Η κυβέρνηση είχε ανάλογη αντίδραση στο voucher για τους επιστήμονες (το «Σκοιλ Ελικικου», αν θυμάστε), το οποίο και απέσυρε αφού έγινε viral στο Facebook και το Twitter.
Επίσης, η κυβέρνηση υπέκυψε στο hashtag #supportartworkers, ανακοινώνοντας το έστω ελλιπές πακέτο μέτρων για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό που είχε αρχικά «ξεχάσει».
Υπάρχουν και μερικές ακόμα ανάλογες περιπτώσεις, όπως η απόσυρση του μπλοκαρίσματος των αποζημιώσεων των θυμάτων της Marfin από το Δημόσιο…
Σημειώστε πως η κυβέρνηση υπέκυψε στα παραπάνω, χωρίς να γίνει ντόρος στα τηλεοπτικά κανάλια, με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση σχεδόν ανύπαρκτη σε «καραντίνα» και με τις διαδηλώσεις- συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να είναι δύσκολο να γίνουν, λόγω των αποστάσεων που είναι απαραίτητο να τηρούνται ανάμεσα στους ανθρώπους, λόγω του κορονοϊού.
Με εξαίρεση δε την περίπτωση των voucher, που η κυβέρνηση «σχεδόν» παραδέχθηκε το λάθος της, στις υπόλοιπες περιπτώσεις βρήκε «δικαιολογίες» για να αλλάξει ρότα. Το σποτ του Λούλη «δεν ήταν σεξιστικό», αλλά απλώς «δεν εξυπηρετούσε το σκοπό του».
Τους καλλιτέχνες «δεν τους είχαμε ξεχάσει», απλά «τους αφήσαμε τελευταίους για να κάνουν εντύπωση». Και πάει λέγοντας…
Η κυβέρνηση δηλαδή υποχωρεί και προσπαθεί επικοινωνιακά να «μπαλώσει» τα λάθη της, χωρίς, όμως, επί της ουσίας να τα αναγνωρίζει. Είναι σκληρή στην κοινωνία, αλλά ευαίσθητη στην επικοινωνία.
Την ίδια ώρα, το κίνημα του Facebook και του Twitter πανηγυρίζει τις νίκες του, εκτιμώντας πως τελικά «έχει μεγαλύτερη δύναμη απ’ όση νομίζαμε».
«Ή η κυβέρνηση έχει υπερτιμήσει τα σόσιαλ ή εμείς οι υπόλοιποι τα έχουμε υποτιμήσει», γράφει ευφυώς ο stand up κωμικός, Αριστοτέλης Ρήγας στο Twitter. Γέλασα, αλλά νομίζω δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Ειδικά το πρώτο δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.
Η κυβέρνηση σίγουρα δίνει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία, αλλά βασικά, γνωρίζοντας πως θα κληθεί να πάρει πολλές αντιδημοφιλείς αποφάσεις, φροντίζει να προσφέρει «μικρές νίκες» για να αντέξουμε τις «μεγάλες ήττες» που έρχονται. Αποσυμπιέζει την κοινωνία.
Μην ξεχνάμε πως έχουμε πίσω μας και τρία μνημόνια. Ήταν κι αυτά viral, αλλά έγιναν πράξη…
Όπως την περασμένη εβδομάδα έγινε πράξη το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, όπως θα συρρικνωθούν κι άλλο τα εργασιακά δικαιώματα, όπως θα αυξηθεί η ανεργία, όπως θα πληρώσουμε τη νέα κρίση στην οικονομία.
Είναι σημαντικό που στο διαδίκτυο αναδεικνύονται προβληματικές κυβερνητικές αποφάσεις και είναι ελπιδοφόρο ότι αυτές αποσύρονται. Συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει. Δεν μειώνουμε τις επιτυχίες αυτές, ούτε θα σταματήσουμε να τις υποστηρίζουμε. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα social media πομπό αλήθειας και δικαιοσύνης. Είναι ένα μέσο πίεσης που ασφαλώς πρέπει να χρησιμοποιείται προς όφελος της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο της ατομικής μας ευθύνης, που είναι και της μόδας τώρα, καλό να επικοινωνούμε το "σωστό" στους "τοίχους" μας. Μην παίρνουν όμως τα μυαλά μας αέρα, ούτε να αναλαμβάνουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν...Άλλοι κυβερνούν.
Για να το πούμε και τηλεγραφικά, «Κόπηκε ο Λούλης, στοπ». Καλό, αλλά ως εκεί…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr