Ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει αφενός την απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση του ανταγωνισμού, και αφετέρου την πώληση τους στα σούπερ μάρκετ, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών λόγω ανταγωνισμού στα περιθώρια κέρδους. Από την απελευθέρωση της εμπορίας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το όφελος για τους καταναλωτές, λόγω μείωσης των τιμών, θα ανέλθει σε 102 εκατ. ευρώ ετησίως. Όπως ήταν αναμενόμενο οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι στην πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ. Αντιθέτως οι φαρμακοβιομήχανοι αντιδρούν μάλλον θετικά καθώς θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να φέρει στην αγορά καινοτόμα φάρμακα ευρείας χρήσης και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή.
Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί είναι ότι «τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα, με όλες τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς για λόγους Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας. Η διάκριση μεταξύ συνταγογραφούμενων φαρμάκων και μη συνταγογραφούμενων δεν έχει σχέση με επιστημονικά ή ιατρικά κριτήρια, αλλά μόνο με οικονομικά και ασφαλιστικά. Πιο απλά, είναι μια διάκριση που επιτρέπει στο ασφαλιστικό σύστημα να μην αποζημιώνει τα ΜΥΣΥΦΑ και δεν αφορά την ασφαλή χρήση ή την έλλειψη παρενεργειών. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Τα φάρμακα αυτά, όπως και όλα τα άλλα, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες». Έτσι, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι οι υπάλληλοι των σουπερμάρκετ δεν θα μπορούν να συμβουλεύουν τους καταναλωτές για τις παρενέργειες που ενδεχομένως έχουν ορισμένα από αυτά τα φάρμακα. Και αναρωτιέμαι αν μας κοροϊδεύουν. Προφανώς τα σύγχρονα φαρμακεία δεν έχουν καμία σχέση με τα παραδοσιακά φαρμακεία των παιδικών μου χρόνων στα οποία προσέφευγες για να σε συμβουλέψουν και όπου στο πίσω δωμάτιο κατασκευάζονταν επιτόπου διάφορα σκευάσματα. Πότε οι σύγχρονοι φαρμακοποιοί ενδιαφέρθηκαν να εξηγήσουν σε έναν πάσχοντα – ασθενή, ότι το τάδε σιρόπι έχει συγκεκριμένες παρενέργειες και στην περίπτωση που πάσχει από τα νεφρά, την καρδιά ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση δεν ενδείκνυται; Από τότε που εξελίχθηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες και διαθέτουν έτοιμα φάρμακα για τα πάντα, δεν νομίζω οι φαρμακοποιοί να συμβουλεύουν κανέναν για τα οφέλη και τις παρενέργειες των φαρμάκων που πωλούν.
Από την άλλη πλευρά δεν πιστεύω ότι η πώληση των πάντων στα σουπερμάρκετ είναι πανάκεια. Τι νόημα έχει το να αγοράζουμε τα πάντα από αυτά. Ήδη, πουλάνε περισσότερα από όσα χρειάζεται – από ψωμί και γάλα μέχρι ρούχα, λευκές συσκευές, έπιπλα κλπ.
Προσωπικά, πιστεύω ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα έπρεπε να διευρύνει την απόφαση του όσον αφορά τα σημεία πώλησης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αν τελικά ισχύσει η απελευθέρωση και δεν υπαναχωρήσει. Και για να γίνω πιο σαφής θα δώσω το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, εκεί, όπου υπάρχουν τα υπερκαταστήματα φάρμακων, καλλυντικών ειδών, συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών κλπ. Στα οποία εργάζεται εξειδικευμένο επιστημονικά προσωπικό, απόφοιτοι φαρμακευτικών σχολών, αισθητικοί, διατροφολόγοι- διαιτολόγοι. Η ιδέα αυτή είναι κατά την άποψή μου πιο σωστή, δεδομένου ότι αφενός θα ενίσχυε την απασχόληση, σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από την υψηλή ανεργία και ειδικά των νέων, και αφετέρου θα βοηθούσε στην διεύρυνση της αγοράς με νέα σημεία πώλησης, αντί για την περαιτέρω ενίσχυση των good old supermarkets, αφού ο οποιοσδήποτε νέος επιχειρηματίας μπορεί να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη λειτουργία του, θα το έκανε, αρκεί να δεσμεύεται από το κράτος, να απασχολήσει το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται. Οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες χρειάζονται να έχουν εναλλακτικούς τρόπους επένδυσης των χρημάτων τους και η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά στην απελευθέρωση σε όλους τους κλάδους, για να μπορέσει επιτέλους ο Έλληνας καταναλωτής να ασκεί ελεύθερα το δικαίωμα της επιλογής στις αγορές του και να απολαμβάνει τα καλά του ανταγωνισμού, χωρίς να γίνεται θύμα των περιορισμών και των στρεβλώσεων που προστάτευαν μέχρι σήμερα τα περισσότερα επαγγέλματα στην ελληνική αγορά!
Για του λόγου το αληθές των σημείων πωλησης ΜΗΣΥΦΑ, στην υπόλοιπη ΕΕ, σας παραθετω την χθεσινη ανακοινωση του Υπουργείου Ανάπτυξης:
Η λίστα των Mη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.
2. Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα
- Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις 4 εναπομείνασες χώρες της Ευρώπης που καθορίζει τις τιμές των Mη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα ανώτατα περιθώρια κέρδους όλων των επιμέρους σταδίων (χονδρική και λιανική πώληση). Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προβεί στην απελευθέρωση των τιμών αυτής της κατηγορίας (π.χ. Ιταλία) με θετικά αποτελέσματα.
- Παράλληλα, τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία -απαγορεύεται η πώλησή τους από οποιοδήποτε άλλο σημείο λιανικής. Στην Ευρώπη τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διατίθενται και από άλλα σημεία πλην των φαρμακείων: είναι χαρακτηριστικό ότι η πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αγγλία), σε σούπερ μάρκετ σε 12 χώρες (όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Αγγλία), σε περισσότερα σημεία (παντοπωλεία κτλ.) σε 9 χώρες και από το διαδίκτυο σε 10 χώρες (όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο).
- Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο ορίζει ότι για να τεθεί σε κυκλοφορία ένα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να κυκλοφορεί ήδη σε 5 κράτη μέλη.
Οι περιοριστικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην Ελλάδα αποτελούν εμπόδιο για την κυκλοφορία νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά και για την είσοδο νέων επαγγελματιών στο χώρο. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περιορισμένη δυνατότητα επιλογής προϊόντων και ενίοτε ανεπάρκεια ειδών ΜΗΣΥΦΑ (πχ πρόσφατη κρίση της ασπιρίνης), που εντέλει βλάπτουν τον καταναλωτή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr