Κλείσιμο σε υψηλά 34άρων μηνών για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των stress tests και κυρίως μετά τις ανακοινώσεις των τραπεζών για αύξηση κεφαλαίου και έκδοση ομολογιακών δανείων. Οι επενδυτές αντέδρασαν αυτή την φορά διαφορετικά στο άκουσμα των κεφαλαιακών αναγκών της Blackrock σε σχέση με το πρώτο διαγνωστικό τεστ που είχε διεξαχθεί το 2011.
Η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών αντί να λειτουργήσει ως φόβητρο λόγω της αύξησης των μετοχών σε κυκλοφορία πέρασε ως μια φυσιολογική εξέλιξη που ανακούφισε σε κάποιο βαθμό τους εμπλεκόμενους αφού οι τράπεζες έδειξαν σε ικανοποιητικό βαθμό προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το εγχείρημα νέων αυξήσεων κεφαλαίων. Στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς μάλιστα τα αντανακλαστικά ανακοίνωσης των κεφαλαιακών αναγκών προσφέρονται για σεμινάριο διαχείρισης περιπτώσεων αφού η Τράπεζα όχι μόνο ανακοίνωσε αμέσως τις απαιτούμενες ενέργειες αλλά δημοσίευσε και τα αποτελέσματα του έτους συμπιέζοντας το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου. Κατά τις προσεχείς ημέρες και ως τις 15 Απριλίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον προγραμματισμό των ενεργειών τους δημιουργώντας ένα νέο «θέμα» για το ελληνικό χρηματιστήριο, το εγχείρημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία βγάζει την αγορά από την μίζερη εσωστρέφεια του πολιτικού ρίσκου και των εκλογών του επόμενου Μαίου.
Πέρα από την Blackrock η αγορά έδειξε μια αναπάντεχη ωριμότητα στρέφοντας το ενδιαφέρον σε μη τραπεζικούς τίτλους οι οποίοι ήταν αυτοί που «κουβάλησαν» το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους. H κίνηση τροφοδοτήθηκε από τα καλά νέα των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, την προώθηση του νομοσχεδίου πώλησης της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και την προώθηση της διαδικασίας έναρξης του διαδικτυακού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ.
Η υποχώρηση των spreads στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στις 500 μονάδες, σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας στις αγορές, παρά τις «προσπάθειες» της τρόικα να «ακυρώσει» τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. Οι τελευταίες εξελίξεις στις τράπεζες, με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,7 δις. ευρώ που σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς, την επικείμενη αντίστοιχη κίνηση, όπως εκτιμά η αγορά από την Alpha, η δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αποτελούν τον σηματωρό για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Η εγχώρια κεφαλαιαγορά «απομόνωσε» τις τραπεζικές μετοχές που έχουν μπροστά τους αυξήσεις κεφαλαίου και οι επενδυτές στρέφονται στις άλλες μετοχές του 25άρη, οδηγώντας τον γενικό δείκτη σε άνοδο κατά 1,68%, στις 1.341,24 μονάδες. Κέρδη σχεδόν 5% για τον ΟΠΑΠ, στα υψηλά των 12,58 ευρώ, αντίστοιχη κίνηση και από την Jumbo, στα 13,50 ευρώ, σχεδόν 5,3 ενισχύθηκε η ΔΕΗ ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, 4,09% ενισχύθηκε η ΕΧΑΕ, η οποία ευνοείται από τον τζίρο και τις αμκ των τραπεζών,7,08% ενισχύθηκε ο Τιτάνας, λόγω μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Επίσης, αντίδραση περίπου κατά 3% για την ΕΥΔΑΠ ενόψει ιδιωτικοποίησης, στα 7,02 ευρώ ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος, νέα αντίδραση για τα ΣΩΛΚ, στα 2,18 ευρώ, και νέα υψηλά για την Ιντραλότ στα 2,35. Στα 3,46 ευρώ ενισχύθηκε η Εθνική, στα 7,40 ευρώ τα ΕΛΠΕ, στα 3,84 η ΓΕΚ/Τέρνα, κοντά στα 4 η Ελλάκτωρ και στα 13,41 ευρώ η ΜΕΤΚΑ. Όλα αυτά με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 204 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι την Παρασκευή έγινε ο μεγαλύτερος τζίρος της χρονιάς. Σε επίπεδο εβδομάδας η αγορά ενισχύθηκε κατά 2,35% και από την αρχή του χρόνου 15,36%.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr