Και το χειρότερο είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε, και με ποια αφορμή, μπορεί να εκτονωθεί το πτωτικό κύμα, ιδίως εάν τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρήσουν εκ νέου και οι διαπραγματεύσεις δείξουν... αδιέξοδο.
Τι είδαμε αυτές τις ημέρες; Επιθετικές ρευστοποιήσεις λόγω stop losses και... απογοήτευσης για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, τα «margin calls» να επιστρέφουν δριμύτερα, τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν συνεχή ιστορικά χαμηλά, στην κυριολεξία κραχ, ιδίως όταν φάνηκε ότι τα προηγούμενα χαμηλά του Γενικού Δείκτη, στην περιοχή των 519 μονάδων, θα καταρρεύσουν δίχως τελικά μεγάλες αντιστάσεις.
Ασφαλώς και το ζητούμενο είναι τι ξέρουν αυτοί που ρευστοποιούν με τέτοια «μανία» ακόμα και σε αυτές τις τιμές, εκτός πια και αν απλά δεν βρίσκουν... πρόθυμους αγοραστές, με αποτέλεσμα να πιέζουν χαμηλότερα δημιουργώντας αυτοτροφοδοτούμενη πτώση. Είναι όμως αυτό;
Η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών προκαλεί σοβαρούς κραδασμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχασε την κρίσιμη ζώνη στήριξης των 520 μονάδων. Η καθοδική διάσπαση των 520 μονάδων φέρνει βίαιη πτώση αρχικά στις 500 και εν συνεχεία, εάν δεν κρατήσει αυτό το «οχυρό», στις 470 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλό του Ιουνίου του 2012, την περίοδο του χάους. Κάποιοι πάντως σημειώνουν ότι στο κακό σενάριο ας κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και νούμερα προς το... 420-400.
Βέβαια, σε γενικές γραμμές τελευταία δεν βοήθησε και το διεθνές επενδυτικό κλίμα, την ώρα μάλιστα που παρατηρείται κύμα αποεπένδυσης από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το που μπήκε ο πήχης (προφανώς χαμηλότερα αν κρίνουμε από τη νέα εξαέρωση) για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, που είναι πιο ευάλωτες και σε πιθανές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι, πέραν των τεράστιων προβληματισμών για τη διαπραγμάτευση (κίτρινες και κόκκινες κάρτες θεσμών για ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ., δηλώσεις Λαγκάρντ ότι χρέος και ασφαλιστικό συνδέονται), έσκασαν και οι νέες δηλώσεις Σόιμπλε περί Grexit, αλλά και η Κομισιόν που προβλέπει μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 αλλά ύφεση 0,7% για το 2016 ενώ ζητάει την λήψη νέων μέτρων για το 2016 – 2017 (4 δισ. ευρώ) που προφανώς επιδεινώνουν το κλίμα την ώρα που η χώρα βλέπει την κοινωνία στα «κάγκελα».
Σε αυτό το τοπίο δε, κάποιοι ίσως πουλάνε με τακτική «front running», εν όψει ενδεχόμενων αρνητικών εξελίξεων στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI (11 Φεβρουαρίου).
Επειδή μερικές φορές τα στατιστικά... λένε την αλήθεια, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά 44 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/6/2012 (499,56 μονάδες). Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 19,31%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών -43,47%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., από τις 31/12/2015, σημειώνει απώλειες, περίπου, 8,6 δισ ευρώ.
Από την άλλη πλευρά όμως, κατά τους αναλυτές, οι αποτιμήσεις των μη τραπεζικών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, είναι ελκυστικές καθώς διαπραγματεύονται με discount 35-40% έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού .
Μπορεί να σωθεί η παρτίδα; Τεχνικά, εάν η αγορά κρατήσει τις 500 μονάδες, ακολούθως υπερβεί τις 520 και κοιτάξει προς το 550... και μετά βλέπουμε. Ρεαλιστικά μιλώντας, το πολιτικό ρίσκο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και το ρίσκο εφαρμογής - υλοποίησης των μέτρων είναι αυτό που καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Αν ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση, τότε ανοίγει ο δρόμος για να είναι επιλέξιμα τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πιθανότατα να υπάρξουν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ θα υπάρχει και μείωση του ρίσκου χώρας. Αλλά αυτά θα φανούν προσεχώς...
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr