Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Επιπλέον, φαίνεται πως ένα brand, για το οποίο οι καταναλωτές έχουν αρνητική αντίληψη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ελκυστικότητα ή την αξιοπιστία μιας διασημότητας που συνδέεται με αυτό. Ωστόσο, ένα θετικό στην αντίληψη των καταναλωτών προϊόν, δεν αυξάνει απαραίτητα τα χαρακτηριστικά ελκυστικότητας και αξιοπιστίας σε μια λιγότερο αρεστή διασημότητα.
Οι μαρτυρίες των διασημοτήτων χρησιμοποιούνται ευρέως σαν στρατηγικό εργαλείο προώθησης
Διάφορα είδη διαφημιστικών μηνυμάτων που προσυπογράφουν διασημότητες, μπορεί να είναι σαφή, π.χ. «προσυπογράφω αυτό το προϊόν», ή σιωπηρά « χρησιμοποιώ αυτό το προϊόν», ή επιτακτικά, όπως π.χ. «θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν.
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν διασημότητες, οι οποίες προσυπογράφουν τα προϊόντα τους στις διαφημίσεις, μπορούν να δουν θετικά αποτελέσματα: την αναγνώριση από τους καταναλωτές, αφού παρεμβαίνουν στη συγκέντρωση που επιφέρει σύγχυση (clutter), από τις πολλές διαφημίσεις που προβάλλονται στα μέσα, μια σιωπηρή προτίμηση στη διασημότητα, δηλαδή ενός τύπου που θεωρείται "cool", η οποία αποτελεί συνειρμικά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ζήτησης του προϊόντος, καθώς και αύξηση της αξίας της επιχείρησης στην αγορά.
Η άμεση αναγνώριση της διασημότητας, μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές στην επίτευξη ενός συναισθηματικού δεσμού με το προϊόν, δεδομένου ότι η διασημότητα εύκολα αναγνωρίζεται από αυτούς, καθιστώντας έτσι το προϊόν ξεχωριστό, μέσα στον καταιγισμό των διαφημίσεων που προβάλλονται σε κάποιο μέσο.
Η σιωπηρή προτίμηση στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι καταναλωτές, έχουν σχηματίσει ήδη μια καλή εικόνα για τη δουλειά που κάνει η διασημότητα, την οποία μεταφέρουν συνειρμικά στη διαφήμιση του προϊόντος. Και, κατά συνέπεια, αρέσκονται στα προϊόντα, αφού τους αρέσουν οι διασημότητες που τα προσυπογράφουν. Τέλος, όταν χρησιμοποιούνται διασημότητες οι οποίες προβάλουν την εικόνα του "cool", τύπου (πχ. η Ούμα Θέρμαν, στη διαφήμιση του νέου μοντέλου Giulietta της Alfa Romeo, ή ο George Clooney στη διαφήμιση της Nespresso και παλαιότερα του Martini), τότε, κατά συνέπεια, και το προϊόν που προσυπογράφει η "cool" διασημότητα, περνάει και αυτό στη συνείδηση των καταναλωτών σαν "cool", αποκτώντας έτσι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, μέσω της αξιοπιστίας της διασημότητας.
Σε τι συνίσταται η μαρτυρία μιας διασημότητας
Στις διαφημίσεις, η μαρτυρία των διασημοτήτων έχει τρεις παραμέτρους: την ελκυστικότητα, την αξιοπιστία και την εμπειρογνωμοσύνη.
Η κλίμακα της ελκυστικότητας μετριέται από τις εννοιολογικές διαφορές του ελκυστικού ή μη, του αριστοκρατικού ή μη, του ωραίου και του άσχημου ή γοητευτικού, του απλού ή του αρχοντικού και τέλος του sexy ή όχι.
Η αξιοπιστία, μετριέται από τις εννοιολογικές διαφορές της εντιμότητας ή μη, της ειλικρίνειας ή μη κλπ. των διασημοτήτων
Τέλος, η εμπειρογνωμοσύνη των διασημοτήτων που προσυπογράφουν διάφορα προϊόντα (π.χ. ένας οδοντίατρος που συνιστά μια συγκεκριμένη οδοντόκρεμα), μετριέται με το πώς τους αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές (δηλαδή σαν ειδικούς), ή με το γεγονός ότι η μαρτυρία τους έχει ιδιαίτερη αξία.
Ωστόσο, έχει καθοριστική σημασία το γεγονός ότι όταν κάποιες διασημότητες προβάλουν την εικόνα του "cool" τύπου (όπως τα δυο παραπάνω παραδείγματα ηθοποιών), αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά την προτίμηση των καταναλωτών απέναντι στο brand, ανεξάρτητα αν στους ίδιους προσωπικά αρέσει ή όχι το συγκεκριμένο προϊόν!.