Μια "υγρή αγορά" πωλεί ζωντανά και νεκρά ζώα -συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των πτηνών, των νυχτερίδων, των πανγκολίνων και των χελώνων- για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτές οι αγορές είναι υγρές: Το νερό εκτοξεύεται στις πλευρές ανοιχτών δοχείων γεμισμένων με ζώντα θαλάσσια ζώα τα οποία αναπόφευκτα θα θανατωθούν. Oι πάγκοι και τα πατώματα είναι ερυθρωμένα με το εσωτερικό των εκσπλαχνισμένων ψαριών και το αίμα των σφαγμένων ζώων. Η Κίνα είναι διαβόητη για την έλλειψη υγιεινής και εποπτείας της κυβέρνησης όσον αφορά τις υγρές εγχώριες αγορές. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες στην Κίνα για τα τρόφιμα προς εξαγωγή και για τα προϊόντα τοπικής κατανάλωσης. Το μόνο πρόβλημα με αυτήν την αλληλεπικάλυψη είναι ότι δεν κρατά ούτε τους ανθρώπους τους ασφαλείς, αλλά ούτε εκείνους πέρα από τα σύνορά τους.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια ιδιαίτερη ανησυχία για τους θανάσιμους ιούς που προκύπτουν από την ανθρώπινη επαφή με τα ζώα. Οι πιο θανατηφόροι ιοί προέκυψαν πρόσφατα από ανθρώπινη επαφή με ζώντες οργανισμούς του ζωικού βασιλείου: 1) ασιατική γρίπη, το 1957-1958, από μετάλλαξη σε άγριες πάπιες - τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια νεκροί. 2) Η γρίπη των πτηνών H5N1, το 1997, από κινέζικες χήνες - τουλάχιστον 455 νεκροί. 3) SARS το 2002-2003, από άγρια ζώα (ίσως νυχτερίδες ή/και γάτες) - τουλάχιστον 774 νεκροί. 4) Η γρίπη των πτηνών H7N9, το 2013, από πουλερικά στην αγορά ζώντων πτηνών - περίπου 610 νεκρούς. 5) Νέο Coronavirus / COVID-19, το 2019-παρόν, από άγρια ζώα (ίσως νυχτερίδες) σε μια υγρή αγορά στο Wuhan - 40.000 νεκροί, και ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται...
Η εσωτερική ζήτηση και τα έθιμα της Κίνας για -εξωτικά και ζωντανά- τρόφιμα αποτελούν άμεση απειλή για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία όλου του κόσμου. Δεν μπορούμε πλέον να επιτρέπουμε τις εσωτερικές ενέργειες της Κίνας -και την αδράνειά της - να απειλούν την παγκόσμια υγεία και να γονατίζουν την οικονομία. Η National Geographic αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση επιτρέπει σε 54 αγροτικά είδη να εκτρέφονται σε αγροκτήματα και να πωλούνται για κατανάλωση (μινκ, στρουθοκάμηλοι, χάμστερ, χελώνες, σιαμαίοι κροκόδειλοι), για να αναφερθούμε σε μερικά μόνο από αυτά τα είδη. Πολλά άγρια ζώα, όπως τα φίδια και τα αρπακτικά πτηνά, βόσκουν και φέρονται σε εκμεταλλεύσεις με κρατική άδεια, λέει ο Zhou Jinfeng, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Προστασίας της Βιοποικιλότητας της Κίνας και του Green Development Foundation, μια ΜΚΟ στο Πεκίνο που βοήθησε στη διάσωση πτηνών. Ο Zhou ανέφερε ότι ορισμένοι αγρότες ισχυρίζονται ότι τα ζώα τους εκτρέφονται νόμιμα σε αιχμαλωσία για συντήρηση, αλλά στη συνέχεια τα πωλούν σε διάφορες αγορές ή σε συλλέκτες εξωτικών ζώων.
Δεν είναι γνωστό πόσες αγορές πωλούν άγρια ζώα στην Κίνα, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αριθμούν στις εκατοντάδες. Ορισμένα καταστήματα και πολυκαταστήματα πωλούν επίσης άγρια κρέατα και αμφίβια για κατανάλωση. Για τους αγοραστές της αγοράς, οι βατράχοι είναι ένα κοινό και φθηνό πιάτο άγριας ζωής, λέει ο Peter Li, ειδικός πολιτικής της Κίνας στο Humane Society International και καθηγητής στην πολιτική της Ανατολικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ. Στο High End, λέει ο Λι, μόνο οι πλούσιοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη σούπα που φτιάχνεται με φοίνικα (ένα θηλαστικό μεγέθους γάτας που προέρχεται από τη ζούγκλα της νοτιοανατολικής Ασίας), τηγανητή κόμπρα ή πόδι αρκουδάκι. Τέτοια τρόφιμα δεν ήταν μέρος της εμπειρίας του Λι μεγαλώνοντας. "Οι γονείς μου ποτέ δεν έτρωγαν άγρια ζώα και προσωπικά δεν δοκίμασα ποτέ να το κάνω - ποτέ δεν δοκίμασα φίδι - πολύ περισσότερο, κόμπρα".
Οι Ηνωμένες Πολιτείες (η χώρα που πλήττεται πλέον περισσότερο από το COVID-19) και οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι οποίες πλήττονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό) πρέπει να ζητήσουν από την Κίνα να προβεί σε θεσμικές αλλαγές στις εγχώριες πολιτικές για την ασφάλεια των τροφίμων. Πόσους περισσότερους ιούς και πανδημίες θα πρέπει να υποφέρουμε πριν ζητήσουμε από την Κίνα -και μια σειρά από άλλες χώρες γνωστές στους ειδικούς- να σταματήσουν τη συμπεριφορά που προκαλεί συχνότερα αυτού του τύπου τις καταστροφικές συνέπειες στη παγκόσμια υγεία και οικονομία;
Η Κίνα είναι, χωρίς αμφιβολία, μια δικτατορία σε συνδυασμό με έναν suis generis καπιταλισμό. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν "αύριο" να τερματίσουν τις "υγρές αγορές". Το γεγονός ότι τους επιτρέπουν να υπάρχουν είναι εντελώς ακατανόητο και ηθικά απαράδεκτο. Επιπλέον δε, είναι και ασυνείδητο. Η Κίνα δεν λαμβάνει υπόψη το άτομο - Ενδιαφέρεται μόνο για τη διαιώνιση του κράτους. Όταν η εγχώρια διακυβέρνηση της Κίνας απειλεί τον κόσμο, τότε ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις εσωτερικές πολιτικές της Κίνας. Η Κίνα, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να χαίρει της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας.
Εν κατακλείδι, πρέπει επειγόντως να δημιουργήσουμε έναν διεθνή συνασπισμό για να διερευνήσουμε τα πρωτόκολλα της Κίνας όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία των τροφίμων, την υποβολή εκθέσεων και την πρόληψη. Χωρίς καμία αμφιβολία, το συντομότερο δυνατόν, πρέπει επίσης να ζητήσουμε το άμεσο κλείσιμο όλων των "υγρών αγορών" και να επιβάλλουμε αυστηρές κυρώσεις για όσους ασχολούνται με την πώληση άγριων ζώων που είναι γνωστό ότι εξαπλώνουν ασθένειες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr