Πενιχρές συναλλαγές, αμετάβλητο κλείσιμο στις 1.250 μονάδες, στάση αναμονής σε… εκνευριστικό πλέον σημείο, αφού για τουλάχιστον πέντε συνεδριάσεις η αγορά εμφανίζει οριακές διακυμάνσεις και έλλειψη ενδιαφέροντος, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός πληκτικού σκηνικού στο Χρηματιστήριο. Με τον τζίρο λίγο πάνω από τα 61 εκατ. ευρώ, οι απόψεις που επικρατούν στην αγορά είναι ότι οι επενδυτές μένουν στις θέσεις τους εν αναμονή κάποιου σπουδαίου νέου, το οποίο προς το παρόν… αγνοείται. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες διαμορφώνεται λίγο πάνω από 2% κι εκείνο που προβληματίζει ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και κυρίως οι ξένοι που κινούν τα νήματα της αγοράς να χαράξουν πορεία, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Στοιχείο αισιοδοξίας, ίσως να αποτελεί η έλευση της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, στοιχείο που ενδεχομένως να κινήσει τα πράγματα και τις καταστάσεις ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στις οποίες η κυβέρνηση μένει… μετεξεταστέα.
Η αντίδραση στον ΟΛΠ πάνω από 5% και με κλείσιμο στα 18 ευρώ, ενδεχομένως να σημαίνει ότι η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Κέρδη για τη Eurobank Properties πάνω από 3%, στα 8,20 ευρώ, 2,395 ενισχύονται τα Folli Follie, 2,29% ο Τιτάνας, στα 22,75 ευρώ, κινούμενος σε νέα υψηλά, ενώ ευνοείται από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, κάτι, που, επίσης, ευνοεί τον Μυτιληναίο, ο οποίος ενισχύθηκε στα 6,26 ευρώ. Κέρδη για την ΓΕΚ/Τέρνα και την Τέρνα Ενεργειακή, κλείσιμο με οριακή άνοδο στη ΔΕΗ, στα 10,84 ευρώ, στα 0,7020 ευρώ ενισχύθηκε η Alpha και κέρδη πάνω από 1%, στα 1,94 ευρώ η Πειραιώς.
Απώλειες για ΕΛΠΕ, αλλά και για τον ΟΤΕ, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Goldman Sachs.
Ωστόσο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν περίπου 5 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια, όπως αναφέρει το Reuters. Το εκτιμώμενο σύνολο, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδα σε καθεμία από τις τέσσερις τράπεζες, υπόκειται στην έγκριση της Τρόικας. Η ΤτΕ προέβη σε δεύτερο έλεγχο της υγείας των τραπεζών - Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank - για αν αξιολογήσει κατά πόσον τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ της ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου καλοκαιριού τις έχει αφήσει ικανές να απορροφήσουν μελλοντικά σοκ καθώς επισφαλή δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Τράπεζες
«Κάθε τράπεζα είχε ενημερωθεί για την δική της κεφαλαιακή ανάγκη με βάση το stress test, αλλά υπόκεινται σε τελική επιβεβαίωση και έγκριση από την Τρόικα», είπε ένας τραπεζίτης Reuters, αρνούμενος να ονομαστεί. «Η εκτίμηση για τη συνολικό ανάγκη κεφαλαίων είναι περίπου 5 δισ. ευρώ», είπε ο τραπεζίτης χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι παρατεταμένες συνομιλίες με τους επιθεωρητές της Τρόικας έχουν καθυστερήσει την έκβαση των stress tests. «Αν αυτή καταλήξει αν είναι η κεφαλαιακή ανάγκη των τραπεζών,τότε αυτό είναι μια καλή είδηση και όχι μια αρνητική έκπληξη», ανέφερε ο τραπεζίτης.
Σημειωτέον, ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να δούμε διαφορετική, περισσότερο αισιόδοξη τάση στην αγορά. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τις επί τόπου επαφές που διοργανώνει η Goldman Sachs για πελάτες της με εκπροσώπους των Ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή, σημειώνουν με νόημα παράγοντες της αγοράς, είναι πιθανό να δούμε αντίδραση ανάλογη του περασμένου Οκτωβρίου.
Η όποια επιφυλακτικότητα στην αγορά συνδέεται περισσότερο με τις ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας. Ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα των stress tests της Blackrock. Στη συνέχεια και εφόσον η κυβέρνηση πάρει το ok από την τρόικα, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγοντας ουσιαστικά ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Το τελευταίο, αποτελεί σοβαρό λόγο για τη διακράτηση ρευστότητας, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι τα long only funds, ουσιαστικά απέχουν από το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Προς το παρόν κίνηση γίνεται από τα funds που τοποθετούνται στα emerging markets, μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών, συμπεριλαμβανομένου του Χ.Α. μετά την υποβάθμισή του σε αναδυόμενο Χρηματιστήριο από την Morgan Stanley. Από την άλλη, ο φόρος υπεραξίας, κρατάει τους Έλληνες traders, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό, το τι θα ισχύσει μέχρι τέλος του χρόνου.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr