Οι λόγοι για να τελειώσει τα προαπαιτούμενα και να πάρει θετική αξιολόγηση η κυβέρνηση είναι πολλοί και σημαντικοί:
Διότι αυτή είναι η μοναδική προοπτική εξόδου από τα προβλήματα για τη χώρα. Η αξιολόγηση θα φέρει τη ρύθμιση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο πεδίο, ίσως και σε μεσοπρόθεσμο και θα επιτρέψει στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να μας συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει οτι θα απελευθερωθεί ρευστότητα στις τράπεζες για να ξεκινήσουν σταδικά κάποιες πρώτες χρηματοδοτήσεις. Δεύτερον η θετική αξιολόγηση θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων στην Ελλάδα και ίσως φέρει κάποιες επενδύσεις. Τρίτον θα επιταχύνει την άρση των capital controls και θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα. Τέταρτον θα φέρει πολύ πιο κοντά την έξοδο της χώρας από τα συνεχή μνημόνια.
Αντίθετα, οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση θα προτιμούσε να μην υπογράψει τα προαπαιτούμενα είναι ελάχιστοι, ουσιαστικά ένας: Για να περισώσει ότι μπορεί από την καταρρέουσα δημοτικότητα της και να ξεφύγει με εκλογές, ελπίζοντας οτι θα συνεχίσει να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ώς ενιαίο κόμμα για να διεκδικήσει ξανά την κυβέρνηση σε λίγα χρόνια.
Η άποψη αυτή, περί εκλογών κερδίζει έδαφος μέσα στο κόμμα της Κουμουνδούρου όπου σκέπτονται οτι πρέπει να φύγουν ηρωικά αντί να συνεχίσουν τα μέτρα λιτότητας, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία είναι γοητευμένα από τα οφέλη της εξουσίας, δεν τη συμμερίζονται. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Μαξίμου σύντομα διότι ο χρόνος τελειώνει και - επαναλαμβάνω - όλες οι πληροφορίες είναι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει όλα τα μέτωπα με τους δανειστές για να παραμείνει στην κυβένρηση έχοντας πάρει τη θετική αξιολόγηση και ελπίζοντας οτι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Όμως πόσο καλύτερα; Οι δημοσκοπήσεις που ανακοινώνονται εμφανίζουν μια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που ξεπερνάει σταθερά το 12% και σε μερικές περιπτώσεις φτάνει και το 15%, η δε δημοτικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού διαρκώς μειώνεται.
Το πιο επικίνδυνο σενάριο αυτή τη στιγμή, ένα σενάριο που ταιριάζει με το ενδεχόμενο της λογικής εκλογών, είναι να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές με δίλημμα Δραχμή ή Μνημόνιο, παίρνοντας θέση εναντίον του μνημονίου. Ας ελπίσουμε οτι αυτό δεν θα το δούμε και οτι η μικροπολιτική ανευθυνότητα δεν θα επικρατήσει του συμφέροντος της χώρας. Όμως τόσο το ταξίδι του Τσίπρα στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο, όσο και στη συνέχεια το ταξίδι του στην πλούσια Αραβική χερσόνησο με αφορμή την UNESCO, δεν είναι καλά σημάδια. Είναι παράξενο να φεύγει με τέτοιες αφορμές από τη χώρα ο Πρωθυπουργός σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται σε εθνικιστική παράκρουση. Πολύ κακό σημάδι…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr