Προυπόθεση βέβαια για όλα αυτά, είναι να υλοποιήσουμε τα μέτρα που συζητιούνται σήμερα και να μην έχουμε ξανά πισωγυρίσματα.
Ένα από τα μέτρα είναι αυτό που αφορά τα κόκκινα δάνεια. Και είναι πολύ σημαντικόετρο από όσο πολλοί πιστεύουν, ακόμη και αν δεν τους αφορά προσωπικά. Περί τίνος πρόκειται; Είναι ένας νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να πουλάνε μαζικά σε εταιρίες ειδικού σκοπού (στα κοράκια που λέμε) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μέσω αυτού του νόμου επιτυγχάνεται το καθάρισμα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και ο απεγκλωβισμός τους από τα “κακά” δάνεια. Θεωρητικά, δεν θα δημιουργηθεί ανάγκη για νέες αυξήσεις κεφαλαίων, αφού οι τράπεζες έχουν ήδη πάρει αρκετές προβλέψεις στους ισολογισμούς τους. Πρακτικά όμως, μπορεί τελικά να χρειασθούν νέες αυξήσεις αν δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια από επιχειρήσεις και δανειολήπτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν τα δάνεια τους. Αυτό θα το δούμε αργότερα.
Αυτό που έχει σημασία σήμερα με το νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια, είναι οτι τελικά θα υπάρξει όφελος και για τους δανειολήπτες από αυτόν τον νόμο και αυτό διότι οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα αγοράσουν πολύ φθηνά τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες. Εκτιμήσεις των τραπεζιτών μιλάνε για αγορές των κόκκινων δανείων σε τιμές χαμηλότερες από το 20% της αξίας του δανείου. Δηλαδή για ένα δάνειο 100.000 Ευρώ, η εταιρία ειδικού σκοπού θα πληρώσει στην τράπεζα κάτι λιγότερο από 20.000 Ευρώ και μετά θα προσπαθήσει να εισπράξει από τον δανειολήπτη όσα περισσότερα μπορεί για να βγάλει κέρδος. Αν θεωρήσουμε οτι η εταιρία αυτή θα είναι ευχαριστημένη με ένα κέρδος 50%, σημαίνει οτι μπορεί να κλείσει συμφωνία με τον δανειολήπτη στις 30.000 Ευρώ. Καλό σενάριο και για τον δανειολήπτη. Πρίν όμως συμβεί αυτό, πρίν δηλαδή πωληθεί το δάνειο τους στην εταιρία ειδικού σκοπού, ο δανειολήπτης αποκτά ένα αλλο ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της τράπεζας, διότι μπορεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία. Μπορεί δηλαδή να πάει στην τράπεζα και να προτείνει, αντί να πουληθεί το δάνειο στο 20% να το κλείσει εκείνος με μια ρύθμιση - κούρεμα, στο 50% ή στο 60% του συνολικού ποσού. Αυτό συμφέρει και την τράπεζα και θα το κάνει για τα μεγάλα δάνεια, τα επιχειρηματικά. Δεν θα το κάνει για κάθε μικρό στεγαστικό δάνειο ή για τα καταναλωτικά, διότι αυτά προτιμά να τα πουλήσει μαζικά και να γλυτώσει το κόστος των διαπραγματεύσεων με κάθε μικρό δανειολήπτη. Εφόσον όμως η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται από κατάσχεση (αν αυτό τελικά συμφωνηθεί, διότι ακόμη δεν είναι βέβαιο) ο μικρός δανειολήπτης δεν θα κινδυνεύει με απώλεια της πρώτης κατοικίας του από την εταιρία ειδικού σκοπού και φυσικά οι εταιρίες αυτές δεν θα προσφέρουν καθόλου καλές τιμές στις τράπεζες για να αγοράσουν ένα δάνειο που ουσιαστικά δεν έχει κάλυψη υποθήκης.
Τελικά λοιπόν, ο νόμος για τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων μπορεί να αποβεί θετικός και για τους δανειολήπτες όπως και για τις τράπεζες.
Σε συνδυασμό με την δυνατότητα πώλησης κρατικών ομολόγων στην ΕΚΤ και με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες. Η αύξηση της ρευστότητας και η παροχή δανείων μπορεί να ανακουφίσουν κάπως την αγορά και να διευκολύνουν τις επενδύσεις.
Παράλληλα, η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού έστω και με τον πολύ κακό τρόπο που επινόησε η κυβέρνηση προκαλεί τις προυποθέσεις για μια δημοσιονομική ανακούφιση, έστω και προσωρινά και διευκολύνει τις σχέσεις μας με τους δανειστές και την τρόικα.
Το πακέτο λοιπόν των μέτρων που κατά πάσα πιθανότητα θα συμφωνηθεί με τους ξένους και θα ψηφιστεί από τη Βουλή, δημιουργεί για πρώτη φορά τις προυποθέσεις ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας, αύξησης της ρευστότητας και ενδεχομένως έναρξης κάποιων πρώτων επενδύσεων. Φυσικά για να έχουμε πραγματικά μια μεταστροφή του κλίματος στην οικονομία και μια αξιόλογη αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια πολιτική σταθερότητα και να σταματήσει η κυβέρνηση τις παλινωδίες τουλάχιστον στα οικονομικά ζητήματα. Όσους νόμους και να περάσουμε με τη βία, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα και αν δεν αντιληφθεί οτι η υπερφορολόγηση βλάπτει την οικονομία, σημαντική ανατροπή του κακού επιχειρηματικού κλίματος δεν θα έχουμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr