Κλείσιμο στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και επιστροφή πάνω από τις 860 μονάδες. Κάτι το οποίο είχε να γίνει από τις 20 Ιουνίου, αν και ενδοσυνεδριακά η αγορά είχε βρεθεί, αλλά δεν είχε κάτσει στα επίπεδα αυτά στις αρχές Ιουλίου. Η αντίδραση της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε σχεδόν με διπλάσιο τζίρο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα οι συναλλαγές είχαν βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα έτους, κλείνοντας μεταξύ 20 και 25 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή αντίδραση δείχνει ότι υπάρχουν αντανακλαστικά, τα οποία ενεργοποιούνται μόνο αν υπάρχουν καλά νέα από το εξωτερικό αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 865,72 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,63%. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 42,4 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση, σημαίνει ότι κερδίζει χρόνο γράφει ο διεθνής Τύπος. Ταυτόχρονα και επισήμως η Κομισιόν, θεωρεί ότι από τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Προϋπόθεση
Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως, σύμφωνα με Έλληνες και κοινοτικούς αξιωματούχους είναι η οικονομία να αρχίσει να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμενεται να εμφανιστούν από το τέλος του χρόνου. Η δε Allianz προβλέπει ότι το 2014 θα είναι χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για τις οικονομίες του Νότου και βεβαίως για την Ελλάδα. Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2014 κι εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 3,5 δις. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μικρό, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.
Οι αγορές φαίνεται ότι δίνουν μία ακόμα ευκαιρία στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις που σκοπεύουν να κάνουν στη χώρα Αραβικά και Κινέζικα κεφάλαια.
Σημειωτέον, ότι οι αγορές είναι προετοιμασμένες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s, που είναι ο μόνος οίκος ο οποίος δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει σιγά σιγά ν’ αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και το κλίμα στην Ελλάδα, με χρυσή ευκαιρία να πέσουν οι υπογραφές στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, περνώντας το μήνυμα ότι τελικά οι επενδυτές εμπιστεύονται τις Ελληνικές επιχειρήσεις.
Ταμπλό
Ισχυρά κέρδη 8,71% κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, που έκλεισε στα 7,24 ευρώ, δηλαδή σε υψηλά μηνός. Κέρδη 7,59% για την Ιντραλότ, στο 1,70 ευρώ, ξεφεύγοντας αποφασιστικά από τα χαμηλά του 1,29 ευρώ, κέρδη σχεδόν κατά 6% για την Ελλάκτωρ, καθώς από τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στα μεγάλα οδικά έργα και οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ συνεχίζονται. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε επαφές με τις τράπεζες για αναδιάρθρθωση του δανεισμού της. Εντολές αγορών για τον Μυτιληναίο με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 5,64%, στα 4,31 ευρώ, κέρδη για Βιοχάλκο και Σωληνουργεία με κέρδη 5,3 και 4,3%. Ισχυρά κέρδη επίσης, άνω του 25 κατέγραψαν ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΕΥΔΑΠ, η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ. Κέρδη 1,60% για την Πειραιώς και 1,57% για την ΕΤΕ, ενώ σούπερ άνοδο 16,67% κατέγραψε η μετοχή της Forthnet.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr