Με το... άλλοθι του νόμου Παρασκευόπουλου και της αλλαγής του ποινικού κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ τόσο επί υπουργίας Τσιάρα, όσο και επί υπουργίας Φλωρίδη προσπαθεί να δείξει ότι είναι αυστηρή απέναντι σε όσους παρανομούν.
Ωστόσο, μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών τους, αλλά και σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων έχουν μείνει στα λόγια.
Ιδιαίτερα στις φυλακές η πρόοδος είναι ελάχιστη και φυσικά συνδυάζεται με την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα.
Γιατί οι φυλακές είναι υπερπλήρεις από φυλακισμένους, αλλά όχι από υπαλλήλους. Και θα ήταν λύση να μειώσουμε τις καταδίκες; Για τα μικρά εγκλήματα σίγουρα. Το παράδειγμα της Ολλανδίας το αποδεικνύει περίτρανα.
Αναθεωρημένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι στην Ολλανδία ο πληθυσμός των φυλακών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης τα τελευταία 10 χρόνια έχουν κλείσει περισσότερα από 20 σωφρονιστικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Φυσικά, καμία σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπως η Βρετανία ή οι ΗΠΑ με τις οποίες εμείς μοιάζουμε περισσότερο.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, την 1η Μαΐου στις 35 φυλακές της χώρας βρίσκονται 10.371 κρατούμενοι και στις 20 από αυτές καταγράφεται υπερπληθυσμός, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά την ονομαστική χωρητικότητα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρίπολης με 123 κρατούμενους, όταν η ονομαστική χωρητικότητα είναι 53 άτομα.
Τι έκαναν, όμως, οι Ολλανδοί και δεν έχουν τέτοια προβλήματα; Αρχικά, αποδέχθηκαν ότι η παραμονή στη φυλακή κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Η κοινωνία μπορεί να απαλλαγεί από έναν εγκληματία για λίγο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι εγκληματίες απλώς ξαναρχίζουν τις δραστηριότητές τους όταν βγαίνουν από τη φυλακή. Μπορεί να γίνουν μάλιστα και πιο αδίστακτοι, λόγω του βίαιου κλίματος της φυλακής στο οποίο έπρεπε να επιβιώσουν. Και ίσως μάλιστα όταν βγουν να έχουν ήδη "χτίσει" ένα ευρύτερο εγκληματικό δίκτυο με τις "γνωριμίες" που έκαναν πίσω από τα κάγκελα.
Αυτό ισχύει φυσικά και για μικροεγκληματίες. Σπάνια γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής στη φυλακή. Χάνεις τις όποιες κοινωνικές επαφές είχες και πλέον ο μικρόκοσμός σου αποτελείται από άλλους εγκληματίες. Κι είναι δύσκολο να ξεφύγεις.
Με βάση τα παραπάνω, οι Ολλανδοί δικαστές αποδεικνύουν στην πράξη πως προτιμούν να προσφέρουν κοινωφελή εργασία ή ποινή με αναστολή σε πολλές περιπτώσεις, αν φυσικά δεν πρόκειται για σκληρά εγκλήματα.
Η "πολιτική" αυτή είναι ασφαλώς φθηνότερη για το κράτος, αλλά παράλληλα μειώνει και την πιθανότητα επανάληψης του αδικήματος. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δίνεται χρόνος φυλάκισης, οι ποινές για μικρότερα εγκλήματα όπως η κλοπή έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ενώ οι ποινές για βίαια και σεξουαλικά εγκλήματα αυξήθηκαν. Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη μείωση των φυλακισμένων, διοχετεύονται μέσω των κρατικών προϋπολογισμών σε πρακτικές πρόληψης. Και πράγματι, η Ολλανδία είναι μία ασφαλής χώρα.
Στην Ελλάδα αντίθετα οι φυλακές είναι γεμάτες με "φτωχοδιάβολους", που προφανώς δεν γίνονται καλύτεροι άνθρωποι μέσα στις φυλακές. Η κυβέρνηση δε έχει ξεκάθαρη πρόθεση για αυστηροποίηση των ποινών, σε κάθε ευκαιρία. Ακόμα και σε περιστατικά βίας ανηλίκων. Ενώ μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν και νέες φυλακές σε πόλεις της επαρχίας.
Κελιά υπάρχουν, δηλαδή, αλλα πρόγραμμα επανένταξης, όχι. Όπως προαναφέραμε, όταν ο κρατούμενος αποφυλακίζεται, δεν έχει προφανώς ούτε δουλειά, ούτε σπίτι. Πιθανότατα δεν έχει ούτε οικογένεια, ούτε πραγματικούς φίλους και καταλήγει τελικά στην "αγκαλιά" του υποκόσμου, τον οποίο έχει ανάγκη για να επιβιώσει και που είναι ο μόνος που του προσφέρει "εργασία".
Αντίθετα, στη Νορβηγία, το σύστημα προβλέπει μικρές ποινές και ένα τέλειο σχέδιο επανένταξης. Δίνεται έμφαση δηλαδή στο να συνδυαστεί η αποφυλάκιση με μία "κανονική" ζωή. Ο κρατούμενος βγαίνοντας έχει ήδη βρει δουλειά και στέγη.
Ακούγονται πραγματικά "μακρινά" όλα αυτά για την Ελλάδα των "εύκολων λύσεων" που απλώς στιβάζει κόσμο στις φυλακές για να δείξει το αυστηρό της πρόσωπο. Αλλά τελικά το έγκλημα τρέφεται διαρκώς και μεγαλώνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr