H τρόικα έδειξε ότι θα υπάρχει μεταβλητότητα στην αγορά μέχρι τέλος του χρόνου, τουλάχιστον. Αφού μέχρι τότε, όπως τονίστηκε χθες από το Eurogroup, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2015. Και οι ξένοι που έχουν τοποθετηθεί, ή σκέφτονται να τοποθετηθούν στην Αθήνα, επιθυμούν να είναι ξεκάθαροι οι όροι του παιχνιδιού και συγκεκριμένα θέλουν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους ως προς τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.
Επιπρόσθετα, οι παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κόπωση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά μετά το ράλι που κράτησε από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου με αποδόσεις που ξεπερνούν το 40% για τον γενικό δείκτη, στοιχείο που κατέστησε το Χ.Α. σε επίπεδα p/e ως ιδιαίτερα ακριβή χρηματιστηριακή αγορά. Σε όρους όμως, τιμής προς λογιστική αξία,, κατά την Credit Suisse το Χ.Α. παραμένει ελκυστικό. Η διόρθωση από τα υψηλά των 1.202 μονάδων διαμορφώνεται σε 5,7% και η τεχνική ανάλυση δείχνει στήριξη, στην περίπτωση διάσπασης προς τα κάτω των 1.120 μονάδων, τις 1.080 μονάδες. Σήμερα, ολοκληρώθηκε η Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλειες 3,04% και στις συναλλαγές να παρατηρείται αιμορραγία 8,4% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, αφού ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,9 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου δε, η αγορά έχει κέρδη 25,84%.
Ξένοι
Σύμφωνα με την Credit Suisse, το πολύ θετικό για τις ελληνικές μετοχές είναι ότι εάν και εφόσον τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδά τους, τότε ο δείκτης P/E για τις μη τραπεζικές μετοχές θα είναι στις 6 φορές. Αν ο δείκτης αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (RoE) επιστρέψει στα προ της κρίσης μεγέθη του, τότε για την αγορά στο σύνολό της το Ρ/Ε θα είναι μόλις 4 φορές. Η εγχώρια δυναμική των κερδών είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρώπης στο σύνολό της και μόλις έχει αρχίσει να εξελίσσεται.
Αναλυτές
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να παίρνουν "ανάσα", αναφέρει η Exotix στο σημερινό σχόλιό της για την Ελλάδα. Η αδυναμία περαιτέρω ανόδου των τιμών των τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε ορισμένες αβεβαιότητες. Σύμφωνα με την Exotix η πρώτη περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων πλησιάζει (με πρώτη αυτή της Alpha Bank στις 10 Δεκεμβρίου) και φαίνεται ότι οι περισσότεροι μικροεπενδυτές θα τα ασκήσουν. Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα επαναγοράς των warrants (και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει σε premium;). Μία ακόμα αβεβαιότητα αποτελεί η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Όπως σημειώνει η Exotix είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να επιτευχθεί τελικά τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τα δύσκολα για τον Γενικό Δείκτη έχουν αρχίσει να φαίνονται μετά την συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης όπου μετά από δύο μήνες αναιρέθηκε το σήμα αγορών του κινητού μέσου των 30 ημερών ακολουθώντας τον MACD ο οποίος έχει από νωρίς (1.189) δώσει σήμα εξόδου από την αγορά. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον της ουδέτερης ζώνης, σαφώς αποφορτισμένοι από την υπεραγορασμένη εικόνα με πτωτική όμως δυναμική αφού μετά από κάθε ανοδική αντίδραση σημειώνουν νεότερο χαμηλό. Η πρώτη στήριξη στις 1.150 μονάδες φαίνεται να αποτελεί παρελθόν για την αγορά και οι πιθανότητες άμεσης προσέγγισης της επόμενης ζώνης που εδράζεται στις 1080 μονάδες απέκτησαν πλειοψηφικό ποσοστό. Στο συγκεκριμένο επίπεδο συμπληρώνεται ποσοστό διόρθωσης από το ψηλό της αγοράς 10% οπού πιθανόν να υπάρξει ενεργοποίηση κάποιων αντανακλαστικών αντίδρασης.
Προσεγγίζοντας την κομβική ημερομηνία της 26ης Νοεμβρίου (MSCI) εκτιμούμε ότι η αγορά θα αρχίσει να ανεβάζει στροφές προς το μέσον της άλλης εβδομάδας. Σημείο αναφοράς παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης μετά από ένα δυνατό Οκτώβριο πέφτοντας κάτω από τα 100 εκ. ευρώ σε ημερήσια βάση. Μέχρι την επανάκαμψη των συναλλαγών διατηρούμε την επιφυλακτική στάση και θα εξετάζαμε την συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη πέριξ των επιπέδων των 1080 μονάδων για να μεταβάλλουμε ως προς το θετικότερο αυτή την στάση».
Ταμπλό
Με εξαίρεση τον Τιτάνα, τον ΟΤΕ και την Πειραιώς, οι μετοχές του FTSE 25, έκλεισαν με απώλειες. Ισχυρή πτώση κατέγραψε η ΓΕΚ/Τέρνα κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής της στον δείκτη, μετά την αποχώρηση της Βιοχάλκο, με απώλειες 5,79%, στα 3,42 ευρώ. Πτώση πάνω από 4% και για την Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και για τν MIG, ενώ στήριξη στα 5,88 βρήκε ο Μυτιληναίος και στα 13,15 η METKA. Πιέσεις στην Ιντραλότ, μετά την απώλεια της λοταρίας στη Ρουμανία, με κλείσιμο στο 1,88 ευρώ, ενεργοποιώντας όμως, αγοραστές που απορρόφησαν την προσφορά που βγήκε. Διόρθωση στην Ελλάκτωρ, με κλείσιμο στα 3,15 ευρώ, στα 4,17 ευρώ υποχώρησε η Εθνική και στα 0,6390 η μετοχή της Alpha. Στα 0,58 ευρώ σταθεροποιήθηκε η Eurobank, αν και η αγορά προεξοφλεί ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει σε χαμηλότερη τιμή. Πιέσεις ακόμα, σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον τελευταίο να ανακοινώνει αποτελέσματα στις 20 Νοεμβρίου.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr