Οι προβλέψεις που ανακοινώνονται για την οικονομία από διεθνείς οργανισμούς είναι από αισιόδοξες μέχρι πολύ αισιόδοξες και ορισμένοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη με τη μορφή συμπιεσμένου ελατηρίου που εκτινάσσεται. Οι περισσότεροι βλέπουν πιο ομαλούς ρυθμούς ανάπτυξης με επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο και προς το τέλος του έτους αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση το 2022.
Από την άλλη μεριά οι επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε οριακά σημεία προ κορονοϊού και επιβίωσαν από τα μέτρα στήριξης και κυρίως από την αναβολή των πληρωμών των υποχρεώσεων τους ενδεχομένως να βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση με την επανεκκίνηση της πανδημίας. Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το διάστημα για το οποίο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει στηρίξεις στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Το Δ.Ν.Τ προτρέπει τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών για αρκετό καιρό ακόμη, μέχρις ότου οι οικονομίες εμφανίσουν σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης. Δεν είναι δύσκολο ασφαλώς σε καμμία κυβέρνηση να εισακούσει αυτή την παρότρυνση ούτε για την ελληνική φυσικά. Η παράταση των μέτρων στήριξης είναι για κάθε πολιτικό το επιθυμητό σενάριο και εφόσον δεν υπάρξουν πιέσεις για την κατάργηση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι στηρίξεις θα συνεχιστούν.
Το κατά πόσον η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποφύγει τα λουκέτα και τους πλειστηριασμούς ακινήτων τους επόμενους μήνες, θα κρίνει τελικά πολιτικά και το μέλλον της.
Η κατάθεση της ελληνικής πρότασης για το αναπτυξιακό πακέτο έγινε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεκτή με θετική διάθεση από τις Βρυξέλλες και αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα αρχίσουν αν εισρέουν τα πρώτα χρήματα (4 δισ αναμένονται τον Αύγουστο) για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Το κράτος είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να επιταχύνει τις δημόσιες επενδύσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μεγάλα έργα υποδομής, τόσο σε κατασκευές όσο και σε σύγχρονες ψηφιακές και ενεργειακές υποδομές αλλά οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα ενταχθούν στα προγράμματα μπορεί να καθυστερήσουν διότι δεν είναι ακόμη σαφές στις επιχειρήσεις τι πρέπει να κάνουν. Όλοι γνωρίζουν ότι γενικότερα οι “πράσινες” επενδύσεις θα επιδοτούνται , το ίδιο και ότι σχετίζεται με τον ψηφιακό κόσμο, όμως δεν είναι σαφές στον μικρομεσαίο επιχειρηματία τι πρέπει να κάνει στην πράξη για να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές επενδυτικές στηρίξεις. Οφείλει η κυβέρνηση να εξηγήσει περισσότερο και με συγκεκριμένα παραδείγματα και δράσεις τι επιθυμεί από τους μικρούς ιδιώτες επιχειρηματίες προκειμένου να πετύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σημειώνεται ότι το μεν κράτος και οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να έχουν ικανοποιητικούς ρυθμούς απορρόφησης, αλλά για να πετύχουμε πράγματι κάποια πιο χρήσιμα αποτελέσματα θα πρέπει να εοτιμαστούν business plans από δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, τα σχέδια αυτά πρέπει να αξιολογηθούν από τις τράπεζες και να εγκρίνουν τις σχετικές χρηματοδοτήσεις. Ίσως μάλιστα θα πρέπει να είναι οι τράπεζες αυτές που θα “κάνουν λιανά” στους μικροεπιχειρηματίες τι πρέπει να κάνουν για να δανειοδοτηθούν. Δύσκολο, γιατί οι τράπεζες μέχρι σήμερα το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να κλείσουν τις τρύπες που τους παρέδωσαν οι κακές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις των περασμένων δεκαετιών. Πρέπει λοιπόν πολύ γρήγορα οι διοικήσεις των τραπεζών να περάσουν μια νέα νοοτροπία, αναπτυξιακή στους υπαλλήλους τους ώστε να ανοίξουν οι κρουνοί των χρηματοδοτήσεων και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Αν όλα αυτά πάνε κατ’ ευχήν, θα δούμε σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης, σημαντική άνοδο των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο και διατηρήσιμη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με την απεμπλοκή του πολίτη και των επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία του δημοσίου που επιτυγχάνεται όλο και περισσότερο από το θεάρεστο έργο του υπουργού ψηφιακής ανασυγκρότησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ενδέχεται να δούμε μια σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα φέρει μείωση της ανεργίας και αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr