Απορώ με τη λογική των υπευθύνων που δεν επιβάλουν την εφαρμογή του μέτρου που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι όλοι οι υπεύθυνοι, από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό μέχρι τις εποπτικές αρχές «συνειδητά» εθελοτυφλούν. Καθότι γνωρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος δεν εφαρμόζεται, όπως ορίζει ο νόμος, ούτε καν μέσα στην ίδια τη Βουλή. Σήμερα, δεν υπάρχουν πολλά μπαρ- εστιατόρια στην Αθήνα που να μην «επιτρέπεται» το κάπνισμα. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, ή το μέτρο ισχύει για όλους τους χώρους ή όχι. Γιατί εξακολουθεί σε αυτή τη χώρα ένας ακόμα νόμος του κράτους να μην εφαρμόζεται;
Ανεξάρτητα όμως, από αυτό, που έτσι αλλιώς καμιά λογική εξήγηση δεν έχει σήμερα, ενώ όλος ο σύγχρονος δυτικός κόσμος γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τις οδυνηρές συνέπειες του καπνίσματος, το ένα τρίτο του ανδρικού παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να καπνίζει.
Στην Κίνα για παράδειγμα, οι ανυποψίαστοι κάτοικοι της χώρας πιστεύουν ότι το κάπνισμα θεραπεύει την ασθένεια του πάρκινσον, ότι επιδρά θετικά στα συμπτώματα σχιζοφρένειας και διεγείρει τα κύτταρα του εγκεφάλου ώστε να βελτιώνεται η παραγωγικότητα του ατόμου στην εργασία του, πάνω από τα 300 εκατομμύρια του ανδρικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων του 60% των γιατρών της χώρας, καπνίζει.
Με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1,8 τρισεκατομμυρίων τσιγάρων, το μονοπώλιο της Κίνας είναι υπεύθυνο για το 1/3 της κατανάλωσης τσιγάρων σ όλο τον κόσμο. Από αυτούς, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που καπνίζουν, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, αναμένεται να αυξηθούν στο 1,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025 (η Κίνα καταναλώνει περισσότερα τσιγάρα από ότι η Αμερική, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Ινδονήσια μαζί).
Στο Δυτικό κόσμο, ο εθισμός στη νικοτίνη είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των επιστημόνων. Το κάπνισμα σήμερα είναι υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους στην Ισπανία, ενώ περίπου πενήντα χιλιάδες θάνατοι οι οποίοι σχετίζονται με το κάπνισμα καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δώδεκα φορές περισσότεροι βρετανοί πεθαίνουν από το κάπνισμα ετησίως, σε σχέση με αυτούς που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Σύμφωναμε το American Lung Association, οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα επιδρούν σε περίπου 438.000 αμερικανούς ετησίως (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν προσβληθεί από το παθητικό κάπνισμα, όπως, βρέφη τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα).
Αν παρόλα τα παραπάνω θλιβερά νούμερα υπάρχουν σήμερα καπνιστές που επιλέγουν να εθελοτυφλούν αυτό ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Μήπως πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος);
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr