Πώς μου ήρθε αυτή η ιδέα; Διαβάζοντας για μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η ιδιοκτησία και χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να μειώσει την κατανάλωση των τσιγάρων. Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 2.100 νοικοκυριών σε 135 κοινότητες στις Φιλιππίνες, μεταξύ 2003 και 2006, την εποχή δηλαδή που τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να διατίθενται και να εξαπλώνονται στην αγορά των Φιλιππίνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που κατείχαν κινητό τηλέφωνο υπερτετραπλασιάστηκε.
Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι η αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων οδήγησε σε 20% μείωση της κατανάλωσης καπνού μηνιαία στη χώρα αυτή. Μεταξύ των νοικοκυριών των οποίων τουλάχιστον ένα μέλος κάπνιζε το 2003, η αγορά ενός κινητού τηλεφώνου, επέφερε 32,6% μείωση στην κατανάλωση τσιγάρων, ανά ενήλικα άνω των 15 ετών… Αυτό ισοδυναμεί, με ένα πακέτο τσιγάρα λιγότερο το μήνα ανά ενήλικα.
Εν κατακλείδι, βάσει της μελέτης αυτής, τα τσιγάρα και τα κινητά τηλέφωνα έχουν μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους: τα νοικοκυριά, που ταλανίζονται από οικονομικές δυσκολίες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο ειδών “πολυτελείας”. Από τη στιγμή λοιπόν που το κάπνισμα είναι εκτός μόδας, το κοινωνικό status πλέον των ανθρώπων προστάζει πως είναι προτιμότερο να μιλούν επιδεικνύοντας ένα φανταχτερό κινητό τηλέφωνο, από το να καίνε τα χρήματά τους στα τσιγάρα.
Φοβερή ιδέα για αξιοποίηση ποικιλοτρόπως. Δεν συμφωνείτε; Πρώτον «ακουμπά» την επιδειξιομανία μας. Και δεύτερον μπορεί να βλέπαμε ή να ακούγαμε και καμιά καμπάνια κατά του καπνίσματος με χιούμορ, αντί για τον τρόμο που συνήθως μας προκαλούν!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr