Το γεγονός αυτό, θα πρέπει να προβληματίσει τους ανθρώπους που χαράσσουν τις πολιτικές στην «καθαρή» τεχνολογία, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως είναι γνωστό, η καινοτομία στον τομέα της εντατικής έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο, αφενός στην προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας και των οφελών για τις βιομηχανίες υλικών υψηλής τεχνολογίας, και αφετέρου στην ευρύτερη οικονομία. Αλλά, αυτοί οι τομείς από μόνοι τους, είναι πολύ μικροί για να κάνουν τη διαφορά στην οικονομία, στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω συμπέρασμα, και ανατρέχοντας σε έρευνες που εξετάζουν ποιοι παράγοντες οδηγούν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών, ποιες πολιτικές (οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα) έχουν επιτύχει ή όχι καθώς και ποιες δημιούργησαν θέσεις εργασίας, βλέπουμε πως πολλές κυβερνήσεις, αφυπνισμένες πλέον από την οικονομική κρίση, προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με ταχύτερους ρυθμούς. Η ευθραυστότητα του περιβάλλοντος, φαίνεται πως αυξάνει την υπευθυνότητα των κυβερνήσεων, αλλά και των επιχειρήσεων για σωστή κοινωνική πολιτική. Ενώ κατά το παρελθόν βασίζονταν κυρίως στη μακροοικονομική θεώρηση των πραγμάτων, δηλαδή κατά πόσο μια χώρα είναι περισσότερο ή λιγότερο ανταγωνιστική από μια άλλη.
Δυστυχώς, η προσέγγιση αυτή δεν αντανακλούσε το γεγονός ότι οι συνθήκες, μέσω των οποίων προάγεται η ανταγωνιστικότητα, διαφέρουν σημαντικά από τομέα σε τομέα – και κατά συνέπεια διαφέρει και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών.
Αυτό κάνει και η ελληνική κυβέρνηση σήμερα. Προσπαθεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με ταχύτερους ρυθμούς, αλλά και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με το μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας κατ΄οίκον. Ωστόσο, μπορεί οι συνθήκες να προδιαγράφονται από την μια πλευρά ιδανικές και να συντελούν στην αύξηση των εργασιών των μικρομεσαίων, χαμηλής τεχνολογίας, επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης, από την άλλη όμως διακινδυνεύεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Και αυτό, διότι, ενώ από τη μια μεριά η κυβέρνηση δίνει μάχη με τα συνδικάτα και τους επαγγελματίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων – συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών – από την άλλη, δημιουργεί μια ομάδα προνομιούχων επαγγελματιών, τους οποίους βαφτίζει επιθεωρητές ενέργειας (και, που δεν είναι άλλοι από παλιές καραβάνες μηχανικούς), για τα επόμενα δέκα χρόνια, στους οποίους μάλιστα, εξασφαλίζει αρκετά υψηλές αμοιβές! Θέτοντας έτσι, εκτός ανταγωνισμού χιλιάδες νέους μηχανικούς. Η ενέργεια αυτή, θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθότητα του μέτρου και αποτελεί και το παράδοξο στην υπόθεση!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr