Με βάση τη λογική, αυτό που αξίζει να προσπαθήσουμε είναι να πατάξουμε τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στην απόγνωση και την έσχατη λύση να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Ωστόσο και πάλι, δεν είναι καθόλου εύκολο να το πετύχουμε.
Οι πόλεμοι, η φτώχεια και πλέον η κλιματική αλλαγή είναι οι βασικότεροι λόγοι των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών παγκοσμίως. Όπως καταλαβαίνετε, το να εξαλείψουμε όλα τα παραπάνω είναι πρακτικά ανέφικτο.
Οφείλουμε φυσικά να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτές τις αιτίες, αλλά μέχρι να τα καταφέρουμε πρέπει να βρούμε άλλες, πιο άμεσες λύσεις. Πλέον, άλλωστε έχουμε πόλεμο ακόμα και μέσα στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί νέα μεταναστευτικά κύματα.
Επίσης στη Συρία, ο πόλεμος καλά κρατεί εδώ και χρόνια. Πείνα και πόλεμοι ταλαιπωρούν δεκαετίες την Αφρική. Άρα τι μας μένει; Η δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών διαδρόμων.
Το τραγικό γεγονός ανοιχά της Πύλου ήρθε λίγες ημέρες μετά τη νέα συμφωνία για το Άσυλο στην ΕΕ και λίγες ημέρες πριν από τις 20 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση της ΕΕ για το περιστατικό; Ένα copy pasteαπό παλιότερες δηλώσεις και μία γελοία αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «να βάλουμε τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών».
Τα ίδια λόγια ακούμε από πολλούς και στη χώρα μας, αλλά επιτρέψτε μου πρόκειται για αφελή διατύπωση, γιατί δεν μας λένε το πώς...
Η Ευρώπη κάνει με τους διακινητές ό,τι κάναμε εμείς εδώ με τον σταθμάρχη. Φορτώνει την ανικανότητά της σε έναν «κακό» άνθρωπο και κρύβει τις ευθύνες της πίσω από αυτόν.
Σκεφτείτε το, γίνεται να «εξαφανίσουμε» τους διακινητές έτσι απλά; Τι θα τους κάνουμε; Θα τους βάλουμε όλους φυλακή; Θα τους σκοτώσουμε; Προφανώς, όχι. Όσο υπάρχουν μετανάστες θα υπάρχουν και διακινητές.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να μην υπάρχουν αδίστακτοι διακινητές, που στιβάζουν ανθρώπους σε βάρκες και αλιευτικά. Να υπάρξει ρυθμιζόμενη μετανάστευση. Να γίνουμε δηλαδή εμείς οι «διακινητές».
Να ανοίξουν διάδρομοι σε όλη την Ευρώπη και όπου αλλού υπάρχει έντονο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ώστε οι άνθρωποι να βρίσκουν νόμιμες διόδους για ένα καλύτερο μέλλον.
Γιατί μόνο έτσι δεν θα υπάρχουν εκβιαστές διακινητές, γιατί έτσι θα διαχειριζόμαστε κι εμείς ως χώρα υποδοχής καλύτερα τις ροές και κυρίως γιατί έτσι δεν θα πνίγονται αθώοι άνθρωποι.
Δεν εξετάζω εδώ το ποιος ευθύνεται για το πιο πρόσφατο τραγικό ναυάγιο. Είναι βέβαιο, όμως, πως δεν είναι το πρώτο και αν δεν αναλάβουμε δράση, δεν θα είναι και το τελευταίο. Σημασία έχει λοιπόν να βρούμε τρόπους για να μη φτάνουμε σε αυτό το σημείο.
Γι’ αυτό κρατήστε τα λόγια του υπηρεσιακού υπουργού Μετανάστευσης, κ. Δανιήλ Εσδρά και ας ανοίξουμε επιτέλους με βάση αυτά μία σοβαρή συζήτηση με την Ευρώπη, που οφείλει να βρει πραγματική λύση και όχι απλώς να «εξαγοράζει» χώρες υποδοχής.
Γιατί αυτό κάνει η ΕΕ μέχρι σήμερα, όντας ανίκανη να βρει πραγματική λύση. Δίνει δύο επιλογές στους μετανάστες. Να μπουν είτε σε αποθήκες ψυχών είτε σε ομαδικούς τάφους. Υπάρχει όμως κι άλλος δρόμος:
«Για να αποφεύγονται τέτοια τραγικά περιστατικά πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ χωρών προέλευσης και υποδοχής για να μη χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτά τα καράβια των διακινητών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να υπάρχουν δηλαδή νόμιμα κανάλια για να έρθουν στην Ευρώπη. Γιατί ανάγκες υπάρχουν και στην Ευρώπη που γερνάει, αλλά και στους ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Άρα νόμιμη μετανάστευση».
Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει τώρα. Αρχής γενομένης από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr