Mε κέρδη πάνω από 27,3% ολοκληρώθηκε το 2013 για το Χ.Α. τα περισσότερα για αναδυόμενη αγορά της Morgan Stanley και από τα υψηλότερα παγκοσμίως, μετά την αγορά του Τόκιο και του Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο γενικός δείκτης τερμάτισε τις συναλλαγές στις 1.162,61 μονάδες και με άνοδο 0,40% και με τις συναλλαγές στα 62,1 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία περίοδο, που έρχεται έπειτα από δύο χρόνια πτώσης, της τάξης του 36% από το 2009 που ξεκίνησαν τα χειρότερα για την Ελληνική οικονομία, τα χρόνια του μνημονίου και της μεγάλης ύφεσης που άρχισε το 2008. Και μπορεί κατά το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την αγορά, να θέλει να μην ατενίζουμε το μέλλον με μεμψιμοιρία, αλλά η υπέρογκη διπλή φορολογία στο Χρηματιστήριο για τους Έλληνες παίκτες καθιστά το trading και τις επενδύσεις στην αγορά ακριβό σπορ, αφού από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι ιδιώτες επενδυτές αν αποφασίσουν να πουλήσουν θα φορολογηθούν με 15%, εφόσον έχουν κέρδη, συν το φόρο συναλλαγών δύο τοις χιλίοις, συν τις προμήθειες 0,4%.
Η φορολογία αυτή, πλην του φόρου συναλλαγών και των προμηθειών, δεν αγγίζει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι με εισροές πάνω από 1 δις. ευρώ, έχουν δείξει τις διαθέσεις τους για το Χ.Α.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τραπεζίτες, αναμένεται να δούμε μεγάλες κινήσεις εκ μέρους των ξένων. Το περίγραμμα ως προς το πώς θα κινηθεί η οικονομία, έδωσε χθες με το διάγγελμά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η χώρα από τον Απρίλιο ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, απόφαση η οποία θα ληφθεί οριστικά μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές . Αυτό είναι και το σενάριο που παίζουν οι ξένοι, οι οποίοι ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται πολύ σοβαρά με τις χρηματοδοτήσεις των εισηγμένων.
Τελεσίγραφα
Τα τελεσίγραφα των τραπεζών προς τις διοικήσεις των εισηγμένων που βρίσκονται στο «κόκκινο» εκπνέουν με τη λήξη του πρώτου τριμήνου. Τελεσίγραφα που έχουν να κάνουν με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διαπιστώσουν οι τράπεζες ότι οι «εισηγμένοι» είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τα μαγαζιά τους ώστε να πειστούν στη συνέχεια να διευκολύνουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους. Εισηγμένες που δεν έχουν πρόβλημα, με εξαγωγικό προσανατολισμό και μειωμένο λειτουργικό κόστος έχουν βρει το δρόμο στις αγορές με την έκδοση ομολογιακών δανείων που ξεπερνούν τα τα 6 δις. Ευρώ και μέσο επιτόκιο κοντά στ0 7 με 8%. Ιδανικό παράδειγμα, σύμφωνα με την αγορά αποτελεί το ομολογιακό της Κρι – Κρι, το οποίο κάλυψε εξ ολοκλήρου ο βασικός μέτοχος, η οικογένεια Τσινάβου.
Από κατασκευαστικές εταιρείες, ή εταιρείες του κλάδου υγείας, οι τράπεζες επιθυμούν να διαπιστώσουν τις διαθέσεις των ίδιων των επιχειρηματιών, διαφορετικά, όπως έχει αποκαλύψει το «R», οι εταιρείες θα περάσουν στις οι οποίεςμε τη σειρά τους θα τις μεταπουλήσουν ή σε hedge funds, ή σε ανταγωνιστικές εταιρείες, ή θ’ αρχίσουν να μοσχοπωλούν πάγιά τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εισηγμένης την περασμένη Παρασκευή, που το δώρο που προοριζόταν για τους εργαζόμενους σε θυγατρική της, η τράπεζα δέσμευσε τα χρήματα, ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ! Σημειωτέον, ότι το 2013 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα λουκέτα για τις εισηγμένες στο Χ.Α.
Οι έξι πτωχεύσεις εισηγμένων με επίσημες δικαστικές αποφάσεις αφορούσαν τη Φίντεξπορτ, τη Nutriart (πρώην Κατσέλης) την Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, τη Sprider Stores, τη Χατζηιωάννου και την Alapis. Στις 29 Ιανουαρίου 2014 θα εκδικαστεί το αίτημα της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες για την ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr