Εξαρτάται πώς βλέπει κανείς το ποτήρι και ο Πρωθυπουργός σίγουρα το βλέπει μισογεμάτο... διαχρονικά. Ευκαιρία ήταν η πανδημία, ευκαιρία τα Τέμπη, ευκαιρία οι καύσωνες, ευκαιρία οι πυρκαγιές, ευκαιρία και οι πλημμύρες.
Ειδικά δε με τις πλημμύρες, τα ποτάμια και τα σπίτια του κόσμου όχι απλώς είναι μισογεμάτα, αλλά τελείως γεμάτα και φυσικά ανοίγει ο δρόμος για νέες εμπειρίες για τους τουρίστες.
Το δήλωσε άλλωστε και ο δήμαρχος Βόλου, ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος ενώ μετά τον Daniel έκανε χαβαλέ και έλεγε πως ετοιμάζεται για τις γιορτές των Χριστουγέννων, μετά τον Elias δήλωσε τρομοκρατημένος καθώς έζησε μία πρωτόγνωρη εμπειρία και ήταν σα να βρίσκεται στους καταρράκτες του Νιαγάρα.
Μα γιατί; Ακριβώς αυτό είναι που έλειπε από το τουριστικό μας προϊόν. Έχουμε πια ολοκληρωμένο πακέτο για τους τουρίστες από τις παραλίες, στους καταρράκτες και στα ρέματα για κανόε καγιάκ. Για να μην πούμε για τις πίστες παρκούρ που διαμορφώθηκαν στις κομμένες γέφυρες και τους δρόμους.
Εκτός από τις ευκαιρίες για τον τουρισμό, υπήρξαν βέβαια αυτές τις ημέρες και κορυφαίες στιγμές για την ελληνική κωμωδία.
«Γνωστοί-άγνωστοι» επιστήμονες των τηλεπαράθυρων μοίρασαν πολύ γέλιο, με δηλώσεις πως κακοκαιρία σαν τον Daniel θα έχουμε ξανά σε 16.000 χρόνια. Οι πιο απαισιόδοξοι δε έκαναν εκτιμήσεις για βροχόπτωση που συμβαίνει μια φορά στα 400 χρόνια.
Σε αυτά τα 400 χρόνια είχε σταθεί και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναρωτιόταν στα κανάλια: «Τι θέλετε να κάνουμε; Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που θα ξαναγίνει σε 400 χρόνια;»
Και να που έβρεξε ξανά τουλούμια μέσα σε μόλις είκοσι ημέρες. Και προέκυψε πράγματι μία καλή ευκαιρία να ξεμπερδέψουμε με όσους προκειμένου να μην αναλάβουν καμία ευθύνη υποτιμούν την κλιματική κρίση και θα μας πάρουν όλους στο λαιμό τους. Φαντάζεστε να μην είχε έρθει ο Elias; Τα παραπάνω... γραφικά θα ακούγαμε ακόμα. «Ό,τι έγινε έγινε. Μαζεύουμε τα νερά, μοιράζουμε αποζημιώσεις και προχωράμε».
Η νέα κακοκαιρία, όμως, αποδεικνύει το εξής απλό: Η κλιματική κρίση είναι ακριβώς αυτό που κάνουν πως δεν βλέπουν. 'Οσα συνέβαιναν κάθε 400 χρόνια, τώρα μπορεί και να συμβαίνουν μέσα σε 20 ημέρες ή σε 1-2 χρόνια.
Θεσσαλία, Εύβοια και Έβρος εκπέμπουν αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν υπάρχουν γενικώς ευκαιρίες. Υπάρχει απλώς μία τελευταία ευκαιρία να φτιάξουμε ένα σοβαρό σχέδιο πρόληψης. Τι πρέπει να γίνει; Σίγουρα όχι να λέμε ότι όποτε ρίχνει πάνω από 400 τόνους βροχής θα κάνουμε απλά το σταυρό μας και θα πηγαίνουμε εκ των υστέρων να κάνουμε τον απολογισμό των ζημιών.
Πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεργασία, με τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε μία «επιτροπή Πισσαρίδη» για την Κλιματική Κρίση. Αυτοί θα εκπονήσουν το σχέδιο πρόληψης που πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή. Θα σχεδιάσουν αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά επενδύσεις στην τεχνολογία για καλύτερη πρόληψη των φαινομένων.
Τα κόμματα θα εγκρίνουν στη Βουλή το σχέδιο και η ίδια η Επιτροπή θα έχει την ευθύνη να διαχειριστεί τα κονδύλια και να το υλοποιήσει. Αυτή την (τελευταία) ευκαιρία έχουμε. Ας την αρπάξουμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr