Επιστρέφουν σταδιακά στο Χ.Α. τα κεφάλαια που είχαν οι αποσύρει τα ξένα funds από το ξέσπασμα της Ελληνικής κρίσης, το 2009. Σύμφωνα με την αγορά, αυτό προκύπτει τόσο από τις επιτυχημένες παρουσιάσεις των εισηγμένων την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, όσο και από την αύξηση του τζίρου των συναλλαγών, που μόνο χθες, ξεπεράστηκαν τα 100 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες και ο ΟΤΕ, αλλά ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος εισπράττουν ήδη τα οφέλη από τις παρουσιάσεις τους, αλλά και από τη προσπάθεια διατήρησης ή και αύξησης των μεγεθών τους εν μέσω κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσονται και οι τράπεζες, με προάγγελο των τοποθετήσεων το περασμένο διάστημα, να αποτελούν τα warrants, οι τιμές των οποίων απογειώθηκαν σε διψήφια ποσοστά.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία τα στοιχεία που αλλάζουν το κλίμα στην αγορά και ο γενικός δείκτης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επανακατάκτηση των χιλίων μονάδων μπορούν να εντοπιστούν στα εξής:
- Η δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ελλάδα, όσο κι αν εξοντώνει την κοινωνία, βελτιώνει τα νούμερα. Ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι, αλλά είναι η συνέπεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως φάνηκε από τα 2,7 δις. ευρώ του επταμήνου, μάλλον επιτυγχάνεται στο τέλος του χρόνου.
- Ο ρυθμός της ύφεσης επιβραδύνεται και επιβεβαιώνεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, καθώς η τρόικα είχε περί του αντιθέτου άποψη. Οι υπολογισμοί του κ. Στουρνάρα κυμαίνονταν κοντά στο 4% και η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο έπιασε ρυθμό 3,8% έναντι προβλέψεων, ανώτερων του 5%. Σημειωτέον, ότι δεν έχει υπολογιστεί η κορύφωση της τουριστικής σεζόν, στους πρώτους μήνες του δευτέρου εξαμήνου.
- Οι τράπεζες βρίσκουν το δρόμο τους σιγά – σιγά. Σημαντικό στοιχείο, όπως το κατέγραψαν οι ξένοι κατά τις επαφές που είχαν με τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, είναι ότι θα εξοικονομήσουν σημαντικά κεφάλαια από την μείωση των τόκων στις καταθέσεις. Ταυτόχρονα, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων.
- Ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά την αγορά ζωηρή, είναι ότι άλλαξε η διαβάθμιση και η ποιότητα των funds που επενδύουν. Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στα emerging markets της Morgan Stanley από τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα funds που τοποθετούνται πλέον στο Χ.Α. είναι περισσότερο επιθετικά και ευθυγραμμισμένα με την κερδοσκοπία και το γρήγορο κέρδος. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έλευση κεφαλαίων στο Χ.Α., εξαιτίας της υποβάθμισης, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί υποβάθμιση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE. Αν και για την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα.
- Σημαντικότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι το Χ.Α. μπορεί να αποτελεί πλέον αναδυόμενη αγορά, αλλά βρίσκεται εντός ευρώ, η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αποφευχθεί με μόνο μαύρο κοράκι ίσως, την Citigroup, για την οποία η αιτιολογία που δίνει η αγορά είναι ότι έχει μείνει έξω από σημαντικές δουλειές στην Ελλάδα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι αναδοχές στην ανακεφαλαιοποίηση και την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr