Μεγάλες και αθρόες ρευστοποιήσεις που συνδέονται όχι με την γενικότερη συγκυρία, αλλά με την άγρια φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στο Χρηματιστήριο, έλαβαν χώρα στην τελευταία πριν από τα Χριστούγεννα συνεδρίαση της εβδομάδας στην αγορά. Ο γενικός δείκτης πιέστηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.095 μονάδες, αλλά η στήριξη, όπως έχει τονιστεί βγαίνει αρκετά πιο κάτω, στις 1.080 μονάδες. Οι επενδυτές πουλάνε μετοχές κατοχυρώνοντας τα γενναία κέρδη του 2013, κυρίως στα «ασφαλή» χαρτιά του 25άρη, προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας του 15%. Ταυτόχρονα, τοποθετούνται ανοίγοντας νέους λογαριασμούς και γνωρίζοντας ότι την επόμενη χρονιά θα φορολογηθούν με τον ακριβό αυτό συντελεστή.
Το κλίμα μεταφέρει παλαιός χρηματιστής, θεωρώντας ότι στα χρηματιστηριακά γραφεία έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, ενώ σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι ίδιοι οι χρηματιστές, που θεωρούν ότι ο υψηλός αυτός φόρος μπορεί να αποτελέσει την αιτία για να μην αξιοποιηθούν οι όποιες επιτυχίες της χώρας από το μέτωπο της οικονομίας, αλλά και να «μπλοκάρουν» οι αποκρατικοποιήσεις από τις μεταβιβάσεις των μετοχών. Σημειωτέον, ότι τη χειρότερη εικόνα τη δίνει ο τίτλος της Εθνικής, καθώς τρεις ουσιαστικοί παράγοντες δείχνουν να εντείνουν τις επιθετικές πωλήσεις. Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, η απώλεια της θεωρητικά ισχυρής στήριξης στα 3,88 ευρώ, που ακολούθησε την απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 4 ευρώ, καθώς και η επικρατούσα αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει άσκηση των παραστατικών τίτλων της τράπεζας κατά την πρώτη περίοδο έχουν βαρύνει σημαντικά το κλίμα.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,05%, στις 1.112 και με συναλλαγές 242 εκατ. ευρώ, λόγω της αναδιάρθρωσης θέσεων λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου. Η αξία των πακέτων ανήλθε στα 123 εκατ. ευρώ. Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι το νέο χαράτσι στην αγορά οι επενδυτές θα το πληρώσουν με νέες υψηλότερες τιμές κτήσης, δεδομένου ότι τα κέρδη της αγοράς κατά μέσο όρο στο χρόνο διαμορφώνονται κοντά στο 23%.
Οι απώλειες στην Εθνική περιορίστηκαν σε 4,61%, στα 3,93 ευρώ, οι απώλειες για τα Folli Follie νήλθαν πάνω από 3% και πάνω από 35 διαμορφώθηκε η πτώση στον Μυτιληναίο, στα 5,43 ευρώ. Πάνω από 25 η πτώση σε Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Σωληνουργεία, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΓΕΝ/Τέρνα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr