Δεδομένα και εργαλεία
Η νέα πελατοκεντρική έννοια υποστηρίζεται από διάφορα εργαλεία και δεδομένα. Η σύνδεση των σωστών δεδομένων με τις σωστές αποφάσεις μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας κοινής κατανόησης των αναγκών των πελατών σε μια οργανωσιακή κουλτούρα, προωθώντας έναν ενάρετο κύκλο που ενισχύει την πελατοκεντρικότητα. Η ικανότητα της Amazon να χρησιμοποιεί τις προηγούμενες αγορές των πελατών της για να τους προσφέρει πρόσθετα πράγματα για τα οποία μπορεί να ενδιαφέρονται, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της. Ο ενάρετος κύκλος που έχει δημιουργήσει περιλαμβάνει κριτικές πελατών (για να καθησυχάζει και να ενισχύει άλλους αγοραστές), μαζί με τους αλγόριθμους που μοιράζονται πληροφορίες του τύπου "οι πελάτες που αγόρασαν αυτό το προϊόν αγόρασαν επίσης και αυτά…". Φυσικά, η Amazon έχει επίσης επενδύσει σε αυτοματοποιημένες αποθήκες και ένα εξελιγμένο μοντέλο διανομής. Αλλά ακόμη και αυτά είναι συνδεδεμένα με την επιθυμία του πελάτη να λαμβάνει τα εμπορεύματα συντομότερα.
Μια ενωτική δύναμη
Στην καλύτερη περίπτωση, η πελατοκεντρική εμβέλεια εκτείνεται πέρα από το μάρκετινγκ και το σχεδιασμό προϊόντων, ώστε να γίνει ένα ενωτικό στοιχείο κουλτούρας που καθοδηγεί όλες τις βασικές αποφάσεις σε όλους τους τομείς της επιχείρησης. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες, ακόμα και όσες είναι πιο απομακρυσμένες και αθέατες από πλευράς στρατηγικής, η οποία πρέπει να ανανεώνεται τακτικά, προκειμένου να χρησιμεύσει ως αξιόπιστος οδηγός στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η κουλτούρα που βασίζεται στον πελάτη προβλέπει τα αναδυόμενα μοντέλα στη συμπεριφορά των πελατών και προσαρμόζει τις σχετικές αλληλεπιδράσεις με αυτά, ενσωματώνοντας δυναμικά δομημένα δεδομένα, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και το ιστορικό αγορών, με μη δομημένα, όπως τα social media και η φωνητική ανάλυση.
Λήψη πληροφοριών
Οι αναλύσεις ψηφιακών πληροφοριών απηχούν τη γνωστή ιστορία με τους τυφλούς και τον ελέφαντα. Όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν γνώση του ευρύτερου πλαισίου στο οποίο ανταγωνίζεται μια επιχείρηση, είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν την απειλή από μία νέα ψηφιακή ανατροπή ή τις ψηφιακές ευκαιρίες όταν τις βλέπουν και να γνωρίζουν πότε θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπόλοιπος οργανισμός. Μπορούν μόνο να ερμηνεύσουν αυτό που συναντούν μέσα από το φακό της δικής τους στενής περιοχής δραστηριότητας.
Ως επακόλουθο κάθε μέρος της οργάνωσης καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με τις ψηφιακές προτεραιότητες, με βάση ελλιπείς ή απλώς διαφορετικές πληροφορίες. Αυτό συμβάλλει στη διάλυση της στρατηγικής και λειτουργικής συνοχής για τον γρήγορο εντοπισμό των καταναλωτών. Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου ώστε να περιμένουμε κάθε λειτουργικό τμήμα να ανακαλύψει την ίδια εικόνα. Ένας ψηφιακός ανταγωνιστής ή μια πιο ευκίνητη επιχείρηση είναι πιθανό να αρπάξει το μερίδιο της αγοράς που έχει η επιχείρηση που καθυστερεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Έτσι, η πρώτη προτεραιότητα για τις εταιρείες που επιθυμούν να ξεφύγουν από αυτή τη διαβρωτική νοοτροπία είναι να εμπνεύσουν στους εργαζόμενους μια κοινή αίσθηση της συνολικής κατεύθυνσης και του σκοπού της εταιρείας. Τα δεδομένα και η προσεκτική εναλλαγή των διευθυντικών ρόλων μπορούν να βοηθήσουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σημασία που αποδίδουν στη χρήση και την ανάλυση των δεδομένων οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και πως χρησιμοποιούν τα εργαλεία του μάρκετινγκ προς όφελος της πελατοκεντρικής τους κουλτούρας. Κάτι, που πολλές μικρότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να πράξουν με αποτέλεσμα να τις ακολουθούν ασθμαίνοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr