Και για να μη καταντήσω και εγώ να γράφω άρθρα για τρίχες, ας αλλάξω θέμα. Σήμερα η χωρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Έχοντας βγεί από μια δωδεκαετή οικονομική κρίση και από τα μνημόνια έπεσε στην κρίση του κορονοιού. Με τα εμβόλια φαίνεται οτι η πανδημία θα αντιμετωπισθεί και θα επανέλθουμε αργά ή γρήγορα σε μια κανονικότητα - με προσοχή. Όμως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία οι οποίες αντιμετωπίστηκαν παγκοσμίως με τύπωμα χρήματος και χαλάρωση όλων των δημοσιονομικών περιορισμών, θα αρχίσουν να ξεπροβάλουν τώρα καθώς οι στηρίξεις σταματάνε.
Η χώρα μας παρουσιάζει πάλι μεγάλο έλλειμμα στον προυπολογισμό και το χρέος είναι μεν διαχειρίσιμο λόγω μεγάλης διάρκειας, αλλά είναι πάρα πολύ υψηλό. Η δημοσιονομική υγεία μας εξαρτάται από το αν η Ευρωπαική Ένωση αποφασίσει να παραμείνει "χαλαρή" στην τήρηση των κανόνων και για πόσο χρόνο ακόμη. Αν αποφασίσει να σφίξει τα λουριά, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση.
Πέραν των δημόσιων οικονομικών ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται επίσης στην κόψη του ξυραφιού. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν μέσα στην πανδημία να αυξήσουν τον τζίρο και τα κέρδη τους. Περιμένουμε άνοδο του Χρηματιστηρίου και ξένες επενδύσεις. Όμως το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στηρίχθηκαν για την επιβίωση τους στις κρατικές ενισχύσεις που σταματάνε τώρα. Το ίδιο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είναι καθόλου βέβαιον οτι η οικονομική δραστηριότητα θα επιτρέψει την πραγματική ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πότε. Η Τράπεζα της Ελλάδος χτυπάει εδώ και καιρό το καμπανάκι οτι πλήθος μικρομεσαίων θα πτωχεύσουν μόλις σταματήσουν οι στηρίξεις. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε οτι θα γίνει είναι οτι πάρα πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν επειδή τα δάνεια τους πουλήθηκαν σε ξένα funds και επειδή οι εισπρακτικές εταιρίες ξεκίνησαν ήδη με λύσσα τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των περιουσιών δανειοληπτών και εγγυητών μετά την άρση του παγώματος των πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί λόγω κορονοιού.
Το τσουνάμι των πλειστηριασμών από τις εισπρακτικές και τα funds πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ( σε 200.000 εκτιμούν οι εισπρακτικές τα ακίνητα που θα φτασουν αναγκαστικά σε πλειστηριασμό αφού οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν). Καταλαβαίνει κανείς το τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και τελικά πολιτικό πρόβλημα που δημιουργεί η απόφαση να πουληθούν σε ξένα funds τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια. Και το χειρότερο είναι οτι δεν υπάρχει θεσμικό όργανο ελέγχου των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι εισπρακτικές εταρίες στη διεκδίκηση από τους δανειολήπτες του συνόλου των δανείων που οφείλουν, παρά το γεγονός οτι τα funds τα αγόρασαν στο 1/5 της αξίας τους. Διεκδικούν κέρδη της τάξεως του 500% από τα κόκκινα δάνεια εφόσον υπάρχει ακίνητο για κατάσχεση. Η αισχροκέρδεια σε όλο της το μεγαλείο.
Τα προβλήματα αυτά ασφαλώς και τα έχει αντιληφθεί η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά η επίλυση τους δεν εναπόκειται στις δικές της αποφάσεις αλλά σε νομικές παρεμβασεις της κυβέρνησης. Και είναι να απορεί κανείς και να προβληματίζεται, γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέριμνα ελέγχου των εισπρακτικών εταιριών και των funds αλλά και γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα. Ίσως επειδή γνωρίζει οτι οι πλειστηριασμοί και οι πτωχεύσεις θα έχουν τόσο μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση που θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες εκλογές. Συνεπώς το αφήνει απλώς να συμβεί για να καρπωθεί ψήφους από τον πόνο και την οργή.
Η πτώχευση πολλών επιχειρήσεων λόγω πανδημίας που θα αρχίσει να εκδηλώνεται σταδιακά μετά το τέλος των στηρίξεων, η πτώχευση άλλων επιχειρήσεων από τη δράση των εισπρακτικών εταιριών, οι πλειστηριασμοί των περιουσιών δανειοληπτών και εγγυητών, θα προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν αυτές κληθούν να πληρώσουν μαζεμένες και όλες τις υποχρεώσεις τους που είχαν παγώσει λόγω μέτρων στήριξης, ο ρυθμός πτωχεύσεων θα επιταχυνθεί δραματικά.
Σε κάθε περίπτωση θα πέσουμε στην κατάσταση στην οποία οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν για κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις και για το Χρηματιστήριο, αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι επόμενοι μήνες θα είναι κόλαση.
Αντί λοιπόν να ασχολούνται με τρίχες, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση καλά θα κάνουν να αντιμετωπίσουν τα αληθινά προβλήματα τα οποία όλοι μαζί σήμερα παραχώνουν κάτω από το χαλί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr