Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όσον αφορά στις υποκλοπές, όλα έχουν ειπωθεί από όλους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν μείζον πολιτικό λάθος της κυβέρνησης, αλλά αυτό που πρέπει ακόμη να ειπωθεί για να μη κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες πραγματοποιούν μυστικές έρευνες. Υποτίθεται ότι οι υπηρεσίες αυτές εποπτεύονται - όπως εποπτεύονται όλα στην Ελλάδα, πχ όπως εποπτεύει η Τράπεζα Ελλάδος τις τράπεζες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Χρηματιστήριο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον ανταγωνισμό κλπ, δηλαδή ανεπαρκώς και προχείρως. Σε όλο τον κόσμο λοιπόν, κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες τις μυστικές τους έρευνες και δεν ανοίγει ρουθούνι μέχρι να αποκαλυφθούν. Και τότε κάποιος, ή κάποιοι, ή όλοι, πρέπει να την πληρώσουν, διότι αυτές οι έρευνες είναι μυστικές και για αυτό τις κάνουν οι υπηρεσίες που ονομάζονται μυστικές. Όταν πάψουν να είναι μυστικές και γίνουν φανερές, υπάρχει πρόβλημα, όπως αυτό που υπάρχει σήμερα. Προς το παρόν την πλήρωσαν ο Κοντολέων και ο Δημητριάδης, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποιες επιπτώσεις θα έχει και για ποιούς. Πάντως το πρόβλημα είναι σοβαρό, το ατόπημα μεγάλο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος το έπιασε εις βάθος και το ανέλυσε περισσότερο από κάθε άλλον.
Όσον αφορά στους Τούρκους, βλέπουμε τον Ερντογάν, που επί χρόνια κλιμακώνει τις απειλές του σε κάθε επίπεδο, να βγάζει για έρευνες το πλοίο Αβδούλ Χαμίτ (παλιά είχαν ένα άλλο που το έλεγαν η Τσιμπουκλού) με εντολή να τρυπήσει τον βυθό σε μη αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα, δηλαδή να μη μας ενοχλήσει. Αυτό ενόχλησε τους Τούρκους φανατικούς της ιδέας της Γαλάζιας Πατρίδας οι οποίοι πιέζουν για πόλεμο. Όμως ο Ερντογάν - προς το παρόν - δεν τους έκανε το χατήρι και αυτό ίσως σημαίνει ότι το πλοίο βγήκε βόλτα για να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση και όχι για να ενταθεί. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια, περιμένουμε και θα δούμε και σε αυτό το μέτωπο.
Τέλος όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από την αυξημένη εποπτεία της ΕΕ είναι πράγματι ένα πολύ καλό νέο, αλλά και εδώ πρέπει να δούμε τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία. Διότι έχει δίκιο μεν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να πανηγυρίζει και να λέει ότι αυτό μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο, ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, ευνοεί τις ξένες επενδύσεις κλπ, αλλά στην πράξη έχει ο ίδιος πολύ δουλειά να κάνει για να μετατρέψει αυτή την καλή είδηση σε πραγματικό όφελος για την οικονομία. Και αυτό διότι εκτός των θετικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλε η τρόικα στη χώρα (και που είναι λίγες διότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις τις απέφυγαν όσο μπορούσαν παίρνοντας, αντί να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τα καταστροφικά “ισοδύναμα” μέτρα) επέβαλε και διάφορες καταστροφικές πρακτικές. Επιβλήθηκαν πολλά εισπρακτικά μέτρα που προκαλούν μεγάλη ζημιά στην επιχειρηματικότητα και που αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για το επενδυτικό κλίμα.
Πχ τώρα διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν ανθρώπους να στελεχώσουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια, λόγω των πολλών ευθυνών με τις οποίες βαρύνονται. Μια από αυτές είναι ότι κανένα μέλος ΔΣ Ανώνυμου Εταιρίας δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα για πώληση ιδιωτικού του ακινήτου, ή για να γράψει με γονική παροχή στα παιδιά του το σπίτι του, αν η εταιρία στης οποίας το ΔΣ είναι μέλος χρωστάει έστω και ένα Ευρώ φόρο. Πρέπει μάλιστα ο έφορος για να του επιτρέψει τη μεταβίβαση να παρακρατήσει από το τίμημα της πώλησης του ιδιόκτητου ακινήτου του, το σύνολο των χρεών της εταιρίας προς την εφορία. Και αν δεν υπάρχει πώληση αλλά είναι γονική παροχή ή δωρεά, θα πρέπει ο ίδιος να εξοφλήσει με δικά του λεφτά όλα τα χρέη της εταιρίας στο ΔΣ της οποίας συμμετέχει, αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει στην παροχή. Αδιανόητα πράγματα δηλαδή να δεσμεύεται η περιουσία ενός μέλους του ΔΣ της εταιρίας επειδή η εταιρία χρωστάει φόρους. Και υποτίθεται ότι η εταιρία είναι Ανώνυμη δηλαδή ευθύνεται έναντι όλων μόνο με τα κεφάλαια της. Τρίχες κατσαρές, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν η έννοια της Ανώνυμου Εταιρίας και θέλουμε και ξένες επενδύσεις.
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά εισπρακτικά μέτρα που επέβαλε η τρόικα στις δύσκολες εποχές και τα οποία πρέπει τώρα ο Σταϊκούρας να καταργήσει αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα, αλλά και για να έχει νόημα η έξοδος της χώρας από την εποπτεία.
Πρέπει δηλαδή να εφαρμοστεί και πρακτικά η έξοδος και όχι μόνο θεωρητικά για να υπάρξει αληθινό όφελος.
Συνολικά λοιπόν έχουμε αυτόν τον καιρό τρεις σημαντικές ειδήσεις οι οποίες και οι τρεις μας βάζουν στην αναμονή. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις υποκλοπές, τι θα γίνει με το Αβδούλ Χαμίτ, τι θα γίνει με την οικονομία. Γενικώς περιμένουμε…καλύτερες μέρες.
Πρέπει δηλαδή να εφαρμοστεί και πρακτικά η έξοδος και όχι μόνο θεωρητικά για να υπάρξει αληθινό όφελος.
Συνολικά λοιπόν έχουμε αυτόν τον καιρό τρεις σημαντικές ειδήσεις οι οποίες και οι τρεις μας βάζουν στην αναμονή. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις υποκλοπές, τι θα γίνει με το Αβδούλ Χαμίτ, τι θα γίνει με την οικονομία. Γενικώς περιμένουμε…καλύτερες μέρες.