Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης οι αυξήσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν το10% στον βασικό μισθό δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ξεπερνάει όλες τις αρχικές προβλέψεις και πλησιάζει το 9%. Αν θεωρηθούν οι αυξήσεις μισθών “μέρισμα” του ρυθμού ανάκαμψης και με δεδομένο ότι έχουμε ήδη την εκδήλωση πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει αυξήσεις της τάξεως ακόμη και του 12%. Συμπτωματικά, αυτό είναι το ποσοστό μείωσης του ονομαστικού μισθού από το 2010 μέχρι το 2020. Η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η αύξηση των μισθών είναι αναγκαία αφενός για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αφετέρου για να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες που προκαλεί ο πληθωρισμός. Πέραν αυτού όμως η αύξηση των βασικών μισθών αποτελεί και σημαντικό κίνητρο προκειμένου οι νέοι να μπούν στην αγορά εργασίας αποκτώντας σταθερές δουλειές και όχι ευκαιριακές. Διότι σήμερα, το επίπεδο μισθού των νεοεισερχομένων σε μια εργασία είναι τόσο χαμηλό που τους αποτρέπει και τους ωθεί σε ευκαιριακές απασχολήσεις. Με αυτές τελικά παίρνουν περισσότερα χρήματα έχοντας και ελαστικό ωράριο.
Η αύξηση του βασικού μισθού θα επηρεάσει αυξητικά όλα τα επίπεδα μισθών και θα βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων συμβάλλοντας περαιτέρω στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εποπτείας από την ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα πετύχει την ευρωπαϊκή έγκριση ακόμη και για μεγάλες αυξήσεις, δεδομένου ότι αυξήσεις μισθών πραγματοποιούν και άλλες κυβερνήσεις, όπως η γερμανική και η ισπανική. Το κλίμα χαλάρωσης του συμφώνου Σταθερότητας που επικρατεί λόγω κορονοϊού θα συμβάλει σε μια ιό ευνοϊκή αντιμετώπιση της αύξησης και των ελληνικών μισθών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr