Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, όπως κάθε ικανότητα έτσι και αυτή της συναισθηματικής νοημοσύνης εξασκείται με την πρακτική. Μήπως, όμως, ήδη κατέχετε υψηλό EQ, χωρίς να το γνωρίζετε; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω προτάσεις, για να δείτε αν περιγράφουν τη συμπεριφορά και τις συνήθειές σας:
- Σκέπτεστε πολύ τα συναισθήματα σας
Η συναισθηματική νοημοσύνη αρχίζει με τον προβληματισμό. Αναρωτιέστε για παράδειγμα “Γιατί αισθάνομαι έτσι;" και "Τι προκάλεσε (ή ποιος) να πω ή να κάνω κάτι;"
Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σας, θα γίνετε πιο προσεκτικοί και θα χρησιμοποιείτε τις πληροφορίες αυτές προς όφελός σας.
- Ρωτάτε τους άλλους ποια είναι η δική τους αντίληψη
Καταλαβαίνετε ότι άλλοι σας βλέπουν πολύ διαφορετικά από ό, τι βλέπετε τον εαυτό σας. Αυτό, δεν έχει να κάνει με το αν ο τρόπος αυτός είναι σωστός ή λάθος, αλλά μάλλον με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαφέρουν οι αντιλήψεις σας.
- Λέτε ευχαριστώ
Είναι εκπληκτικό το πόσο διαδεδομένη είναι η έλλειψη κοινής ευγένειας στις μέρες μας.
Αλλά όχι από εσάς. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τη δύναμη αυτής της μαγικής λέξης για να βελτιώσετε την ημέρα κάποιου και να ενισχύσετε τις σχέσεις σας - και γι 'αυτό χρησιμοποιείτε πάντα μερικά λεπτά επιπλέον για να εκφράσετε την εκτίμησή σας απέναντι του.
- Ξέρετε πότε να σταματήσετε
Η «παύση» είναι τόσο απλή όσο το να συγκρατηθείτε για να σκεφτείτε προτού ενεργήσετε ή μιλήσετε. (Εύκολη στη θεωρία. Δύσκολη στην πράξη).
Φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος. Αλλά η παύση έχει γλυτώσει πολλούς από το να βρεθούν σε αμηχανία σε κάποιες περιπτώσεις. Σας κάνει καλύτερους εργαζόμενους και μπορεί ακόμη να σώσει τις σχέσεις σας.
- Εξερευνάτε το «γιατί»
Αντί , να βάζετε ετικέτες στους ανθρώπους, συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν λόγοι για τη συμπεριφορά του καθενός.
Οι άνθρωποι, στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε αρετές όπως η ενσυναίσθηση και η συμπόνια, θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να δουμε μια κατάσταση μέσα από τα μάτια ενός άλλου ατόμου. Αν κάνετε ερωτήσεις όπως «Γιατί αυτό το άτομο αισθάνεται έτσι;» και «Ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό;» μπορείτε να σχετίζεστε σχεδόν με όλους.
- Είστε ανοικτοί σε επικρίσεις
Κανείς δεν απολαμβάνει την αρνητική αντίδραση, ούτε εσείς.
Αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι πολλές επικρίσεις περιέχουν τουλάχιστον κάποιο στοιχείο αλήθειας, ακόμα και όταν δεν γίνονται με ιδανικό τρόπο. Επιπλέον, η κριτική μπορεί να σας διδάξει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι άλλοι.
Έτσι θα κρατήσετε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο και θα μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε.
- Εξετάζετε συνεχώς πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι
Από τη στιγμή που θα συναντήσετε ένα πρόσωπο, το αναλύετε. Είναι φυσικό. Αλλά αυτή η ανάλυση που κάνετε οδηγεί σε κάποια οφέλη: Αντιλαμβάνεστε ότι όλα όσα λέτε και κάνετε δυνητικά επηρεάζουν τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επικεντρώνεστε μόνο σε αυτό που λέτε, αλλά και στον τρόπο που το λέτε.
- Ζητάτε συγγνώμη
Ξέρετε ότι η «συγνώμη» μπορεί να είναι η πιο δύσκολη λέξη που μπορείτε να πείτε σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αλλά αναγνωρίζετε επίσης ότι είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Με την αναγνώριση των λαθών σας και το να ζητάτε συγγνώμη, όταν το κρίνετε σκόπιμο, αναπτύσσετε ιδιότητες όπως η ταπεινότητα και η αυθεντικότητα και φυσικά ελκύετε τους άλλους.
- Συγχωρείτε τους άλλους
Αφού αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, έχετε μάθει ότι το να αρνείστε να συγχωρήσετε τους άλλους, είναι σαν αφήνετε ένα μαχαίρι στην πληγή - ποτέ δεν θα έχετε την ευκαιρία να την επουλώσετε.
Αντί να μείνετε δυσαρεστημένος ενώ η άλλη πλευρά προχωρεί τη ζωή του/της, με το να συγχωρείτε δίνετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να προχωρήσει και αυτός.
- Έχετε εκτενές συναισθηματικό λεξιλόγιο
Μαθαίνοντας να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, αυξάνετε την ικανότητά σας να τα καταλάβετε. Όταν είστε λυπημένος, ψάξτε βαθύτερα για να προσδιορίσετε το λόγο: Είστε απογοητευμένος; Εκνευρισμένος; Πληγωμένος;
Επεκτείνοντας το «συναισθηματικό σας λεξιλόγιο», θα αποκτήσετε γνώσεις και θα μάθετε να αναλαμβάνετε δράση όταν αυτό είναι απαραίτητο.
- Επαινείτε ειλικρινά και συγκεκριμένα
Ψάχνοντας με συνέπεια για το καλό στους άλλους, και λέγοντάς τους συγκεκριμένα τι σας αρέσει, μπορείτε να τους εμπνεύσετε. Μπορούν να αισθάνονται καλά για την εργασία τους μαζί σας και έχουν το κίνητρο να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους.
- Προσπαθείτε να έχετε τον έλεγχο των σκέψεων σας
Όπως λέγεται: «Δεν μπορείτε να σταματήσετε ένα πουλί που θα προσγειωθεί στο κεφάλι σας, όμως μπορείτε να μη το αφήσετε να κτίσει την φωλιά του σ’ αυτό».
Όταν αντιμετωπίζετε μια αρνητική κατάσταση μπορεί να μην έχετε τον έλεγχο των φυσικών συναισθηματικών σας αντιδράσεων.
Αλλά μπορείτε να ελέγξετε ό,τι θα συμβεί στη συνέχεια: επικεντρώνεστε στον τρόπο σκέψης σας.
Αντί να αφεθείτε σε αυτά τα συναισθήματα σκεπτόμενοι πόσο άδικη είναι η κατάστασή σας, την μετατρέπετε σε θετική κατάσταση: Αναπτύσσετε ένα σχέδιο για να προχωρήσετε μπροστά.
- Δεν κρίνετε τους άλλους …γρήγορα
Το να κρίνετε τους άλλους πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη το πλαίσιο και τα ελαφρυντικά, είναι πολύ κακή συνήθεια.
Αντιθέτως, καθένας μπορεί να έχει μια κακή μέρα ή ακόμα και μια κακή χρονιά. Όταν αρνείστε να βάλετε ετικέτες στους άλλους, η γνώμη σας για αυτούς δεν έχει αποκρυσταλλωθεί αξιοποιώντας στο έπακρο τις σχέσεις σας.
- Αναλύετε τις αδυναμίες σας
Χρειάζεται αυτο-ανάλυση, διορατικότητα και θάρρος για να εντοπίσετε τις αδυναμίες σας. Αλλά δεν θα γίνετε καλύτεροι αν δεν προσπαθείτε γι’ αυτό.
Αναλύοντας τις καταστάσεις στις οποίες έχετε χάσει τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, αναπτύσσετε τη στρατηγική σας για να αντιμετωπίζετε τέτοιες περιπτώσεις καλύτερα την επόμενη φορά.
- Γνωρίζετε ότι τα συναισθήματα σας μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας
Ακριβώς όπως και κάθε ικανότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ηθικά, όσο και ανήθικα. Όταν οι άλλοι αυξάνουν τις ικανότητές τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη για να σας επηρεάσουν χειραγωγώντας σας.
Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος να ακονίσετε τη δική σας συναισθηματική νοημοσύνη - για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μια τέτοια εξέλιξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr