Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, κοντά στα 40 εκατ. ευρώ και πλέον στην αγορά τηρείται στάση αναμονής. Αναμονή, που έχει να κάνει με την έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης τρόικας, αν και στην Ευρώπη και γενικώς στους δανειστές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Υγεία και την Παιδεία, υπάρχει η αίσθηση ότι στην Ελλάδα προχωρούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ο Μάρκ Μόμπιους είναι ένας από αυτούς, καθώς μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως, «είπα σε όλους τους Έλληνες ότι αναβαθμίστηκαν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την μεταρρυθμιστική ατζέντα».
Νέα κίνηση θα μπορούσε να προέλθει από κάποιο καλό νέο που συνδέεται με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τη συμφωνία με την τρόικα ή της Ελλάδας με τους δανειστές για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους καθιστώντας το έτσι βιώσιμο. Υπό τα σημερινά δεδομένα, συστήνεται αναμονή και προσδοκία, με μικρές τοποθετήσεις, αφού η αγορά θεωρείται, σύμφωνα με τους ξένους ότι έχει διορθώσει σημαντικά και πολλές από τις μετοχές του 25άρη απέχουν από τα πρόσφατα υψηλά τους. Επίσης, οι ίδιοι τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί και μία περίοδος… χάριτος πρν από την έλευση φρέσκων κεφαλαίων στο Χ.Α., αφού οι ξένοι που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στην αγορά μας και βεβαίως στην οικονομία. Σημειώνουν με νόημα δε, ότι η συμβολή του Χ.Α. και των μετοχών που έχουν επιλεγεί στη διαμόρφωση του δείκτη της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες αγορές, υπολογίζεται κάτω του 10%.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, «άκαρπη αποδείχθηκε για το Γενικό Δείκτη τόσο η διείσδυσή του μέσα στη ζώνη διακύμανσης των 1.180 με 1.200 μονάδων όσο και η προσπάθεια ανοδικής διαφυγής από το προηγούμενο υψηλό του Οκτωβρίου, στις 1.202,77 μονάδες, σχηματίζοντας στο ημερήσιο chart τιμών μια επικίνδυνη για το βραχυχρόνιο σκηνικό διπλή κορυφή πέριξ των 1.200 μονάδων. «Λαβωμένη» μετά και την άτσαλη μετάταξη στους δείκτες MSCI την περασμένη Τρίτη είναι και η ανοδική κυματική κίνηση , που ξεκίνησε από τη βάση της στήριξης των 1.120 μονάδων προϊδεάζοντάς μας έτσι αρνητικά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ιδιαίτερα εάν ο Γενικός Δείκτης δεν επανέλθει με ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες πάνω από τις 1.180 μονάδες.
Πιθανή καθοδική προσέγγιση της κάτω ζώνης στήριξης των 1.120 με 1.100 μονάδων ίσως αυτή τη φορά να αποβεί μοιραία ανοίγοντας το δρόμο για τη κατάβαση έως το τριγωνικό επίπεδο στήριξης μεταξύ των 1.075 με 1.050 μονάδων. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου, όπου αρχίζουν και εμφανίζουν την άκρως «άνυδρη» κατάσταση της αγοράς σε συνδυασμό με τη δοκιμασία της κυβερνητικής συνοχής στα σημαντικά προς ψήφιση νομοσχέδια (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, Πλειστηριασμοί κτλ), όπως και οι πιθανές ρευστοποιήσεις για τις εξασκήσεις των warrants των τραπεζών ίσως αποδειχθούν προσεχώς ως υποκινητές της προαναφερόμενης καθοδικής κίνησης.
Ο βραχυχρόνιος σχηματισμός της διπλής τοπικής κορυφής στις 400 μονάδες και η άρνηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 να διέλθει εκ νέου πάνω από την ανοδική γραμμή τάσης του περασμένου Αυγούστου, στις 398 μονάδες, μας βάζει σε διαγραμματικές σκέψεις πραγματοποίησης στις επόμενες συνεδριάσεις μιας καθοδικής επαναξιολόγησης της σημαντικής περιοχής στήριξης των 375 με 365 μονάδων. Πτωτική καταστρατήγηση της εν λόγω ζώνης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα θέσει ως καθοδικό στόχο τη μεσοπρόθεσμη περιοχή στήριξης των 350 μονάδων. Αλλαγή στο προαναφερόμενο καθοδικό σενάριο θα προκληθεί μόνο με την ανοδική «αρπαγή» του σημείου των 400 μονάδων».
Σημειωτέον, ότι σήμερα ολοκληρώνεται η εικόνα ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Από την πρώτη εικόνα που βγαίνει παρατηρείται γενναία περικοπή κόστους εκ μέρους των εισηγμένων, έκτακτα κέρδη από πωλήσεις πακέτων μετοχών και βεβαίως επιστροφή στην κερδοφορία για πολλές από αυτές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,06%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ(+4,18%), της ΕΥΔΑΠ(+3,53%), της Folli Follie (+3,46%), της Ιντραλότ (+3,21%) και της ΜΕΤΚΑ (+2,40%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Σωληνουργεία Κορίνθου (-2,15%), της Jumbo (-2,00%), της Alpha Bank (-1,98%) και της Τιτάν (-1,24%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+3,45%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,62%) και των Πρώτων Υλών (+1,11%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων(-1,37%) και των Τραπεζών (-0,94%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr