο γενικός δείκτης έχει αρχίσει να «ψαρεύει σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά», με τους ενεργούς επενδυτικούς πόλους να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα όσα συμβαίνουν εντός κι εκτός συνόρων και να επιδίδονται, κυρίως οι traders, στο «κυνήγι του πυθμένα», ένα «παιχνίδι» που πλέον έχει αποκτήσει τεράστιο ρίσκο.
Είναι σαφές ότι τόσο οι εσωτερικές όσο και εξωτερικές επιρροές αναμένεται να έχουν καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία του Χ.Α. που είτε θα «σώσει την παρτίδα» (με ποια αφορμή άραγε, τουλάχιστον σε άμεσο ορίζοντα;) είτε θα κινηθεί σε ακόμα πιο «καταστροφικά μονοπάτια».
Το χρηματιστήριο καταρρέει, οι τράπεζες το ίδιο, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου και οι τράπεζες εσχάτως ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Το Χ.Α. είναι εγκλωβισμένο και εν μέσω κυβερνητικών παλινωδιών και πολιτικού ρίσκου παρασύρεται στη διεθνή δύνη ενώ δεν αποτελεί ασφαλή επενδυτικό προορισμό, με την απόδοση του δεκαετούς να ξεπερνά και το 11%.
Επί της ουσίας, έχουν ξυπνήσει σε εγχώριους και ξένους επενδυτές μνήμες της περσινής διαπραγμάτευσης, μετά τη διαπίστωση ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της α' αξιολόγησης είναι ανοικτό ενώ παράλληλα ασφυκτικό περιβάλλον δημιουργούν οι έξωθεν πιέσεις για το μεταναστευτικό και οι εσωτερικές κοινωνικές αντιδράσεις. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης δημιουργεί υψηλό βαθμό αβεβαιότητας όσον αφορά στην πρόβλεψη ανάκαμψης της οικονομίας στο τέλος του έτους, πόσω μάλλον όταν έχει «φουντώσει» για τα καλά η εκλογολογία.
Με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία, δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή θέμα νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες, ιδίως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά 14,4 δισ. ευρώ. Βέβαια αν κλείσουν τη χρήση με ζημίες, θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις του Δημοσίου για το τμήμα του αναβαλλόμενου φόρου που δεν μπορεί να συμψηφισθεί και θα πρέπει να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου με κάλυψη από το Δημόσιο ή πώληση των δικαιωμάτων του σε υφιστάμενους ή νέους επενδυτές.
Βραχυπρόθεσμα μόνο η ανοδική διάσπαση της ζώνη των 450-460 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 121 μονάδων για τον FTSE 25 θα μπορούσε σύμφωνα με αναλυτές, να πυροδοτήσει μια προσπάθεια ανακούφισης για την αγορά της Αθήνας, αλλά και πάλι μέχρι τώρα η αγορά δεν έχει «πείσει» ότι μπορεί να κοιτάξει προς τις 520 ή 550 μονάδες (και τις 130 ή 155 μονάδες για τον 25άρη). Στον αντίποδα, εάν χαθούν και τα τρέχοντα επίπεδα, ελλοχεύουν οι 400 έως και… 330-300 μονάδες!! Οι στηρίξεις του FTSE/25 εντοπίζονται στις 109 και 103 μονάδες και η αντίσταση στις 128 μονάδες.
Όσο χαμηλότερα πέφτουν οι μετοχές των τραπεζών τόσο πιο δύσκολη έως ανέφικτη είναι η προσέγγιση των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με καταστροφή για τους μετόχους, τους ξένους, τους έλληνες, το ΤΧΣ.
Οι τράπεζες στην ουσία μηδένισαν και οι αξίες τους υποτιμώνται σε εξευτελιστικά επίπεδα. Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη. Μέσα σε αυτό το άστατο διεθνές κλίμα και την αδράνεια της κυβέρνησης οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα.
Αν και είναι φθηνές και διαθέτουν κεφάλαια, αποτιμώνται με κεφαλαιοποιήσεις που παραπέμπουν σε άσχημες εξελίξεις. Μαζί, όμως, με τις τράπεζες καταστρέφονται και οι αποτιμήσεις των υγιών εταιρειών, όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, FOLLI-FOLLIE, JUMBO, ΜΕΤΚΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ κ.λπ.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr