Μπορεί οι «φωνές» για κατάργηση οκταώρου ή κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία να ακούγονται σε πολύ κόσμο κάπως «γραφικές», ωστόσο, το ζήτημα της ευέλικτης εργασίας μοιάζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Το οκτάωρο, βλέπετε, αποτελεί μεν υψιστο δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά θεωρείται από τους περισσότερους πολίτες ως «κατοχυρωμένο». Δεν υπάρχει δηλαδή μεγάλη ανησυχία πως θα «χαθεί», παρά τις αντιδράσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Οι αντιδράσεις αυτές ακούγονταν λίγο- πολύ ως οι «κλασικές» φωνές της Αριστεράς, που κινδυνολογεί. Για την ευέλικτη εργασία, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και υπάρχει μία συγκεκριμένη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, η οποία παραείναι «ευελικτη» για να γίνει αποδεκτή.
Ουσιαστικά καταργεί την πληρωμή των υπερωριών με χρήματα και θεσμοθετεί την «ανταλλαγή» τους με... ελεύθερο χρόνο.
Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση του νομοσχεδίου αναφέρεται πως "κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας".
Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται αντί για 8 ώρες κάθε μέρα, 10 ώρες (δηλαδή κατά 2 επιπλέον), χωρίς να πληρώνεται για αυτές σε χρήμα. Θα "πληρώνεται" με μειωμένες ώρες εργασίας, ρεπό ή επιπλέον μέρες άδειας.
Πρόκειται για ένα μέτρο που δικαιολογημένα προκαλεί ερωτηματικά. Υπάρχουν ασφαλώς και οι υποστηρικτές του, όπως φυσικά ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, που θεωρεί πως η διάταξη αυτή δίνει την ευκαιρία στους εργαζομένους να διαχειρίζονται καλύτερα το χρόνο τους. Ωστόσο, δεν αποσαφηνίζεται πώς κατοχυρώνεται το ρεπό του εργαζομένου και πώς το δικαίωμα του να αρνηθεί, εφόσον του το προτείνει ο εργοδότης του και ο ίδιος δεν το επιθυμεί.
Στην πραγματικότητα αυτό που πρώτα και κύρια κάνει η συγκεκριμενη διάταξη είναι να καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να πληρώσουν κάθε υπερωρία των εργαζομένων. Αυτή είναι η «κατάργηση του οκταώρου», που περιέχει το νομοσχέδιο και η αντιπολίτευση το κατάλαβε μάλλον αργά. Με τις φωνές της έχει ήδη κριθεί ως αναξιόπιστη και τώρα που φωνάζει έχοντας δίκιο, είναι αμφίβολο πόσοι την πιστεύουν.
Στα social media πάντως το debate έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ οι υποστηρικτές της κυβέρνησης και τα στελέχη της απαντούν πως ανάλογες διατάξεις για την ευέλικτη εργασία έχει ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα που ήταν κυβέρνηση.
Για μία ακόμα φορά δηλαδή η κυβέρνηση προσπαθεί να «κρυφτεί» πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την... ενοχή της.
Υπερασπίζεται το νομοθέτημα όχι επιχειρηματολογώντας υπέρ του, αλλά υποστηρίζοντας πως το είχαν υπογράψει και οι προηγούμενοι. Αυτούς δηλαδή που ο λαός έδιωξε. Βιάζονται άραγε να τους ακολουθήσουν στην... έξοδο;
ΥΓ. Είναι «κοινό μυστικό» πως πολλοί εργαζόμενοι στη χώρα μας, εργάζονται 10ωρα και ούτε υπερωρίες πληρώνονται, ούτε ρεπό παίρνουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η διάταξη είναι ευνοϊκή, καθώς αντί να προστατεύει όσους αδικούνται, θεσμοθετεί την αδικία για όλους. Και κυρίως «διαχωρίζει» τη σχέση υπερωρίας- αμοιβής και την ανταλλάσει με χρόνο... κοπανιστό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr