Το αποτέλεσμα είναι άλλωστε –λίγο πολύ- προδιαγεγραμμένο. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποφύγει μία περαιτέρω διολίσθηση και να εξασφαλίσει ένα ποσοστό κοντά στο 20%, που θα τον διατηρήσει σε απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, μία τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί επιτυχία στην Κουμουνδούρου, που ασφαλώς αμέσως μετά θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.
Την πρωτοβουλία των κινήσεων ασφαλώς έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δέχεται πολλές και διάφορες εισηγήσεις από συνεργάτες, στελέχη του κόμματος, αλλά και «συμπαθούντες» αρθρογράφους ή επικοινωνιολόγους.
Το ρεπορτάζ λέει πως μετά την πανωλεθρία της 21ης Μαϊου ο Αλέξης Τσίπρας τέθηκε ουσιαστικά οικειοθελώς υπό παραίτηση, απλώς παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος για να δώσει τη μάχη της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Εκτιμάται πως, αν δεν το έκανε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφάνιζε εικόνα διάλυσης και είναι αλήθεια πως μέσα σε λιγότερες από τριάντα ημέρες θα ήταν αδύνατο να γίνει αλλαγή ηγεσίας.
Υπάρχουν, πάντως, πληροφορίες πως ο Αλέξης Τσίπρας το συζήτησε και αυτό, προτείνοντας στην Έφη Αχτσιόγλου να ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά η πρώην υπουργός Εργασίας αρνήθηκε.
Κατά πολλούς, όμως, αυτή η κίνηση δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει την επιλογή του και θέλει να δώσει το «δαχτυλίδι» του ΣΥΡΙΖΑ στην κα. Αχτσιόγλου, που ρεαλιστικά είναι και η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή.
Είναι νέα, άφθαρτη, γυναίκα, ισχυρή μέσα στο κόμμα και με γκελ στον κόσμο που αποτυπώθηκε στην κάλπη, όπου πήγε πολύ καλά σε σταυρούς.
Μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Τσίπρα να έχει ήδη αποφασίσει πως θα αφήσει το «τιμόνι» του κόμματος. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι δεν δεδομένο πως ο Τσίπρας θα κάνει πίσω.
Δέχεται, άλλωστε, εισηγήσεις είτε να «μεταμορφώσει» πλήρως το κόμμα, είτε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κινήματος.
Το δαχτυλίδι στην Έφη Αχτσιόγλου φαντάζει, πάντως, στα μάτια μου ως η αξιοπρεπέστερη επιλογή. Κι ας πάει ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως φημολογείται…
Υπάρχει βέβαια και το τρίτο σενάριο της ανοιχτής διαδικασίας με συνέδριο και εκλογές για την ανάδειξη του νέου ή της νέας αρχηγού. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανα του κόμματος εν γένει δεν φημίζονται για την ταχύτητα λήψης των αποφάσεων.
Όλα αυτά ασφαλώς αν το ποσοστό στις εκλογές διατηρηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα. Διαφορετικά ο δρόμος θα έχει ακόμα περισσότερες λακούβες και… αναταράξεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr