Η Mars, η επιχείρηση πίσω από τις σοκολάτες M&Ms και Milky Way, έσπασε τον κώδικα του DNA της σοκολάτας και αντί να προβεί στην κατοχύρωση της πατέντας της, για να προστατεύσει τα πνευματικά της ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τη μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο γενεαλογικός χάρτης του κακάο, θα είναι πλέον διαθέσιμος στο διαδίκτυο, ελεύθερα για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της, της Hershey, η οποία, περιέργως, κάνει το ίδιο με το γενεαλογικό χάρτη του δικού της δέντρου που προέρχεται από διαφορετικές ποικιλίες.
Οι δυο γίγαντες της σοκολάτας, οι πωλήσεις των οποίων ανέρχονται συνολικά σε 13 δις δολάρια περίπου ετησίως, χρηματοδότησαν ανταγωνιστικές κοινοπραξίες για να σπάσουν το γενετικό κωδικό, απαγορεύοντάς τους να κατοχυρώσουν τις αδιαμφισβήτητες ευρεσιτεχνίες τους. Και αυτό, διότι επιθυμούν να βελτιώσουν τους φυσικούς πόρους από τους οποίους εξαρτώνται.
Πέρυσι ο Jason Clay, εμπειρογνώμονας σε θέματα περιβάλλοντος του WWF, πήρε μέρος σε μια ομάδα επιστημόνων οι οποίοι διερεύνησαν τους τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των φυσικών κεφαλαίων (πόρων) θα μπορούσε να επιτευχθεί έτσι ώστε να ωφελούνται τόσο οι επιχειρήσεις όσο και το περιβάλλον. Όπως λέει λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν οι επιχειρήσεις ενσωματώσουν το ενδιαφέρον τους για τους φυσικούς πόρους στο στρατηγικό τους σχεδιασμό, μπορούν να επιτύχουν: να βελτιώσουν τα κόστη τους, να μειώσουν το ρίσκο κεφαλαιοποιώντας τις, όλο και αυξανόμενες, αυστηρές περιβαλλοντικές οδηγίες και διατάξεις, βελτιώνοντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων και ανακαλύπτοντας νέα ροή αξίας. Και όλα αυτά βοηθώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.
Όπως η Mars και η Hershey, έτσι και πολλές άλλες επιχειρήσεις αλλάζουν τον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης των φυσικών τους πόρων. Δεν τους αντιμετωπίζουν πια σαν απλές βιομηχανικές πρώτες ύλες τις οποίες διαχειρίζονται σαν τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία. Αρχίζουν να βλέπουν ότι η συνεχόμενη αξία των πόρων αυτών στις επιχειρήσεις τους και, το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό τους πλεονέκτημα, εναπόκειται όχι στον έλεγχο ενός πεπερασμένου συνόλου βραχυπρόθεσμα, αλλά στην επ’ αόριστον προστασία και ανάπτυξη όλων των φυσικών πόρων τους οποίους χρησιμοποιούν, καθώς και του οικοσυστήματος στο οποίο βρίσκονται. Το κακαόδεντρο φαίνεται πως είναι πολύ ευαίσθητο. Είναι πολύ ευάλωτο στις ασθένειες και τις ιώσεις και ιδιαίτερα ευαίσθητο όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Η Mars υπολογίζει ότι μόνο το 20% των προμηθευτών της παράγουν το 80% των κόκκων υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σοκολάτας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύ χαμένο χρόνο, προσπάθεια και χρήμα. Με το να μοιραστεί το γενεαλογικό χάρτη της σοκολάτας με όλους – πανεπιστημιακούς ερευνητές, κυβερνητικούς επιστήμονες ακόμα και με τους ανταγωνιστές της, η Mars, ενθαρρύνει περισσότερο τη στρατηγική και καινοτόμα αναπαραγωγή, η οποία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για το κακάο, για τους 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, που καλλιεργούν μικρές φάρμες κακαόδεντρων, αλλά και για την ίδια την επιχείρηση.
Όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις επικεντρώσουν την προσοχή τους στη βασική ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, τότε ο κόσμος θα βγει κερδισμένος. Η Mars, έκανε σίγουρα, ένα μεγαλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση!!!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr