Μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν αποδέχθηκε ποτέ, ο Ραχόι ζήτησε από τον Κάρλες Πουτζδεμόν να μην κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Τι λόγο, όμως, είχε αλήθεια ο Πουτζδεμόν να κάνει το... χατίρι του Ραχόι; Κανέναν. Πήρε λοιπόν την απόφαση να κάνει το… κομμάτι του, έστω κι αν γνώριζε ότι αμέσως μετά η Γερουσία της Ισπανίας θα ενεργοποιούσε το άρθρο 155 και θα οδηγούσε την Καταλονία σε τοπικές εκλογές.
Η κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι, άλλωστε, περισσότερο μία συμβολική πράξη. Μία win - win διαδικασία για τον Πούτζδεμον, που γνωρίζει καλά ότι δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει πρακτικά στη δημιουργία ενός νέου κράτους. Τα εμπόδια είναι πάρα πολλά. Και οι δυσκολίες αμέτρητες. Ωστόσο, δεν ήθελε να κάνει μία ξεκάθαρη kolotoumba και να εμφανίσει νικητή τον Ραχόι.
Το θέμα είναι τι θα πράξει τώρα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, που αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 155, να κηδεμονεύσει την Καταλονία και να προκηρύξει εκλογές.
Η λογική λέει πως κάπου εδώ θα πατήσει φρένο. Θα επιβάλλει τους όρους του, θα προχωρήσει στις εκλογές, αλλά ως εκεί... Θα πέσουν οι τόνοι, θα γίνει διάλογος επί ανάμεσα σε όλα τα κόμματα και θα πάμε στις κάλπες, με ενδεχόμενο διακύβευμα των εκλογών ένα νέο δημοψήφισμα. Για να αποφασίσει ο λαός της Καταλονίας τι δρόμο θέλει τελικά να ακολουθήσει, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Και όχι σε ένα δημοψήφισμα που ήταν παράνομο, δεν ψήφισαν καν οι μισοί και η αστυνομία ήταν στους δρόμους και βάραγε στο ψαχνό.
Η λογική λέει λοιπόν πως τα πνεύματα θα ηρεμήσουν και θα πάμε σε ειρηνικές εκλογές. Ωστόσο, εντός του Λαϊκού Κόμματος υπάρχουν και πολλές εισηγήσεις που προτείνουν στον Ραχόι να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να προσπαθήσει να άρει οριστικά την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Να της πάρει όλες της τις ελευθερίες και να την εντάξει πολύ αυστηρά πια στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους.
Αν ο Ραχόι επιλέξει αυτό το δρόμο, βγάλει πάλι την αστυνομία να χτυπάει πολίτες στους δρόμους, προχωρήσει σε βιαιοπραγίες και συλλήψεις, τότε πιθανότατα να χάσει την μπάλα. Και στη Βαρκελώνη από μπάλα ξέρουν. Μπορεί να φάει κανά γκολάκι πριν καλά - καλά το καταλάβει.
Για την ώρα το σκορ είναι στο... Χ, αλλά το ντέρμπι μόλις ξεκίνησε.
Η λογική της σοβαρής προσπάθειας να πείσει τους Καταλανούς ότι δεν θα βρεθούν σε καλύτερη μοίρα αν αποσχιστούν από την Ισπανία, μοιάζει επί της ουσίας με μονόδρομο. Θα φανεί, άλλωστε και το έλλειμμα που έχουν οι Καταλανοί αποσχιστές σε αυτό το κομμάτι, καθώς η αλήθεια είναι πως δεν προβάλλουν σοβαρά επιχειρήματα και όπως είπαμε, περισσότερο μοιάζει να κάνουν... ακτιβισμό με συμβολικές πράξεις, παρά πολιτική.
Αν λοιπόν, ο Ραχόι αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου και όχι του ξύλου, τότε λογικά θα πρυτανεύσει η λογική. Άλλωστε, όλα τα κόμματα στην Ισπανία, ακόμα και οι Podemos, δεν προτείνουν κάτι διαφορετικό. Ειρηνικές διαβουλεύσεις, όχι βεβιασμένη απόσχιση, εκλογές και ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον ένα επίσημο δημοψήφισμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr