Ένα άλλο ζήτημα πολύ ευρύτερου ενδιαφέροντος είναι το τι θα συμβεί με τον τουρισμό το καλοκαίρι.
Όπως όλοι γνωρίζουμε πολλά από τα νησιά ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τα τουριστικά έσοδα και σε όλα ο τουρισμός συμμετέχει καθοριστικά στο εισόδημα των κατοίκων τους. Όμως λίγοι από τους κατοίκους τους εμφανίζονται ως απασχολούμενοι κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, οι περισσότεροι είναι εποχικοί, όπως και ο τουρισμός. Κάποιοι από αυτούς λοιπόν δεν εμφανίζονται λοιπόν στα χαρτιά του κράτους για να ενισχυθούν οικονομικά. Αλλά το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο αν σκεφτεί κανείς το τι θα συμβεί το καλοκαίρι. Οι τουριστικοί προορισμοί έχασαν ήδη τους Πασχαλινούς τουρίστες και θα χάσουν και άλλους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαίου. Ελπίζουν ότι μετά θα αποκατασταθεί η ροή σταδιακά. Αυτό μάλλον δεν θα συμβεί. Διότι ακόμη και αν υποθέσουμε σε ένα ιδανικό σενάριο ότι στο τέλος Μαίου ή έστω στο τέλος Ιουνίου έχουν εξαλειφθεί όλα τα κρούσματα στην Ελλάδα τι θα κάνει η κυβέρνηση; θα ανοίξει τα σύνορα να έρθουν οι ξένοι τουρίστες; Δύσκολο να το φανταστεί αυτό κανείς σαν λογική προοπτική. Δεν ξέρεις τι θα σου έρθει και από πού και όπως πολύ σωστά αποφασίστηκε μέχρι σήμερα οι τουριστικοί προορισμοί που δεν έχουν στο σύνολο τους ικανές δομές αντιμετώπισης ισχυρών ιών και νοσηλείας, πρέπει να συνεχίσουν και το καλοκαίρι να προστατεύονται. Το ζητούμενο λοιπόν θα είναι να στηριχθεί από τους Έλληνες εκδρομείς (που όπως υποθέτουμε στο καλύτερο σενάριο θα είναι όλοι “καθαροί”) να στηρίξουν τις τουριστικές περιοχές πηγαίνοντας διακοπές εκεί.
Το ζήτημα του τι θα συμβεί στον τουρισμό το καλοκαίρι είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα συνολικά για την οικονομία, αφού ο τουρισμός φέρνει το 20% του ΑΕΠ της χώρας αλλά είναι ακόμη κρισιμότερο για το τις τοπικές οικονομίες που περιμένουν τα χρήματα των τουριστών για να ζήσουν ολόκληρη τη χρονιά. Οι αποφάσεις υποθέτω θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ενισχύσεις που δίνει σήμερα η κυβέρνηση και οι ενισχύσεις που θα χρειαστεί να δώσει μελλοντικά, ακόμη και στο ιδανικότερο σενάριο δεν μπορούν να καλυφθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό χωρίς σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους.
Ανήκομεν εις τον Νοτον
Και για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα πρέπει πάση θυσία να συνταχθεί επιμόνως και χωρίς αμφιβολίες στην ομάδα των χωρών του Νότου που επιμένουν για Ευρωομόλογο και κορονο - ομόλογο όσο μακριά και αν αποφασίσουν αυτές να φτάσουν την πίεση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν τελικά φτάσουμε στο μη θεμιτό σημείο να υπάρξει διάσπαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των νοτίων και σε καμμία περίπτωση των Βόρειων. Τόσο από οικονομικής, πολιτικής, ιστορικής γεωπολιτικής και γεωγραφικής απόψεως όσο και εξαιτίας της επικρατούσας στην Ελλάδα νοοτροπίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr