"Οι δυσκολίες στις συναλλαγές με το δημόσιο ήταν πάντοτε στην ημερήσια διάταξη. Εκεί που μπήκε η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση τα πράγματα κάπως βολεύτηκαν. Οπουδήποτε αλλού, ο Covid σου «κόβει την ανάσα».
Έχετε προσπαθήσει τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή στην Covid Era, να διεκπεραιώσετε κάποια υπόθεσή σας με υπηρεσίες του δημοσίου στις οποίες απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Η μαγική λέξη είναι «rendezvous». Ήγουν, μία «συνάντηση σε προσυμφωνημένη ώρα και τόπο». Η κατάληξη είναι συνήθως σκέτο το rendez (= επιστροφή). Και μάλιστα με άδεια χέρια… «Ήτανε που ήτανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος…».
Το πλέον ανθυγιεινό επάγγελμα της Covid Era είναι αυτό του δικηγόρου. Διότι ο δικηγόρος στην Covid Era δεν κινδυνεύει από τον θανατηφόρο ιο. Κατά τις συναναστροφές του με τις υπηρεσίες κινδυνεύει από εγκεφαλικό, έμφραγμα, κατάθλιψη και άλλες ψυχοσωματικές νόσους.
Ορίστε δυό παραδείγματα από την πρακτική:
Οδός Μητροπόλεως 60. Ληξιαρχείο Αθηνών: Και προ Covid η υπηρεσία ταλαιπωρούσε τον κόσμο, αλλά εν πάση περιπτώσει σε 3-4 ώρες συνήθως μπορούσες να καταθέσεις μία αίτηση και μετά από κάποιες μέρες έκανες τη δουλειά σου. Στην Covid Εra, κάθε προσπάθεια για τηλεφωνικό «rendezvous» είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία. Πρέπει πρώτα να επισκεφθείς αυτοπροσώπως την υπηρεσία για να σου κλείσουν «rendezvous» μετά από ένα μήνα! Κατά την επίσκεψη θα διαπιστώσεις ότι επιτρέπεται η είσοδος ενός ή το πολύ δύο πολιτών / δικηγόρων. Οι 5-6 υπάλληλοι συνήθως θα μιλάνε μεταξύ τους και κάπου θα ακούγεται ένα τηλέφωνο που θα κουδουνίζει δαιμονισμένα διότι κάποιοι προδήλως αδαείς εις μάτην προσπαθούν να κλείσουν τηλεφωνικό «rendezvous». Δεν πειράζει. Θα μάθουν κι αυτοί.
Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο Κρωπίας: Για να φτάσεις, περνάς από έναν οικισμό Ρομά. Όποιος έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι κινδυνεύει από τους Ρομά, δεν έχει επισκεφθεί το τοπικό Υποθηκοφυλακείο. Εκεί ελλοχεύουν οι πραγματικοί κίνδυνοι. Στην εποχή μας που το κτηματολόγιο είναι ολοκληρωμένο, η εκτύπωση ενός κτηματογραφικού αποσπάσματος προϋποθέτει απλώς το πάτημα καμιά δεκαριά πλήκτρων στο πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του νεαρού υπαλλήλου που κάθεται πίσω από γκισέ και εν συνεχεία του μαγικού πλήκτρου με την ένδειξη «enter». Η εργασία αυτή απαιτεί μία εβδομάδα! Αυτό βέβαια δεν είναι τίποτα μπροστά στην απάντηση που έλαβε μία ηλικιωμένη η οποία ήθελε να υποβάλλει μία αίτηση για να πληροφορηθεί το ΚΑΕΚ του ακινήτου του αποβιώσαντος συζύγου της: Ελάτε σε 40 μέρες ή βρείτε δικηγόρο, της είπαν! Χωρίς υπερβολή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του κτηματολογίου η ανεύρεση του ΚΑΕΚ όταν είναι γνωστός ο ΑΦΜ είναι υπόθεση 2-3 λεπτών.
Τα παραδείγματα στην καθημερινότητα του πολίτη και του δικηγόρου είναι αναρίθμητα. Τόσα που τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του ιού είναι το πρόσχημα για τους κακούς υπαλλήλους, να δουλεύουν ακόμα λιγότερο. Είναι η καλύτερή τους…."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr