Νέα βάση στα επίπεδα μεταξύ των 860 – 870 μονάδων έχει χτίσει το Χ.Α. Το καλό νέο είναι ότι η συσσώρευση πλέον γίνεται τριάντα μονάδες πιο ψηλά σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Το κακό σενάριο είναι ότι μπορεί να υπάρξει κόπωση στην περιοχή αυτή και από τη στιγμή που τίποτα δεν συνηγορεί στο να υπάρξει περεταίρω ανοδική κίνηση της αγοράς, όσοι κρατούν θέσεις σε δεικτοβαρή χαρτιά, ενδεχομένως να θελήσουν να τις εξαργυρώσουν. Τις απόψεις αυτές υποστηρίζουν χρηματιστές, που τάσσονται υπέρ μιάς επιφυλακτικής στάσης απέναντι στην αγορά. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι το όποιο ράλι έρθει τον Αύγουστο, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κάποιων θετικών μηνυμάτων για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Θεωρούν ότι δεν ήταν τυχαία η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα στο Ρόιτερ, κάτι που έγινε μετά το δημοσίευμα των FT περί πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ και πως η προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο.
Οι αναλυτές της JP Morgan σημειώνουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αυξάνονται εξαιτίας της λήξης δανείων του ΔΝΤ ύψους 7,4 δισ. ευρώ το 2014, 8,6 δισ. ευρώ το 2015 και 3,1 δισ. ευρώ το 2016. “Εάν ήταν δυνατό να επιμηκυνθεί η ωρίμανση αυτών των δανείων, τότε η χρηματοδοτική ανάγκη θα καλυπτόταν και με το παραπάνω”, τονίζουν. Πέραν αυτού, άλλες δυνατότητες για την κάλυψη του κενού περιλαμβάνουν την έκδοση εντόκων γραμματίων, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την εκτροπή άλλων οικονομικών πόρων του ελληνικού προγράμματος.
Για παράδειγμα, υπάρχουν σενάρια που θέλουν τις τράπεζες να μην χρειάζονται το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σημειώνει η JP Morgan. Ο οίκος θεωρεί ότι μια αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα είναι πιθανή, αλλά μόνο με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης της περιόδου ωρίμανσης. Κάτι τέτοιο φέρνει ελάφρυνση του χρέους σε ό,τι αφορά το net present value, αλλά δεν το μειώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν κι άλλα κεφάλαια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας μετά τα νέα stress tests που έρχονται τον Σεπτέμβριο. Alpha και Πειραιώς μπορεί να είναι οι πιο φθηνές από τις Ελληνικές τράπεζες ως προς τη σχέση τιμής προς λογιστική αξία, αλλά όχι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό που σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνεται στο 0,2, έναντι 0,7 της Alpha και 0,8 της Πειραιώς, αλλά και πάνω από 1 της Εθνικής. Που σημαίνει ότι η ατμομηχανή της ανόδου της αγοράς που είναι ο τραπεζικός κλάδος ενδεχομένως ν’ αργήσει να πάρει μπροστά. Ακόμα και η ρευστοποίηση τραπεζικών assets είναι μία διαδικασία που θ’ αργήσει να τελεσφορήσει, αφού θα γίνει σε βάθος τριετίας. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η κοινωνική αναταραχή λόγω των νέων μέτρων, κάτι που μπορεί να στοιχίσει την πτώση της κυβέρνησης, φοβούνται Έλληνες και ξένοι αναλυτές.
Οι επενδυτές, όπως φαίνεται από το ταμπλό τα ξέρουν αυτά. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές την Τετάρτη και διαμορφώνονται μόλις στα 6 εκατ. ευρώ. Κέρδη κοντά στο 1,5% για τον ΟΛΠ , τον ΟΠΑΠ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ με κέρδη κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα φαίνεται να ακολουθούν η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr