Βέβαια, ο Φεβρουάριος έχει προλάβει να αποδειχθεί εξαιρετικά αρνητικός μήνας, το πτωτικό σερί μεταφράστηκε σε απώλειες 19%, ενώ για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών η πτώση πρόλαβε να «γράψει» το 46% και στο 61% από την αρχή του χρόνου! Από αρχές του έτους, η πτώση του Χ.Α. ανέρχονταν σε 29%, απώλειες μεγαλύτερες από το σύνολο του 2015 (-24%). Συνολικά, μέσα σε πέντε μόλις εβδομάδες η αγορά έχει πρόλαβε να χάσει 13 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης και μαζί τη στήριξη των 471 μονάδων, τα χαμηλά δηλαδή του 2012, ενώ η σχέση κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ έπεσε κάτω από το 20%.
Όπως έχουμε σημειώσει, το… σίριαλ της αξιολόγησης έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους ξένους επενδυτές, που σε συνδυασμό με το επιβαρυμένο διεθνές οικονομικό κλίμα, όπου η επιδείνωση των εκτιμήσεων για τον χρηματοοικονομικό-τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, με αιχμή την Ιταλία και τη Γερμανία (Deutsche Bank), επέτεινε την κατάσταση, οδήγησε σε sell off στην εύθραυστη εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Το προηγούμενο διήμερο (η «μισή» σχεδόν συνεδρίαση της Τρίτης και η χτεσινή) έδειξαν ότι για την ώρα βγήκαν άμυνες στις 440 μονάδες στον Γ.Δ., κυρίως όμως στη ζώνη 110-113 μονάδων στον FTSE 25, μια πολύ σημαντική στήριξη, κατά τους αναλυτές, η οποία στην παρούσα φάση είχε όλες τις πιθανότητες να δώσει αντίδραση, όπως έγινε χτες, με το όριο των «121» να αποτελεί επίσης κρίσιμο τεχνικό νούμερο. Ουσιαστικά μία κατοχύρωσή του μπορεί να μας φέρει στο επίπεδο των 130 μονάδων σε πρώτη φάση. Η αγορά, όμως, σε μεγάλη εικόνα παραμένει έντονα πτωτική και θέλει τον χρόνο της για να μας δώσει ένα αγοραστικό σήμα.
Δεν είναι, όμως, μόνον, η εκλογολογία και η αστάθεια σε πολιτικό επίπεδο και η ύφεση (-0,7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν το 2016) που δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες. Η αμφιβολία για την ικανότητα του κυβερνητικού σχήματος να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως το ασφαλιστικό και το αγροτικό, και οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων με αιχμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών έχει περάσει τα σύνορα. Η επιστροφή του Grexit αποτυπώνεται ξανά στις αγορές των ομολόγων, όπου οι αποδόσεις στο 10ετές έχουν αφήσει πίσω τους το όριο του 10%.
Στην πλειονότητά τους οι επαγγελματίες της αγοράς, συμφωνούν πως η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου βραχυπρόθεσμα είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, από την ταχύτητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση στην προετοιμασία των νομοσχεδίων που θα κρίνουν την αξιολόγηση.
Παρά το γεγονός πως οι 450 μονάδες, που αποτελούν το νέο σημείο αναφοράς για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, συνιστούν επίπεδα που υποδηλώνουν αγοραστική ευκαιρία εφόσον υποχωρήσει το κλίμα πανικού, εντούτοις , πολλά θα κριθούν και από την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων που εσχάτως υπέστησαν «πληγές».
Το «κλειδί» πάντως για την ανοδική αντίδραση εδράζεται στις τραπεζικές μετοχές. Χωρίς άνοδο στις μετοχές τους, δεν μπορεί να υπάρξει γενναίο ριμπάουντ στην εγχώρια αγορά.
Πάντως, στο… βραχυπρόθεσμο μέλλον, δηλαδή σήμερα και αύριο, υπάρχουν κάποιες… διεργασίες που ίσως επηρεάσουν την τάση στην αγορά. Για σήμερα, είναι προγραμματισμένο το Eurogroup και έστω και αν δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις όσον αφορά στην Ελλάδα πάντα οι επενδυτές περιμένουν να πάρουν «μυρωδιά» από τις «μαζώξεις» των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.
Παράλληλα, σήμερα 11 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να α ανακοινώσει ο MSCI τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών, αν και οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Σημειώνεται ότι στον MSCI Greece συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΘΝΙΚΗΣ, ΟΤΕ, ALPHA BANK, FOLLI-FOLLIE, JUMBO, EUROBANK, ΤΙΤΑΝ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν θα υπάρξει απόφαση για το σύνολο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία από τις 12 Ιουνίου 2013 υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά. Τέλος, μεθαύριο έχει οριστεί η.. κάθοδος των τρακτέρ στο Σύνταγμα. Μπορεί να μην πρόκειται για αμιγώς χρηματιστηριακό θέμα, ωστόσο έχει φανεί ότι η αγορά είναι «ευαίσθητη» στις «κόντρες» της κυβέρνησης με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr