Ειδικότερα για τους Έλληνες και την Ελλάδα, οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα είναι ούτε τόσο άμεσες, ούτε τόσο επώδυνες τους επόμενους μήνες, αφού οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων για την επίσημη έξοδο της Αγγλίας θα κρατήσουν χρόνια. Αντίθετα όμως με τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις του στην ελληνική πολιτική σκηνή μπορεί να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα αφού η ελληνική κυβέρνηση ήδη ξεθάρρεψε για την μελλοντική πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη που αφορούν τα δικά μας ζητήματα.
Πότε όμως θα αρχίσουμε να νοιώθουμε τις επιπτώσεις;
Οι πρώτες επιπτώσεις για τους Έλληνες
Καταρχήν οι πρώτες γενικές επιπτώσεις με την κατάρρευση των αγορών έγιναν ήδη αισθητές και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Από εκεί και πέρα η υποτίμηση της Στερλίνας έναντι του Ευρώ δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τους Έλληνες εκτός αν υπάρξει μείωση του τουριστικού ρεύματος από Αγγλία προς Ελλάδα. Όμως η υποτίμηση μέχρι στιγμής δεν ήταν και τόσο μεγάλη, αφού η Στερλίνα δείχνει να κρατάει έναντι του Ευρώ. Με ισοτιμία 1,24 την Παρασκευή από 1,26 την περασμένη Παρασκευή, ουσιαστικά μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα ενός Άγγλου τουρίστα που θα ξόδευε 1.000 στερλίνες για να έρθει στην Ελλάδα, από 1260 Ευρώ σε 1240 ευρώ. Μικρό το κακό. παρόλα αυτά μπορεί να επηρεαστεί λίγο ο εισερχόμενος από Αγγλία τουρισμός, λόγω ψυχολογίας και αβεβαιότητας.
Οι Έλληνες που εργάζονται στην Αγγλία θα συνεχίσουν μέχρι την οριστική αποχώρηση στο ίδιο καθεστώς, οι φοιτητές θα συνεχίσουν επίσης να απολαμβάνουν τα προνόμια των χαμηλότερων διδάκτρων και των φοιτητικών δανείων μέχρι την πλήρη αποχώρηση τουλάχιστον, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο ίσως χάσουν λεφτά αν καταρρεύσουν οι τιμές τους όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Από εκεί και πέρα, σημαντικές άμεσες επιπτώσεις δεν έχουμε δει. Όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις των δυο επόμενων ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι Γερμανοί πιέζουν τους Άγγλους να καταθέσουν άμεσα το αίτημα για την αποχώρηση τους για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εξόδου που θα κρατήσουν δυο χρόνια τουλάχιστον, οι Άγγλοι απαντάνε "δεν βιαζόμαστε". Και δεν το λέει μόνο ο Κάμερον αλλά και ο υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον , ο οποίος δεν αποκλείεται να διαδεχθεί τον Κάμερον στην θέση του ηγέτη των συντηρητικών στις ερχόμενες εκλογές.
Το γεγονός λοιπόν ότι οι Άγγλοι δεν βιάζονται σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολύ χρόνο μέχρι την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας. Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις θα χαρακτηρισθούν από μεγάλες διακυμάνσεις στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη. Ουσιαστικά η συζήτηση για το πώς θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία, ίσως να εξελιχθεί σε μια συζήτηση για αλλαγές στην Ευρώπη. Και στη συζήτηση αυτή η Βρετανία θα έχει ισχυρό ρόλο.
Το πιο άμεσο και κρισιμότερο ερώτημα είναι αν θα προκαλέσει στο Βρετανικό δημοψήφισμα πολιτικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες θα πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα με την Ευρώπη. Το πρώτο δείγμα θα το έχουμε με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία. Αν υπάρξει αντιευρωπαική κυβέρνηση στην Ισπανία, οι επιπτώσεις του Brexit στην Ευρώπη θα πολλαπλασιαστούν.
Ήδη πολιτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστρία συζητάνε για ανάλογα δημοψηφίσματα, η Σκωτία σκέφτεται να ανεξαρτοποιηθεί από τη μεγάλη Βρετανία για να μείνει στην Ενωμένη Ευρώπη, η Ιρλανδία έχει τις δικές της σκέψεις
Όλα αυτά θα προκαλούν κραδασμούς και διακυμάνσεις στις αγορές κάθε τόσο, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτά θα επηρεάζουν και την Ελλάδα. Αλλά μην υπερβάλουμε, το Brexit δεν επηρεάζει ξεχωριστά τις ελληνικές αγορές, ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ελληνικές προσδοκίες για χαλάρωση της λιτότητας
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. - ο οποίος είχε σαφώς μιλήσει υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην Ευρωπαική Ένωση - έδωσε με το πρώτο του διάγγελμα μετά το Brexit σαφές στίγμα για τις προσδοκίες του.
Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας, να επενδύσει στην ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος και να αυξήσει τη δημοκρατία μέσα στους θεσμούς της. Με λίγα λόγια, ο Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να χαλαρώσει η πολιτική λιτότητας που επιβάλλει στην Ελλάδα.
Το τι θα καταλάβει η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία από το διάγγελμα Τσίπρα είναι άλλο ζήτημα, όμως κατά πάσα πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει τώρα ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και τις ακόμη σκληρότερες παρεμβάσεις στα εργασιακά θέματα που εκκρεμούν. Δεν αποκλείεται να μπορέσει ο Τσίπρας να διαπραγματευτεί από σχετικά καλύτερη θέση τώρα. Το βέβαιον είναι ότι σίγουρα θα το προσπαθήσει και αυτό θα προκαλέσει ξανά διακυμάνσεις στις προσδοκίες των πολιτών και στις διαθέσεις των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων.
Τι στάση θα κρατήσει για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση από εδώ και πέρα στις αποκρατικοποιήσεις; Πόσο θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων ελπίζοντας ότι έχει περιθώρια μιας Ευρωπαικής χαλάρωσης;
Ακόμη και στους δημοσιονομικούς στόχους, αν η Ευρώπη - λόγω χαλάρωσης - δεχθεί μια μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% από 3,5% και αν περιγράψει έστω και μια σχετικά καλύτερη συμφωνία για το χρέος, η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη διότι πλησιάζει τους στόχους που έχει θέσει τόσο η ίδια όσο και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα .
Πώς θα διαμορφωθούν λοιπόν οι πολιτικές και οι εκλογικές ισορροπίες στην Ελλάδα αν το Brexit οδηγήσει την Ευρώπη σε χαλάρωση;
Τα περισσότερα ερωτήματα λοιπόν σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα αφορούν το πολιτικό σκέλος παρά το αμιγώς οικονομικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr