Υπό αυτές τις συνθήκες ενα νέο lockdown έστω και περιορισμένης διάρκειας δυο τριών εβδομάδων, όπως έκανε ήδη το Ισραήλ, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ενδεχομένως να απαιτηθεί ένας άλλου είδους χειρισμός με επαναλαμβανόμενα ανά μήνα lockdowns διάρκειας δυο εβδομάδων. Όλα αυτά θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.
Η κυβέρνηση ασφαλώς και προσπαθεί να αποφύγει αυτή την εξέλιξη αλλά οι λεπτοί χειρισμοί που κάνει προκειμένου να πετύχει ισορροπίες φαίνεται οτι δεν αποδίδουν.
Σύμφωνα με την έρευνα της prorata η κοινή γνώμη εκφράζει δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εστιάζοντας τόσο στον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός όσο και στον τρόπο που άνοιξαν στα σχολεία. Έντονη δυσαρέσκεια δηλώνουν και αρκετοί εκπαιδευτικοί και δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε τον κλάδο να κατεβαίνει σε απεργία διαρκείας. Εαν η κυβέρνηση φτάσει στο σημείο να αρχίσει να κλείνει αρκετά σχολεία λόγω κρουσμάτων, θα είναι αναπόφευκτο να κλείσει και ορισμένους κλάδους της οικονομίας, πρίν προχωρήσει σε γενικό lockdown. Ενδεχομένως πάντως η βασική αιτία της εξάπλωσης της πανδημίας να αποδειχθεί οτι είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λεωφορεία και μετρό και ο μόνος τρόπος για να διακοπεί αυτή η υπερμετάδοση είναι το γενικευμένο lockdown.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι σημαντικές και θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του κλεισίματος. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα έχουν οι λιανικές πωλήσεις όλων των καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων, ενώ οι πωλήσεις των super markets δεν αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά. Η εστίαση αναμένεται να είναι και πάλι το μεγάλο θύμα ενός νέου lockdown, αλλά ούτως ή άλλως αναμένεται οτι και χωρίς lockdown οι πελάτες θα αποφεύγουν ολόκληρο το χειμώνα τους κλειστούς χώρους εστίασης, συνεπώς ο κλάδος θα έχει πρόβλημα σε κάθε περίπτωση.
Οδηγός για το τι θα συμβεί θα είναι το τι συνέβη στο προηγούμενο lockdown. Βεβαίως σήμερα οι επιχειρήσεις είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς έχουν οργανωθεί στο μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας.
Σύμφωνα με τις έρευνες που δημοσιεύονται, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους είτε δεν ενοχλούνται είτε προτιμούν την εργασία από απόσταση. Αυτό αφορά κατά κόρον τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών.
Το ζήτημα λοιπόν είναι πόσο ικανοποιητικά μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία μέσω της τηλε εργασίας, πόσο ικανοποιητικά μπορούν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες για να αντέξουν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021 που όπως η παγκόσμια κοινότητα ελπίζει θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι εμβολιασμοί.
Αυτό λοιπόν που όλοι οφείλουν τώρα να κάνουν είναι να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα και μια νέα δοκιμασία της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Όσον αφορά στην δημόσια οικον ομία, η κυβέρνηση μάλλον θα κληθεί να χορηγήσει νέα πακέτα στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων και ενδεχομένως να υπάρξει και σε ευρωπαικό επίπεδο αύξηση των κονδυλίων που θα διατεθούν στις χώρες μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr