- Διασφάλιση διατήρησης κορυφαίων ταλέντων. Η μετάβαση στην εργασία εξ αποστάσεως θα μπορούσε να προσφέρει πλεονεκτήματα. Τα οφέλη της, ιδιαίτερα η αυξημένη ευελιξία, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη διατήρηση κάποιων, παρέχοντας, επίσης, πρόσβαση σε νέα ταλέντα που μπορεί να μην ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν.
- Βελτίωση της ποιότητας λήψης αποφάσεων. Οι σημαντικές αναταράξεις απαιτούν βελτιωμένες δεξιότητες και όραμα για επίλυση προβλημάτων και επανεκτίμηση των επιχειρηματικών μοντέλων, ανταγωνιστικής δυναμικής και εξωτερικού περιβάλλοντος. Η έρευνα δείχνει ότι οι οργανισμοί που επενδύουν στην I&D είναι καλύτερα τοποθετημένοι σε αυτό το θέμα, επειδή η ποικιλομορφία προσφέρει πολλαπλές προοπτικές για τα προβλήματα, ενισχύοντας την πιθανότητα δημιουργικότερων λύσεων. Οι ποικιλόμορφες ομάδες επικεντρώνονται πιο προσεκτικά στα γεγονότα και τα επεξεργάζονται καλύτερα.
- Αύξηση της γνώσης για τους πελάτες και της καινοτομίας. Οι ποικιλόμορφες ομάδες είναι πιο καινοτόμες - ισχυρότερες στην πρόβλεψη αλλαγών, στις ανάγκες των καταναλωτών και στα πρότυπα κατανάλωσης που καθιστούν εφικτά νέα προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
- Κίνητρα και ικανοποίηση των εργαζομένων. Άλλη έρευνα της McKinsey έδειξε ότι οι εταιρείες που θεωρούνται αφοσιωμένες στην ποικιλομορφία έχουν περίπου 75% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μια κουλτούρα ηγεσίας υπέρ της ομαδικής εργασίας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα συναισθήματα αλληλεγγύης στην κοινωνία, τα οποία αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της κρίσης, για να χτίσουν ευέλικτη, χωρίς αποκλεισμούς εργασιακή κουλτούρα. Και οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι εκτιμούνται και παρακινούνται σε μια εποχή αυξημένης ευπάθειας.
- Βελτίωση της παγκόσμιας εικόνας μιας εταιρείας. Οι εταιρείες που διατηρούν, ή ακόμη και αυξάνουν, την εστίασή τους στην I&D κατά τη διάρκεια της ύφεσης είναι πιθανό να αποφύγουν τον κίνδυνο να «τιμωρηθούν» μετά – π.χ., χάνοντας πελάτες, αγωνιζόμενες να προσελκύσουν ταλέντα και χάνοντας κυβερνητική υποστήριξη και συνεργασίες. Οι εταιρείες που επιδιώκουν να δώσουν έμφαση στην αλληλεγγύη και στο σκοπό και ξεπερνούν τα όριά τους για να υποστηρίξουν την ευρύτερη οικονομία και κοινωνία κερδίζουν. Και υπάρχουν ήδη πολλά παραδείγματα πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν γειτονιές, κωμοπόλεις και πόλεις, ή που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους στον εθελοντισμό. Ακόμα, μεγαλύτερες εταιρείες συνεργάζονται για να βρουν καινοτόμους τρόπους να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στη δημόσια υγεία και να περιορίσουν τις διαταραχές στην οικονομία και στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που δείχνει η παρούσα κρίση, είναι ότι η αλληλεξάρτηση μεταξύ επιχειρήσεων, κυβέρνησης και κοινωνίας δεν μπορεί πλέον να αγνοείται. Για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν οι επιχειρήσεις χρειάζονται υγιείς καταναλωτές, λειτουργικές κοινωνίες και ένα ποικίλο και χωρίς αποκλεισμούς ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή η κρίση μας βοηθά να κατανοήσουμε την ποικιλομορφία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Και είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετάσουμε πώς θα συμπεριλάβουμε, και θα προσελκύσουμε ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι επιχειρήσεις που έχουν αυτή τη στρατηγική θα επιβραβευθούν μακροπρόθεσμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr