Ίσως γιατί, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, παρασκηνιακά η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση εργάζονται πάνω στη βάση μίας συμφωνίας, με την Ελληνική πλευρά να έχει το δίκιο με το μέρος της. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι άλλο κακό ή καλό μπορεί να συμβεί στην Ελληνική οικονομία μέχρι το 2020, που επικαλείται στην επιχειρηματολογία του το ΔΝΤ, για να δικαιολογήσει τα προληπτικά κεφάλαια των 20 δις ευρώ που θα πρέπει να δοθούν στις τράπεζες. Αυτό, όταν είναι γνωστό ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, αν και εκτός αγορών, διατηρούν σημαντικές επαφές με ξένους επενδυτικούς οίκους, που ανά πάσα στιγμή κι εφόσον η οικονομία αρχίζει να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, μπορούν να προσελκύσουν τα επενδυτικά κεφάλαια.
Η ίδιες πηγές, τονίζουν στο «R», ότι η Eurobank αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Η διοίκηση Μεγάλου φέρεται να έχει εξασφαλίσει κεφάλαια περισσότερα των 2,5 δις. Ευρώ. Προ δεκαημέρου, όπως έχει τονιστεί, τόσο η Fairfax, όσο και το fund Apollo, βρέθηκαν στην Αθήνα ζητώντας να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να τους επιτραπεί να επενδύσουν στον τραπεζικό τομέα της χώρας μας μέσω της Eurobank. Συγκεκριμένα, τα funds ζητούν να περάσει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση (νέα) των τραπεζών, προκειμένου να δουν τις διαθέσεις του Δημοσίου, ως προς την απεμπλοκή του ως προς τον τραπεζικό τομέα.
Σημειώνουν δε, ότι το ΔΝΤ, μπορεί να ζητεί 20 δις. Ευρώ, όταν οι τράπεζες ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την αξιοποίηση των παγίων τους σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη και όταν η εναπομείνασα ρευστότητά τους εξαντλείται από τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων κάθε μήνα. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την αυριανή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών αποκτά πολύ σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του για να πείσει ότι οι υπολογιζόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αγγίζουν τα 5,5 δις., κάτι στο οποίο άλλωστε έχει συναινέσει και η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα. Παρά το πολιτικό παιχνίδι που υπάρχει σαφέστατα με άλλους στόχους, η λογική είναι μια: Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μοναδικές στην Ευρώπη που έχουν ελεγχθεί για δυο φόρες και έχουν προχωρήσει και σε ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό που λείπει από τις ελληνικές τράπεζες είναι η έξοδος στις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να έχει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση στις όποιες συζητήσεις με την Τροϊκα.
Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη, αφού εκτός από το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών, θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησής τους, που εκκρεμεί. Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει ενεργό ρόλο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων της τρόικας με την Τράπεζα Ελλάδος (αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να υπάρχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες).
Κι άλλα καλά νέα
Την ίδια ώρα από το μέτωπο των εισηγμένων υπάρχουν σημάδια ζωής. Αφορμή, τα αποτελέσματα του Φουρλή, εταιρείας στη κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εν μέσω βαριάς ύφεσης το 2013, κατάφερε, παρά τη μείωση του τζίρου, να εμφανίσει αυξημένο EBITDA, πάνω από 25 εκατ. Ευρώ και ταυτόχρονα να περιορίσει τις ζημιές της λίγο πάνω από τα 8 εκατ. Ευρώ από 11 εκατ. Ευρώ το 2012.
Τα καλά νέα για την αγορά επισφραγίστηκαν λίγο πριν από το κλείσιμο χθες με την είδηση του μειωμένου τιμολογίου από την Gazprom, κατά 15% και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο, δίδοντας μεγάλη ανάσα στις ενεργοβόρες εισηγμένες του Χ.Α., που σε συνδυασμό με το μέτρο της διακοψιμότητας, εκτιμάται ότι θα συγκρατηθούν από φέτος οι λειτουργικές τους δαπάνες.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr