Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης και με την ανεργία των νέων να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (πάνω από 44%), η συνδρομή του ΟΑΕΔ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Και θυμίζουμε πως τα αρχικά ΟΑΕΔ σημαίνουν «Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού».
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει πως περίπου ένας στους πέντε νέους Έλληνες εργάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Πώς όμως, κατάφερε να μπει στην αγορά εργασίας, έστω κι αυτός ο ένας; Προφανώς όχι επειδή ο ΟΑΕΔ κάνει καλά τη δουλειά του, που επαναλαμβάνουμε πρωτίστως είναι να βοηθά τους πολίτες στο να βρουν δουλειά.
Το ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο δημόσιο οργανισμό για να βρουν εργασία ήταν 2,4%, κατά το Β’ τρίμηνο του 2016. Δηλαδή, στον πάτο…
Τα περισσότερα άτομα, ποσοστό 39,9%, βρήκαν εργασία μέσω συγγενών, φίλων ή γνωστών. Με λίγα λόγια φίλος, φίλου, ένας γνωστός, μπατζανάκης κλπ.
Η επαφή με τον εργοδότη ακολουθεί με ποσοστό 18%, μετά συναντάμε τις αγγελίες (14,5%) και ουραγός ο ΟΑΕΔ (2, 4%).
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως ο ΟΑΕΔ δεν κάνει καν τα βασικά… Έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης ουσιαστικά απλώς μοιράζει επιδόματα, που μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό και το βασικότερο είναι πως αδυνατεί να ανοίξει δρόμους στην αγορά εργασίας.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους νέους η προσφορά του είναι απογοητευτική και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως κρίσιμα γρανάζια του κράτους … υπολειτουργούν ακόμα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να επιβιώνουν «τσάτρα πάτρα», γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr