Δεύτερη μέρα διόρθωσης στο Χ.Α., έπειτα από μία γενικευμένη άνοδο στις πρώτες συνεδριάσεις του 2014, που απέφεραν κέρδη στον δείκτη πάνω από 11% και σε μετοχές του 25άρη πάνω από 25%. Πλέον, ήρθε η ώρα της κατοχύρωσης κερδών και ρευστότητας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κίνηση σε νέα υψηλά, με πρώτη στάση την περιοχή των 1.350 μονάδων και σε δεύτερο χρόνο των 1.450 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση στην αγορά, υποστηρίζουν Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο, θα πρέπει να συνοδευτεί από κάποια καλά νέα. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προς το παρόν… περιφρονεί το 1,5 δις. ευρώ της Fairfax για την Eurobank, καθώς εκκρεμεί το νέο σχέδιο νόμου για την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Και όχι μόνο αυτό, η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock και το νέο stress test των Ελληνικών τραπεζών, κάτι που αναμένεται μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός.
Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στα επίπεδα των 1.270 μονάδων και με απώλειες λίγο πάνω από το 1,4%, με τις συναλλαγές στα 43 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ συνεχίζει το ανοδικό κρεσέντο της, στα 11,43 ευρώ, με μικρή βοήθεια από τα Folli Follie και τον ΟΛΠ. Στον αντίποδα, πτώση πάνω από 3% καταγράφει ο Τιτάνας, η Alpha, η Eurobank Properties, η MIG και η Εθνική. Στα 8,15 ευρώ υποχωρεί η ΕΧΑΕ, στα 2,04 ευρώ η Ιντραλότ, στα 4,61 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 12,51 η Jumbo, στα 3,51 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα και στα 6,16 ευρώ ο Μυτιληναίος, δίδοντας ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις.
Κατά την JP Morgan πάντως, οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα παραμένουν πιεσμένες, σημειώνει ο οίκος, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι η μία από τις μόλις δύο παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές που διαπραγματεύονται χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας (η δεύτερη χώρα είναι η Ουγγαρία). Δεδομένου του βάθους της ύφεσης και του ότι το 2014 λογικά θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης από το 2007, τα κέρδη δεν έχουν ακόμα ομαλοποιηθεί.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι ζημιογόνες, όμως η JP Morgan αναμένει η τεράστια συγκέντρωση στον κλάδο να οδηγήσει σε αποδόσεις ανώτερες του μέσου όρου μεσομακροπρόθεσμα. Τα κεφάλαια πλησιάζουν σε πιο άνετα επίπεδα (βοήθησε η ανακεφαλαιοποίηση), με το ρίσκο του dilution να υποχωρεί τόσο για την Alpha Bank όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν στο 9-10% το 2016-2017. Το Core Tier 1 (πλην κρατικών κεφαλαίων) το διάστημα 2014-2017 προβλέπεται στο 10,1%-14,9% για την Alpha Bank, στο 10,4%-14,7% για την Πειραιώς και στο 7,3%-10,7% για την Εθνική Τράπεζα.
Η JP Morgan αναφέρει επίσης πως η ΔΕΗ διαπραγματεύεται 9,6x το P/E του 2015 και είναι η φθηνότερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης, πλην της Ρωσίας. Διαπραγματεύεται με discount 10% σε επίπεδο EV/EBITDA 2015 σε σχέση με τη μέση ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφέλειας και με discount 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες της Βρετανίας. Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ αναφέρει ότι έχει τον λιγότερο μοχλευμένο ισολογισμό μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της δυτικής Ευρώπης που κατέχουν κυρίαρχη θέση στον κλάδο τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr