Όλα αυτά είχαν προβλεφθεί. Η διάσπαση ήταν μονόδρομος και μάλιστα θα συνεχιστεί.
Βέβαια, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει 32 βουλευτές ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και (μέχρι νεοτέρας) οι εναπομείναντες βουλευτές του μοιάζουν να τον στηρίζουν. Ο κύκλος των αποχωρήσεων, πάντως, δεν έχει ακόμη κλείσει και ειδικά μέχρι να διεξαχθεί το συνέδριο, τα σενάρια είναι ανοιχτά.
Μέχρι τότε, το βασικό ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τον «ΣΥΡΙΖΑ 2», ο οποίος απαρτίζεται ουσιαστικά από 2 υπο-ομάδες. του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου. Τα δύο στελέχη που διεκδίκησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Σε πρώτη φάση έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν εντός της Βουλής, με επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, που θα ονομάζεται "Αριστερά", τον Αλέξη Χαρίτση, ωστόσο, η συνέχεια είναι κάπως θολή.
Ως γνωστόν, η ομάδα Τσακαλώτου μαζί με αρκετά ακόμα ιστορικά στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι βουλευτές, έχουν ήδη προαναγγείλει τη δημιουργία νέου κόμματος. Και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δείξει τις προθέσεις του να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Θα είναι, όμως, αυτός ο αρχηγός του νέου κόμματος;
Προς το παρόν η κίνηση αυτή ονομάζεται "Διέξοδος Αριστερά" και κατέβηκε μάλιστα με δικό της μπλοκ στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Η Έφη Αχτσιόγλου, ωστόσο, δεν πήγε σε αυτό το μπλοκ. Συντάχθηκε με κάποια στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που την ακολουθούν στην έξοδο από το κόμμα. Συνεπώς, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένο πως η Έφη Αχτσιόγλου είναι διατεθειμένη να μπει σε ένα κόμμα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Άλλωστε, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που πέρασε στο β' γύρο και ο κ. Τσακαλώτος έμεινε σε πιο χαμηλά ποσοστά.
Υπάρχει και το σενάριο να βγει μπροστά ο Αλέξης Χαρίτσης ως μία φιγούρα πιο ήρεμη και συναινετική, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο να βρει σύμφωνους τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της ριζοσπαστικής αριστεράς. Μία άλλη λύση είναι το ιδρυτικό συνέδριο να εκλέξει και τον πρόεδρο που δεν θα είναι προσυμφωνημένος, αλλά θα τεθούν υποψηφιότητες.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το εγχείρημα του νέου κόμματος δεν είναι απλή υπόθεση. Κατά την εκτίμησή μου, δεν είναι καν σίγουρο πως την "επόμενη μέρα" Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου θα ακολουθήσουν κοινή πορεία. Οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια. Ενδεχομένως, θα δοθεί χρόνος μέχρι να γίνει και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο πριν μάθουμε υπό ποια σύνθεση θα είναι το νέο κόμμα ή τα νέα κόμματα...
Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα
Τι λέει για όλα αυτά, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας; Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Αρκετοί θεωρούν πως είναι ο ενορχηστρωτής των εξελίξεων και πως η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν επιλογή του.
Είναι, όμως, παράλληλα και υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό του; Σε πρώτη φάση, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Τότε θα μετρηθεί ο Κασσελάκης, αλλά και το κόμμα (ή τα κόμματα) που θα προκύψει στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Έτσι θα έχει χρόνο να λάβει τις αποφάσεις του, χωρίς βιασύνη. Και δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποια στιγμή να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή. Είτε για να ξαναβάλει... σκόρδο στην σκορδαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε για να φτιάξει ένα νέο κόμμα του "λαϊκίστικου κέντρου".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr