Mετά τα χαμηλά στις 834 μονάδες, η αγορά κατάφερε να κλείσει σε θετικό πρόσημο, έστω και οριακά, καταφέρνοντας να μπει με το… δεξί στον Ιούλιο. Αν και η απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλη μέχρι τα προηγούμενα υψηλά θα είναι άθλος αν ο δείκτης καταφέρει να κλείσει στις επόμενες συνεδριάσεις πάνω από την αντίσταση των 860 μονάδων, η οποία έχει χαθεί από τις 20 Ιουνίου. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, σύμφωνα με τους χρηματιστές αποτυπώνεται αφενός στις χαμηλές διακυμάνσεις της αγοράς, αφετέρου στον χαμηλό τζίρο και συναλλαγές.
Σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 830 – 859 μονάδων, η μπίλια έκατσε έστω και με οριακά κέρδη στο +0,45%, στις 851,42 μονάδες, αλλά σε ένα άνυδρο περιβάλλον, όχι λόγω… καύσωνα, αλλά λόγω της απροθυμίας των επενδυτών να αναλάβουν περαιτέρω κίνδυνο στο Χ.Α.
Όταν δεν είναι σίγουρο ότι θα κουρευτεί το χρέος κι αν αυτό γίνει, θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο και την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών, οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να τηρούν στάση αναμονής, σημειώνουν οι χρηματιστές. Επιπρόσθετα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επαφές της τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως με τους νεοφώτιστους υπουργούς διοικητικής μεταρρύθμισης και Υγείας, όπου ο μεν πρώτος θα πρέπει να δείξει την έξοδο σε 4.000 δημοσίους υπαλλήλους άμεσα, ο δε δεύτερος να αντιμετωπίσει την μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, κάτι που μπορεί να σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων, απώλεια θέσεων εργασίας, κοινωνική αναταραχή και κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, η ύπαρξη της οποίας κρέμεται από μία κλωστή, μετά μάλιστα και την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις Βορίδη για την πολιτική διακυβέρνηση της προηγούμενης 30ετίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές στα ομόλογα δεν προτιμούν τα ελληνικά τα οποία φούσκωσαν πάλι προς το 11,4%, παρά το γεγονός ότι η Japonica επιθυμεί να αγοράσει μεν, στο 40% της αξίας τους δε, από 45% που ήταν αρχικά. Αυτά βλέπουν οι συναλλασσόμενοι και κρατούν μικρό καλάθι, αν και αρχικά το γύρισμα της αγοράς αποδιδόταν σε συνδυασμένη κίνηση, με σημαντική ανάσα από τον ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ όμως, έμεινε αμετάβλητος, στα 6,43 ευρώ και με την ιδιωτικοποίησή του στον αέρα, αφού η Emma Delta η αγοράστρια εταιρεία διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για τη συμμετοχή του Οργανισμού στα κρατικά λαχεία. Επίσης, στην αγορά δεν άρεσε ότι δεν κράτησε η Alpha την αρχική ανοδική της κίνηση, κλείνοντας τελικά στα 0,43 ευρώ, αλλά μαζί με το warrant η απόδοσή της έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα κινείται η Πειραιώς, που κατέγραψε απώλειες 7,32%, στο 1,14 ευρώ, ενώ οι απώλειες της ΕΤΕ περιορίστηκαν στο 1,60%, με κλείσιμο στα 2,46 ευρώ. Απώλειες 4,55% για το warrant της Τράπεζας. Σούπερ άνοδος μετά την επιτυχία της να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου, για την Αττικής, που ενισχύθηκε κατά 28,71%, στα 0,547 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ισχυρή ήταν η αντίδραση για την Coca Cola, που μετά την αποκοπή του δικαιώματος βρίσκει τον δρόμο της, δίνοντας άνοδο πάνω από 6%, στα 18,65 ευρώ. Πάνω από 5% τα κέρδη για την ΕΥΔΑΠ, ενόψει ιδιωτικοποίησης και πάνω από 1% ενισχύθηκαν Motor Oil, ELPE, OTE, EXAE και Folli Follie.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr